Šport > Košarka
24 ogledov

Makedonci za las boljši od Slovenije

1/56
Žurnal24 main
Košarkarska reprezentanca je z 69:70 izgubila prvo pripravljalno tekmo z Makedonijo. "Pred nami je še veliko testov, da razvijemo naš stil igre," pravi Memi Bečirović. Od SP se je že poslovil Beno Udrih.

 "Pravzaprav so danes centri bolje odigrali kot branilci. Zunanja linija je bila nekoliko v strahu pri metih, saj so roke in noge za enkrat še pretežke za hitro igro. Nekaj domiselnih akcij smo imeli, kar je bila posledica, da je žoga dobro zakrožila. Zaenkrat slabo tečemo, ker smo še prepočasni zaradi težjega uvodnega ciklusa priprav, zato tudi igra ni bila hitra. Težko je soditi po prvi tekmi. Pred nami je še veliko testov, da razvijemo naš stil igre. Seveda, ko bomo spočiti," je po srečanju dejal selektor Memi Bečirović.

Ta tekma je bila pomembna v tem smislu, da smo videli, kaj imamo za popraviti in katere stvari dobro funkcionirajo. So pa res bile težke noge in roke, kar se je poznalo pri metih, ki smo jih veliko zgrešili. To ni izgovor, ampak dejstvo na začetku priprav. Zavedamo se, da imamo še veliko za postoriti in temu cilju se bomo podredili.
Boštjan Nachbar

Primož Brezec, s 17 točkami prvi strelec tekme, je dodal: "Makedonci so odigrali že osmo pripravljalno tekmo, kar se je odražalo na parketu. Kmalu bodo začeli tudi s kvalifikacijami, zato morajo biti sedaj že v dobri pripravljenosti, če želijo biti konkurenčni v boju za uvrstitev na EP prihodnje leto. Makedonci so specifična ekipa, saj rotirajo praktično le z osmimi, devetimi košarkarji in so zelo nevarni pri metih z razdalje. Naša obramba še ni na nivoju, zato so se tudi poznale luknje. Pri nas so bile sicer nekoliko težje noge po prvem sklopu priprav na Rogli, vendar je bilo pomembno, da je bila prisotna borba in želja."

Prva četrtina je bila precej izenačena, čeprav so slovenski košarkarji - začeli so s peterko Primož Brezec, Jaka Lakovič, Samo Udrih, Uroš Slokar in Boštjan Nachbar - zelo dobro metali za dve točki (manj za tri) in bili tudi uspešnejši v skoku. Toda izbrancem Memija Bečirovića ni uspelo uiti za več kot štiri točke. Za najvišjo prednost (9:5) je zadel Samo Udrih (njegov brat Beno je zaradi nezadovoljstva s statusom v ekipi že zapustil izbrano vrsto) v tretji minuti.

 

To je bila prva tekma slovenske košarkarske izbrane vrste v sklopu 15 pripravljalnih dvobojev pred letošnjim SP v Turčiji.

Slovenci so uspešno začeli drugo tretjino, ki so jo odprli z dvema zaporednima košema Gašperja Vidmarja, po katerih je Slovenija vodila 24:17. Ko je zatem za tri točke zadel še Uroš Slokar, je prednost prvič na tekmi znašala že deset točk. Toda Makedonci so odgovorili s tremi trojkami in spet prišli povsem blizu slovenski vrsti, v 16. minuti pa so s prostima metoma Darka Sokolova tudi povedli (28:27).

Gosti so v naslednjih trenutkih prek Vojdana Stojanovskega še malce povišali prednost (36:31), saj izbrancem Memija Bečirovića v napadu ni steklo, posebej nenatančni so bili slovenski košarkarji pri metih izza črte. Ob odmoru so vodili Makedonci z 39:33.

Podobno prednost so Makedonci držali tudi v tretji četrtini. Celo še več, v 26. minuti je Damjan Stojanovski s trojko poskrbel za najvišjo makedonsko prednost dotlej 48:40, Dimitar Karadžovski pa nato zadel za 51:42. Slovencem še naprej ni šlo pri metih za tri točke, saj so dotlej zadeli le enega, zato pa je bil pod košem uspešnejši Primož Brezec, ki je uspešno polnil koš tekmecev, med drugim je pozneje zadel tudi eno trojko.

To je dalo nekaj zagona slovenski vrsti, ki je zatem z novim uspešnim metom za tri točke praktično izničila prednost Makedoncev. V zadnjih deset minut so gosti nesli pet točk prednosti, a po košu Gorana Jagodnika kmalu po začetku zadnjega dela so imeli Makedonci le še točko naskoka. Isti igralec je nato s trojko Slovenijo popeljal do novega vodstva.

Minuto in pol pred koncem sta bili reprezentanci izenačeni na 66:66, nakar so gosti zadeli prosta meta in spet prišli do prednosti. Šestindvajset sekund pred koncem je ob izteku napada iz težkega položaja trojko zadel Samo Udrih, a na drugi je deset sekund pred koncem Todor Gečevski z uspešnim polaganjem zadel za končnih 70:69.

Prva pripravljalna tekma slovenske košarkarske reprezentance, Ptuj:

Slovenija : Makedonija 69:70 (20:17, 13:22, 20:19, 16:12)
Brezec 17, S. Udrih 11, Vidmar 10, Lakovič 9; Gečevski 15, V. Stojanovski 11, Karadžovski 9, D. Stojanovski 7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.