Šport > Košarka
14 ogledov

Maljković: Brez Vujačića in Smodiša na EP

maljković ep 2011 litva EPA
Selektor Božidar Maljković je po uspešno končani sezoni v Rusiji prvič obiskal Slovenijo. Kako bo z reprezentanco letos, je povedal na srečanju s sedmo silo.

Kako bo letos s člansko reprezentanco?
Glede na to, da večina košarkerjev letos ne bo mogla sodelovati v pripravah, smo se odločili, da v tem letu izberemo nekaj mladih košarkarjev in jih vključimo v člansko reprezentanco. Veliko bo odvisno od njihovega nastopa na EP do 20 let. Za 2013 bomo nato poskušali sestaviti najboljšo ekipo. Takšno, da nihče ne bo favoriziran ali oškodovan.

Ste se že dobili s posameznimi košarkarji?
Z vsemi sem se že pogovoril. Prav vsemi. Večina se jih želi odpočiti in se dobro pripraviti na naslednjo sezono. To povsem razumem. Na primer Jako Lakoviča, ki je bil vedno najbolj pošten, kar se tiče reprezentance. Potrebuje odmor, to bi mu kot trener tudi svetoval, čeprav je brez njega zelo težko igrati. Vse je podrejeno letu 2013.

V Turčiji je tudi Saša Vujačić. Kako je z njim?
Njegova odločitev je, da ne bo igral. Z njim sem se pogovarjal dvakrat, namen pa je bil, da se srečava tudi face to face. A on je že prej izjavil, da se iz osebnih razlogov odpoveduje EP 2013. Ali se bo to spremenilo, ne morem reči. Beno Udrih je dejal, da bo čez leto dni stoodstotno v reprezentanci. Tokrat ima poškodovan prst, potrebuje tudi počitek, a naslednjo sezono je na razpolago. Enako je tudi z Erazmom Lorbkom. Še ne vemo, ali se bo preselil v San Antonio. Ne vemo, kako blizu prestopa je. Z Mirzo Begićem sem se pogovarjal večkrat in dejal je, da bo naredil vse, da se nam pridruži. Tu je še Goran Dragić, ki je pred reševanjem življenskega vprašanja. Je pred podpisom nove pogodbe. Položaj je težak, a dejstvo, da ima težave predvsem s tem, ali bo podpisal 50- ali 60-milijonsko pogodbo, to situacijo dela precej lepšo. A tudi on je predan izbrani vrsti. Lani se nam je pridružil prvi dan, čeprav mu ne bi bilo treba. Koga sem še pozabil?

Matjaž Smodiš, Primož Brezec ...
Smodiš je dejal, da se je odločil za konec kariere, z Brezcem pa sem v tej sezoni že sodeloval. Kasneje se nisva pogovarjala. Iz Lokomotiv Kubana ni odšel zaradi slabih predstav, temveč zaradi visoke pogodbe, klub pa ni zmogel plačevati obveznosti.

Boštjan Nachbar.
On prihaja. Čez uro, ko se vračam v Beograd, me bo poklical. Vsekakor pa bo prišel. Kdo je še tu?

Gašper Vidmar.
Tudi on je stoodstoten že letos. Vesel sem, da bo prišel. Prepričan sem, da lahko igra veliko bolje, kot je. Je v podobnem položaju kot Mirza Begić v pretekli sezoni. Zdaj ni igral na svoji ravni. Treba mu je najti položaj v ekipi in ga dvigniti za kakšen razred višje. Tega je sposoben. Treba mu je predvsem vrniti samozavest. Prišel bo tudi Domen Lorbek. Škoda, ker ni bil z nami v Litvi. Menim, da je naredil napako, ko se je odločil za operacijo. Z njim bi se na EP borili za kolajno. Takšno je moje mnenje. Tudi Uroš Slokar je na seznamu. Z njim nikoli ni bilo težav.

Zoran Dragić razmišlja o odhodu v NBA. Kaj menite o tem?
Menim, da je še prezgodaj. Vsak trener bi si ga želel v ekipi, vsi pa vemo, da mora popraviti svoj met. Tudi brez njega ima neverjetno energijo, ki se morda pojavi pri enem igralcu v celotni generaciji. Takšen sta bila na primer Duško Ivanović, Jure Zdovc. Obstajali so boljši igralci, a nihče ni imel toliko energije.

Kako pa je s starejšimi igralci? Na primer Goran Jagodnik, Samo Udrih ...
Verjetno ne bodo igrali, a nismo se še dokončno odločili. Zdaj bomo poskusili z mladimi. Največja težava se pojavlja na položaju krilnega centra. Tu smo oslabljeni. Zato bomo preizkusili Jureta Balažiča, ki je zelo soliden igralec. Videli bomo, kako se bo vklopil v izbrano vrsto. Na štirici je po odhodu Smodiša zdaj praznina. Vpoklicali bomo tudi mlajše košarkarje, a ne bi bilo ravno pedagoško in dobro za motivacijo, če bi že zdaj objavili imena. Naj odigrajo EP do 20 let, nato pa bomo izbrali najboljše. Pričakujem, da bo letos v reprezentanci kakšnih pet ali šest starejših igralcev, ostalo pa bodo mlajši. To je dobro. Če pravi čas ne pomladiš ekipe, imaš lahko nato vrsto let velike težave.

Kako dobro poznate mlade igralce?
Poznam skoraj vse, morda dveh ali treh ne. Z njimi sem lani delal po dva dni kakšnih pet ali šest tednov. Poznam jih, tudi med letom pa sem jih spremljal. Vsake tri dni sem bil na zvezi z Aleksandrom Sekulićem in Gašperjem Potočnikom in se pozanimal o njih.

Pri EP 2013 se pojavljajo težave, predvsem z dvoranami. Kakšno je vaše mnenje o vsem tem?
Prepričan sem, da se bo vse rešilo. Takšne težave niso nič novega, a vedno se najde rešitev. Tudi v Grčiji so bile velike težave pri organizaciji olimpijskih iger, a se je vse uredilo. Verjamem, da bodo pametni ljudje v Sloveniji rešili težave z dvoranami. Slovenija je znana po dobri organizaciji, gostoljubnosti, je pa tudi izjemno lepa. Vse bo še v redu. Prvenstvo bo izjemno kakovostno, hkrati pa tudi bolje organizirano kot v Litvi.

V Krasnodar se ne boste vrnili. Boste prevzeli kakšen drug klub?
Bom. Želim si delati. V Rusiji sem pokazal, da še vedno nisem za penzijo. Odličen rezultat smo naredili, še nikoli ni bila ta ekipa tretja v ruskem prvenstvu. Vselej so bila ta mesta rezervirana za druge, bogatejše klube. Uspel nam je zgodovinski dosežek, premagovali smo evroligaše. V Rusiji in Turčiji je prihodnost košarke. Vanjo se vlaga veliko denarja. Ruska liga je zelo dobra in zelo težka. Iz Moskve do Vladivostoka se z letalom potuje devet ur. Iz dvorane se lahko vidi Japonska, časovna razlika pa znaša sedem ur. Zelo težko je igrati tam. Zadovoljen sem s sezono, v klubu pa so bili še bolj. Že štiri mesece vedo, da se ne bom vrnil, da želim zamenjati klub. Imam ponudbe, o imenih pa ne bom govoril.   

Kakšni so razlogi za vaš odhod iz Krasnodarja?
Preprosto se nisem videl v tem klubu. Navijači so želeli, da ostanem, a odločil sem se drugače. Po dveh letih odmora sem želel sebi in drugim pokazati, da nisem pozabil na svoj posel, za mano pa je odlična sezona. Uvrstitev na zaključni turnir VTB-lige, kjer so igrali še Lietuvos Rytas, CSKA in Unics, je velik uspeh. V rusko košarko bi se še vrnil, a ne v ta klub.

Kako so v CSKA sprejeli dejstvo, da niso evropski prvaki?
To je vprašanje za njih, verjetno pa zelo težko. Veliko denarja je bilo vloženega v to ekipo. Zdaj je vprašanje, kaj se bo zgodilo. Andrej Kirilenko je že najpovedal odhod v NBA k Brooklynu, Ramunas Šiškauskas je sklenil športno pot, Aleksej Šved odhaja v Minnesoto. To je košarka. Imaš najboljšo ekipo v Evropi, a izgubiš. S svojim igralcem Sergejem Bikovom sem sicer že prej stavil, da CSKA ne bo prvak. Niso imeli pravega ekipnega vzdušja. Stavila sva za liter vina. 

Ste spremljali finale slovenskega prvenstva med Krko in Olimpijo?
Ne še. Posnete imam vse tekme, zdaj pa si jih bom ogledal v Beogradu. Za zdaj še nisem niti razpakiral po vrnitvi iz Rusije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.