Šport > Košarka
1 ogledov

Maščevanje Američanov, debakl Hrvatov

Kobe Bryant je bil z 18 točkami najboljši strelec srečanja med Američani in Grki Žurnal24 main
V tretjem kolu košarkarskega turnirja je Litva v sosedskem obračunu ugnala Rusijo, Američani so maščevali poraz proti Grkom izpred dveh let, Argentinci pa so ponižali Hrvate.
 

Košarka, skupina B, 3. kolo

Nemčija : Španija 59:72
Angola : Kitajska 68:85
ZDA : Grčija 92:69

Španski košarkarji so v tretjem kolu olimpijskega turnirja v Pekingu dosegli še tretjo zmago. Svetovni prvaki so zlahka odpravili Nemce z 72:59 in se tako utrdili na vrhu skupine B, kjer pa bodo v konkurenci ameriških zvezdnikov težko obstali do konca. Za špansko vrsto, ki se je danes znašla v aferi zaradi sporne fotografije, na kateri je vsa ekipa slikana v trenutku, ko si je s prsti na očeh skušala nadeti nekoliko bolj azijski videz, je zvezdnik moštva Los Angeles Lakers in soigralec Saše Vujačiča Pau Gasol dosegel 13 točk, dve več je dosegel član Toronta José Manuel Calderón , Alex Mumbru pa se je izkazal s kar 67-odstotnim metom iz igre in 14 točkami.

 

Lestvica skupine B

1. ZDA 6
2. Španija 6
3. Nemčija 4
4. Grčija 4
5. Kitajska 4
6. Angola 3

Gostitelji Kitajci so si v tretjem kolu priborili prvo zmago. Z rezultatom 85:68 so bili pričakovano boljši od Angole . Pri Kitajcih je blestel prvi zvezdnik Yao Ming , ki je nasprotnikom natresel 30 točk. Pri poražencih se je s 17 točkami izkazal Joaquim Gomes. Ameriško reprezentanco je po dveh lahkih tekmah v tretjem kolu čakal prvi resnejši obračun, in sicer proti Grkom . Maščevanje, Grki so namreč na zadnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem Američane izločili v polfinalu, je zvezdnikom lige NBA uspelo. Srečanje se je končalo z izidom 92:69. Američani so že od polčasu povedli za 19 in v nadaljevanju z dobro obrambo in atraktivnimi potezami v napadu zlahka obdržali visoko prednost. Pri Američanih sta bila najučinkovitejša Kobe Bryant in Chris Bosh s po 18, pri Grkih pa Theo Papaloukas s 15 točkami.


Manuel Ginobili je dal 14 točk, z 18 točkami je bil prvi strelec srečanja Andres Nocioni. © Reuters

 
 

Košarka, skupina A, 3. kolo

Avstralija : Iran 106:68
Litva : Rusija 86:79
Argentina : Hrvaška 77:53

V skupini A so se Avstralci za svojo prvo zmago znesli nad Iranom in ga ugnali s 106:68. Derbi tretjega kola skupine med evropskimi prvaki  Rusi in nosilci bronastega odličja stare celine Litovci je pripadel slednjim. Pri Litovcih je bil strelsko najbolj razpoložen Rimantas Kaukenas , ki je dosegel 20 točk, pri Rusih pa sta bila najbolj razpoložena naturalizirani Američan Robert Holden ter zvezdnik NBA lige Andrej Kirilenko .

 

Lestvica skupine A

1. Litva 6
2. Argentina 5
3. Hrvaška 5
4. Rusija 4
5. Avstralija 4
6. Iran 3.

V zadnji tekmi šestega dne olimpijade so branilci naslova Argentinci s 77:53 ponižali na prvih dveh tekmah zanesljive Hrvate . Argentinci so slovenske južne sosede povsem razorožili in še nekaj minut pred koncem je kazalo, da Hrvaška ne bo presegla niti meje 50 točk. A so branilci naslova ob koncu le nekoliko upočasnili ritem, kar je Hrvaški omogočilo, da je razliko znižala na 24 točk. Prvi strelec srečanja je bil z 18 točkami Andres Nocioni , niti en Hrvat, zaigralo jih je 11, ni dosegel več kot devet točk (nastopil ni le igralec Uniona Olimpije Damjan Rudež ).

Četrtfinale so si po tretjem krogu že zagotovile Španija, ZDA in Litva, ki so edine s stoodstotnim izkupičkom treh zmag. Do konca predtekmovanja sta še dve koli (v soboto in ponedeljek), nato pa se v sredo igra četrtfinale, kamor se uvrstijo prve štiri ekipe iz vsake skupine.

 

Vroče novice iz Pekinga

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.