Šport > Košarka
26 ogledov

Makedonija je v ekstazi

Makedonija makedonska košarkarska reprezentanca Reuters
Bo McCalebb, Vlado Ilievski in druščina so z uvrstitvijo v polfinale evropskega prvenstva v košarki poskrbeli za pravo navdušenje v domovini. Vse težave so pozabljene. Makedonija je v ekstazi.

Po novi veliki zmagi Makedonije proti domačinom, ki je mimogrede zagotovo eno največjih presenečenj v zgodovini evropskih prvenstev, in uvrstitvi v polfinale je nekdanjo jugoslovansko republiko zajela prava evforija. Makedonci pojejo, plešejo in predvsem uživajo v tem fantastičnem trenutku. Bo McCalebb, Vlado Ilievski, Pero Antić in soigralci pa so trenutno pravi nacionalni junaki. Makedonski košarkarji so že po zmagi nad južnimi sosedi Grki postali pravi junaki svoje domovine, po neverjetni uvrstitvi v polfinale in zmagi nad Litovci pa so še povečali svoj ugled.

Največji športni uspeh Makedonije v zgodovini so proslavljali po vsej državi. Navijači so so v množičnem številu zbrali na številnih osrednjih mestnih trgih in do jutranjih ur praznovali največji uspeh v zgodovini makedonske košarke. Najbolj prešerno je bilo v Skopju, kjer se je zbralo kar 50.000 privržencev makedonskega športa. "Ne morem verjeti!", "Ne verjamem, to zagotovo sanjam!" in "To je res. Makedonija je v polfinalu!" so trenutno najpogostejše besede makedonskih košarkarskih navdušencev. Še pred polfinalom pa je že jasno, da bo ob povratku herojev skopsko letališče zagotovo premajhno za vse, ki jih bodo želeli pozdraviti.

Najbolj učinkovit mož izjemno razburljivega in nepričakovano izenačenega dvoboja je bil Američan z makedonskim potnim listom McCalebb, ki je gostiteljem nasul 23 točk, odločilne točke pa je dosegel nekdanji organizator igre ljubljanske Union Olimpije Ilievski. Ta je enajst sekund pred koncem dvoboja – pri vodstvu gostiteljev s 65:63 – zadel trojko in svoje soigralce popeljal do vodstva s 66:65, tega zaostanka pa Litovci kljub dvema minutama odmora niso znali izničiti.

"Gremo po kolajno," je po eni od največjih zmag v svoji karieri vzneseno napovedal junak Ilievski, ki je znova dokazal, da ima jeklene živce in zelo mirno roko, ko je to najbolj potrebno. "Obramba je bila znova tista, ki nam je prinesla zmago," je še dodal odlični organizator igre. "Zmago poklanjam našemu narodu. Prehitro so nas odpisali. Utišali smo 14 tisoč domačih navijačev. Pozdravljam vse v Makedoniji. Radi vas imamo in borili se bomo do konca," pa je v domovino sporočil kapetan Pero Antić.

Makedonce v polfinalu čaka močna Španija, ki je v četrtfinalu nadigrala našo reprezentanco. In kako lepo bi bilo, če bi ravno nekdanji brati maščevali boleč poraz proti furiji in se uvrstili v finale. Makedonska pravljica pa bi bila še bolj pravljična. Sanje v tem trenutku zagotovo niso prepovedane

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.