Šport > Košarka
9 ogledov

Med elito šesterica Slovencev

Med košarkarji Barcelone, ki so v nedeljo osvojili Evroligo, sta bila tudi dva S
1/11
Žurnal24 main
Jaka Lakovič in Erazem Lorbek sta v nedeljo postala peti in šesti Slovenec, ki sta osvojila košarkarsko Evroligo. V galeriji si poglejte, kdo je na vrh Evrope stopil pred njima.

Z naslovom prvaka Evrope sta se Jaka Lakovič in Erazem Lorbek zapisala v košarkarsko zgodovino. Koliko pomeni naslov najboljšega na stari celini, pove podatek, da so se pred njima le štirje Slovenci okitili s to laskavo lovoriko.

Prvi, ki mu je to uspelo, je bil Jure Zdovc, ki je z Limogesom postal prvak leta 1993. Pet let kasneje je bil s Kinderjem najboljši Rašo Nesterović, leta 2007 pa s Panathinaikosom še Sani Bečirovič. Nesporni rekorder po osvojenih lovorikah je Matjaž Smodiš, ki je bil prvak s Kinderjem leta 2001 ter s CSKA 2006 in 2008.

Nova slovenska legionarja, oborožena z zlatima kolajnama ter pokaloma, sta se iz Pariza vrnila v Barcelono, kjer ju zvečer čaka sprejem pred številnimi navijači v dvorani ob nogometnem stadionu Nou Camp. "To so bile moje otroške sanje. Naslov posvečam družini, ki je resnično ponosna name in katera mi daje ogromno zadovoljstva," je za spletno stran Evrolige dejal Erazem Lorbek, v pogovoru za STA pa je dodal: "Počutim se enkratno, saj sem že tretjič nastopil v finalu in končno mi je uspelo zmagati. A sezone za nas še ni konec. Čaka nas še zaključek španskega prvenstva, v katerem pričakujemo Real Madrid in nove hude bitke. Ko bo prvenstva enkrat konec, pa se bom lahko oddahnil in se posvetil celjenju poškodb. Sicer ne gre za nič hujšega, bolj za utrujenost, vseeno pa moram paziti na hrbtenico, ki mi v zadnjem obdobju povzroča kar precej bolečin."

Medtem ko je Erazem Lorbek že sporočil, da ga na svetovnem prvenstvu konec avgusta in v začetku septembra ne bomo videli v dresu s slovenskim grbom, se Jaka Lakovič glede svojega nastopa na SP še ni odločil. "Zdaj še ni čas za tovrstne odločitve. Misli imam usmerjene v zaključek španske lige ACB, kjer želimo s tretjim naslovom kronati izjemno sezono," je za STA povedal Lakovič.

Enako kot Erazem Lorbek je tudi Jaka Lakovič šele v tretjem poskusu izpolnil svoje dolgoletne želje. "Občutki so fenomenalni, enkratni. Zelo sem vesel te evropske krone, kajti celo sezono smo trdo garali in velika škoda bi bila, da nam bi spodrsnilo na zadnji stopnički," je dejal Lakovič in dodal: "Zabava po osvojitvi naslova se je zavlekla kar dolgo v noč. Prisotni so bili tako predsednik Joan Laporta kot nogometaši, ki so nas spodbujali že med tekmo. Vsi so bili zelo veseli, zato je bila tudi zabava zelo prijetna."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.