Šport > Košarka
10 ogledov

Maljković za kapetana izbral 18-letnika

Božidar Maljković KZS/www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarski selektor Božidar Maljković je pripravil predavanje o izkušnjah iz svoje trenerske kariere, ki je vzbudilo veliko zanimanje. V članku krajši intervju, več Maljkovićevih misli pa v galeriji.

"Nastop v dresu izbrane vrste je osebno mnenje vsakega posameznika in glede tega ne moremo narediti ničesar. A vseeno, naša naloga je delati s temi, ki jih imamo. Skrbi me le, da so tisti, ki si resnično želijo igrati, bili v tej sezoni poškodovani ali pa so igrali manj, kot bi si zaslužili," je v zvezi z reprezentanco dejal Božidar Maljković, ki ga rahlo skrbi tudi "le" 30 dni priprav.

O vodenju Olimpije je dejal, da s klubom ni imel nobenega stika.

Je po vašem mnenju napaka, ker ne boste vodili kluba?
Po eni strani je z dobrimi trenerji prav tako kot z dobrimi igralci. Morajo imeti prakso. Ampak po drugi strani se ne bi mogel popolnoma posvetiti reprezentanci. Imel sem ponudbe klubov, v katerih sem že deloval, a sem jih odbil. Ni moja navada, da bi jih našteval. Po eni strani je pomanjkljivost, ker nisi v formi. Mislim, da bom v okrog 13 tekmah, ki jih bomo odigrali (v pripravah na EP, op. a.), tudi jaz prišel v formo. Upam.

Kako izbirate kapetana?
Imate tri vrste vodij. Največjega intelektualca, najboljšega športnika in najmočnejšega človeka. Vaša naloga je, da organizirate igralski izbor za kapetana. V izbor za kapetana sem se denimo vmešal, ko sem v Split pripeljal Duška Ivanovića in ga postavil za kapetana, čeprav je Črnogorec. Kasneje so vsi videli, da sem imel prav. V Unicaji sem postavil za kapetana Bernieja Rodrigueza, ki je imel tedaj 18 let. Nato so se novinarji spraševali, ali sem bil morda preveč na soncu. Kasneje je prišel do reprezentance. Najti morate človeka, ki bo imel avtoriteto, da bo kot satelitska antena, da drži ekipo, tudi v odnosu do trenerja. Igralci bodo (v slovenski reprezentanci, op. a.) kapetana izbrali sami. Tu ni prostora za velike napake.

Kako ste izbirali pomočnike?
Velikokrat nisem niti imel možnosti, da jih izbiram. Ko pridete v klub, denimo v Barcelono, ti pravijo: "Tega in tega ne moreš zamenjati, onega pa lahko." Moraš potrpeti z njim, tudi če ti ni všeč ali ne dela dobro. Sedem, osem trenerjev najvišje kategorije ima avtoriteto, da si sami izbirajo pomočnike. Dolgo je bil moj pomočnik Kosta Jankov, ki je zdaj skavt Golden Stata. Vedno sem se trudil, da vzgajam trenerje v deželah, kjer sem delal, to pa je bilo v šestih. Napravil sem tri, štiri dobre trenerje. Izbiram jih tako kot igralce: da je predan, posvečen delu, da ne spi dve noči in se ukvarja s statistiko, da smo dobra ekipa. Veste, vsaka ekipa mora imeti mlade. Da nas mladost povede, ko se utrudimo, in nam da moči. Želel bi si, da iz mojih pomočnikov (Gašperja Potočnika in Aleksandra Sekuliča, op. a.) – nismo še sestavili popolnega strokovnega štaba – napravimo dobra trenerja, ki bosta ostala, ko bom jaz odšel.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.