Šport > Košarka
23 ogledov

Maljković izbral svoja pomočnika

Žurnal24 main
Selektor slovenske reprezentance Božidar Maljković si je pred začetkom izbirnih treningov za pomočnika v reprezentanci za leto 2011 izbral Gašperja Potočnika in Aleksandra Sekulića.

Tridesetletni Gašper Potočnik je bil v tej sezoni lige Telemach glavni trener LTHCast Mercatorja, kjer je bil pred leti tudi igralec in katerega strateg je bil že v sezonah 2004/05 in 2005/06, ko je ekipo najprej popeljal v elitno ligo. Med letoma 2007 in 2010 je bil pomočnik Memija Bečirovića, Aleksandra Džikića in Jureta Zdovca pri Union Olimpiji, s katero je osvojil dva naslova prvaka lige Telemach, tri naslove prvaka pokala Spar, dvakrat pa je bil udeležen v polfinalu lige NLB. Drugi pomočnik Božidarja Maljkovića, Aleksander Sekulić, pa je nekdanji košarkar Geoplin Slovana. V svoji trenerski karieri, ki jo je začel leta 1996 z mladinci s Kodeljevega, je vodil Geoplin, Triglav Kranj in Luko Koper. V tej sezoni je pomočnik Aleksandra Džikića pri Krki, ki se je uvrstila na finalni turnir lige NLB ter EuroChallengea, v ligi Telemach pa še ne pozna poraza. 33-letni strateg je bil v letih 2006, 2007, 2008 in 2010 pomočnik selektorjem moških članskih reprezentanc (Alešu Pipanu in Memiju Bečiroviću), leta 2006 pomočnik Miru Aliloviću na EP za mlajše člane, kjer je Slovenija posegla po 3. mestu, lani pa je na EP v Litvi vodil mladinsko izbrano vrsto.

Maljković je odločitev za Potočnika in Sekulića obrazložil z naslednjimi besedami: "Glede na mojo vizijo, da v delo z reprezentanco vključim slovenske trenerje, sem se odločil, da za pomočnika vzamem Gašperja Potočnika in Aleksandra Sekulića, za katera sem se odločil zaradi njune kakovosti ter perspektive za potrebe slovenske košarke v prihodnosti. Odločitve nisem sprejel sam, temveč sem se o tem pogovarjal in posvetoval z vodilnimi pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) in mnogimi akterji slovenske košarke. To je le začetek mojega sodelovanja z mladimi, slovenskimi trenerji, saj bomo v posameznih akcijah vključevali tudi ostale, ki si to zaslužijo, že izbirnim treningom bosta denimo prisostvovala vodja reprezentanc mlajših starostnih kategorij na KZS Mirko Jurjavčič in inštruktor-trener na KZS Blaž Bergant. Tekom kariere sem vedno skrbel, da ne izobražujem le igralcev, ki sem jih treniral, temveč tudi trenerje in to delam zato, ker vem koliko pomeni mentorstvo. Nikoli namreč ne bom pozabil svojih mladih trenerskih dni in tega, koliko sem se naučil od profesorja Ace Nikolića in Ranka Žeravice, po mojem mnenju dveh najboljših trenerjev na svetu vseh časov. Mislim, da se bodo glede tega z menoj strinjali vsi nekdanji košarkarji, na čelu z Borutom Bassinom, Ivom Danevom, Vinkom Jelovcem, Borisom Kristančičem, Petrom Vilfanom, Aljošo Žorgo in ostalimi."

Potočnik in Sekulić sta se zahvalila za zaupanje in potrdila visoke cilje reprezentance na bližajočem EP. "V veliko čast mi je, da bom lahko deloval v moški članski reprezentanci, a se hkrati zavedam velike odgovornosti, zato bom naredil vse, kar je v moji moči, da pomagam ekipi do čim boljšega rezultata in da upravičim to zaupanje. Kar se tiče ciljev, lahko povem, da moramo, če selektor reče, da je cilj medalja, vsi stremeti k temu in veliko delati, da bi to dosegli," je dejal Potočnik.  Sekulić pa je povedal naslednje: "Upam, da se bomo skupaj z Gašperjem Potočnikom dobro dopolnjevali in da bo imela reprezentanca kar se da največ od tega – jasno, to je, da se dobro pripravimo na prvenstvo v Litvi in poskušamo izpolniti cilje, ki smo si jih zadali."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.