Šport > Košarka
20 ogledov

Maljković: "Vozijo se z mercedesom, mi pa z golfom"

slovenija maljković košarkarska repezentanca trening Boštjan Tacol
Košarkarje Slovenije v sredo ob 20.30 v dvorani Stožice čaka zadnji test pred evropskim prvenstvom (EP) v Litvi. Tekmec bo gostiteljica letošnjega EP, ki so jo varovanci selektorja Božidarja Maljkovića premagali v začetku avgusta na prijateljskem turnirju v Klaipedi.

Litva bo deseti tekmec Slovenije v pripravljalnem obdobju; zaenkrat je izkupiček šest zmag ter poraza s Hrvaško in dvakrat s Španijo. Po tekmi bo reprezentanca odšla še na krajše priprave v bazo v Kranjski Gori, v ponedeljek, 29. avgusta, pa bo odpotovala v Litvo, kjer jo prva tekma čaka prihodnjo sredo ob 17. uri proti Bolgariji. Nato v prvem delu pridejo na vrsto še Ukrajina, Gruzija, Belgija in Rusija. V nadaljevanje, torej v drugi del, vodijo prva tri mesta v skupini, skupina s Slovenijo pa se bo križala s skupino D, v kateri so Grčija, Hrvaška, Črna gora, Makedonija, BiH in kvalifikant (Finska ali Portugalska).


Pred zadnjo pripravljalno tekmo je Košarkarska zveza Slovenije (KZS) sklicala novinarsko konferenco – ob tem za eno leto podaljšala pogodbo o pokroviteljstvo s podjetjem Spar –, na kateri so prisotni podali kar nekaj zanimivih izjav. Selektor Božidar Maljković je v uvodu pozval predstavnike medijev k pozitivnemu odnosu do reprezentance, ki je "naš otrok, sicer z določenimi napakami, vendar je naš in ga moramo imeti radi", nato pa zanikal pisanje nekega slovenskega medija o 700 tisoč evrih plače. "Za delo v slovenski reprezentanci se nisem odločil zaradi denarja; tega sem v karieri zaslužil že dovolj. Vam pa povem, da nimam niti tretjine toliko," je dejal Maljković.

Slovensko reprezentanco je srbski strokovnjak primerjal z najboljšimi ekipami Evrope – Španijo, Litvo, Francijo in Srbijo, ki so po njegovem mnenju glavni kandidati za najvišja mesta. "Mi ne sodimo v to skupino. Oni se vozijo z mercedesom, mi pa sedimo v golfu. Nam je bistveno, da golf dela, oni pa naj kar dirkajo. Gledati moramo na našo igro, na naše cilje in motive ter popraviti našo igro. Igrati moramo brez kompleksov, biti predrzni, rekel bi banditski in se ne bati nikogar. Dokazali smo, da lahko na trenutke igramo odlično tudi proti najboljšim reprezentancam," pravi Maljković. O Litvi je selektor govoril zelo spoštljivo. "Videli boste že na ogrevanju, da so izjemno visoka ekipa, ki igra odlično košarko. V Klaipedi smo jih premagali z junaško igro, vendar oni tedaj niso nastopili v najmočnejši postavi."

Direktor reprezentance Matej Avanzo je izdal nekaj tehničnih podrobnosti. Vstopnice za sredino tekmo so po ceni od deset do 26 evrov še na voljo, prometni režim okoli dvorane pa je zaradi cestnih del nekoliko spremenjen. KZS bo jutri pričela tudi z navijaško akcijo "s tovornjakom polnim piva v Litvo" – tam bo Zoran Predin pripravil dva koncerta za slovenske navijače –, izbrano vrsto Slovenije pa bo na EP v Litvi spodbujal tudi Radoslav Nesterović, ki je od danes uradno ambasador slovenske košarke. Podobno vlogo bo imel za eurobasket 2013 v Sloveniji tudi Peter Vilfan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.