Šport > Košarka
21 ogledov

Markota je črtal samega sebe

Olimpija Siena trening Stožice Filipovski Boštjan Tacol
Trener Union Olimpije Sašo Filipovski je pred zadnjo evroligaško tekmo zmajev v letošnji sezoni proti Unicsu iz Kazana v Stožicah stopil pred sedmo silo in spregovoril o aktualnem dogajanju v klubu.

Se je vzdušje po zmagi nad Hemofarmom izboljšalo?
Jaz sem zadovoljen. Fantje so v zadnjih 14 dneh trenirali odlično, na treningih dajejo vse od sebe. Včasih se je težko pripravljati, saj imam na voljo le osem, devet košarkarjev, včasih težko skrpamo trening s petimi na pet igralcev. Trenira se zavzeto, fantje so željni napredka. V ekipi je zdaj dobra energija, dobra atmosfera. To se vidi tudi na parketu. Igramo borbeno, moštveno igro. Užitek je delati s temi fanti.

Kdaj, pričakujete, boste na treningu imeli deset igralcev?
Na trgu se, seveda v skladu s svojimi finančnimi možnostmi, oziramo za določenimi igralci. Zdaj ni veliko prostih košarkarjev. Želim si, da bi pripeljali tri ali štiri igralce, ki bi lahko v tem božično-novoletnem odmoru trenirali z nami. Prostega časa ne bo, trdo bomo trenirali. Moja želja je, da opravimo nekakšne minipriprave.

Bo uprava torej zagotovila denar za okrepitve?
Imam zagotovilo, da se bodo reči uredile. Tega se seveda veselim. V strokovnem štabu in med igralci je veliko pozitivne energije. Verjamem, da se bodo stvari uredile.

Ste že črtali Damirja Markoto?
Menim, da je Damir sam sebe črtal. Kot trener se mu nisem odpovedal, sam se je odstranil iz te ekipe. To je bila njegova odločitev.

Ali okrepitve pričakujete že ta teden?
Pogovarjamo se z agenti, poskušamo dobiti, kar je najboljšega na trgu. Želim si igralce, ki že imajo nekaj izkušenj z igranjem v Evropi. Težko je zdaj pripeljati nekega Američana, ki še nikoli ni igral v Evropi. Trudim si pridobiti košarkarje, ki nastopajo v slabo stoječih klubih. Zelo veliko je klubov, ki razpadajo, ki nimajo denarja. Tudi agenti ponujajo predvsem takšne igralce, ki lahko prekinejo pogodbe. Seveda se oziramo za takšnimi igralci. Trenutno imamo v ekipi Jana Močnika, ki je edini organizator igre; okrepiti se moramo predvsem tu. Z odhodom petih, šestih igralcev in poškodbo Gorana Jagodnika pa si seveda želimo zapolniti tudi preostale luknje. Vsaka naslednja poškodba bi bila zelo težko sprejemljiva.

Čaka vas tekmovanje v pokalu in državnem prvenstvu. Boste z novimi okrepitvami poskušali zapolniti predpisano kvoto slovenskih košarkarjev?
Seveda bi si želel imeti v ekipi čim več Slovencev, saj me zaradi teh kvot potem ne bi tako bolela glava. Žal nismo bili v položaju, da bi nam to uspelo narediti na začetku sezone. Realnost je pač takšna, kakršna je. Tisti Slovenci, ki smo si jih želeli, so bili predragi, zdaj pa imajo tudi pogodbe in ne morejo zapustiti klubov. Prilagajamo se trenutnemu položaju, iščemo tudi proste Slovence ali tiste, ki lahko prekinejo pogodbe, a zdaj jih ni veliko. Eno so želje, drugo možnosti.

Po tekmi z Unicsom Kazanom boste igrali le na eni fronti. Bo lažje?
Iz vsakega položaja je treba potegniti pozitivne reči. Zdaj bo vsekakor več časa za pripravo na naslednjega tekmeca, imeli pa bomo lahko tudi več treningov. Mladi košarkarji potrebujejo trdo delo in zdaj se bomo lahko bolj posvetili temu. Če nam bo uspelo pripeljati okrepitve, bo to toliko bolje. Imeli bomo čas za uigravanje, dvig forme. Te praznike bomo izkoristili, upam pa, da bo prišla tudi kakšna okrepitev, ki bo lahko nato pomagala ekipi v Ligi ABA, pokalu in državnem prvenstvu.

Kolikokrat boste vadili med prazniki? Dvakrat na dan. Bodo tujci dobili odmor?
Prostega časa bo zelo malo. Tudi tujci ne bodo odšli domov. Američanu Deonu Thompsonu sem na primer že povedal, da ne bo odšel domov in da bo treniral.

So cilji ostali isti? Final four Lige ABA, pokal ...
O tem je težko govoriti, saj je položaj zdaj povsem drugačen. Na začetku sezone sem iskal tudi igralca, ki bi lahko na tekmo dosegel od 15 do 20 točk, a ga nismo mogli pripeljati. Odšla je tudi kopica košarkarjev in zdaj se spet zbiramo. Reči poskušamo postaviti na novo, šli bomo iz tekme v tekmo. Kdor obljublja, je vedno nekaj dolžan. Na koncu sezone so vselej nekateri zadovoljni, drugi ne. A to ni moja zadeva. Moja je, da so zadovoljni ljudje, ki me plačujejo. Trdo delamo, osebno pa bom dal vse od sebe, da fante dvignem, da igramo dobro. Seveda želimo doseči čim boljši rezultat v Ligi ABA in osvojiti naslov slovenskega prvaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.