Šport > Košarka
29 ogledov

Miličić, črna ovca generacije 2003

Bo Darko Miličić v dresu Memphisa končno pokazal svoj potencial? Žurnal24 main
Srb na začasnem delu v ZDA, Darko Miličić, velja za eno od največjih razočaranj desetletja v ligi NBA. Je črna ovca generacije 2003, ki jo imajo številni za najboljšo v zgodovini NBA košarke.
 

Osebna izkaznica

Ime: Darko Miličić
Rojstvo: 20. 6. 1985
Poreklo: Srb, Novi Sad
Prejšnji klubi: Detroit (2003–2006), Orlando (2006–2007)
Zdajšnji klub: Memphis
Uspehi: svetovni prvak do 21 let (2002), NBA prvak (2004)

Generacija 2003 velja za eno od najmočnejših v zgodovini profesionalne košarkarske lige NBA: LeBron James (številka 1) iz Cleveland Cavaliersov , Carmelo Anthony (številka 3) iz Denver Nuggetsov , Chris Bosh (številka 3) iz Toronto Raptorsov in Dwayne Wade (številka 5) iz Miami Heatov so zaznamovali minuli vikend NBA All stars, prvi trije so gonilna sila ameriške košarkarske reprezentance, vsak od njih pa prvo ime svojega kluba. Ponašajo se z izjemno statistiko, spektakularnimi akcijami in so med najbolj priljubljenimi igralci v ligi. Iz te generacije sta na tekmi All Stars nastopila še David West (številka 18) iz New Orleans Hornetsov in Josh Howard (številka 29) iz Dallas Mavericksov . In kdo je številka 2 na naboru 2003? Darko Miličić !

Miličić je leta 2003 v NBA prišel kot veliki potencial srbske košarke. © Action Images

 
Darko Miličič že velja za eno od največjih razočaranj v zgodovini lige NBA, vsaj glede na to, da je bil izbran kot številka 2 na naboru, in to v zlati generaciji 2003. Srbski velikan naj bi bil prihodnost Detroit Pistonsov , a je v dresu kluba, ki ga je izbral na naboru, večinoma grel klop. V svoji drugi sezoni od treh v Detroitu je v rednem delu zaigral na 37 tekmah, povprečno 6,9 minute, in dosegal 1,8 točke in 1,2 skoka na tekmo. Po selitvi k Orlando Magicom je svoje statistiko sicer izboljšal (lani osem točk ter 5,5 skoka na tekmo, zaigral je na 80 srečanjih), a še naprej ni bil član prve peterke. Letos Miličić igra za Memphis Grizzliese in je končno član prve peterke, povprečno na tekmo igra dobrih 24 minut ter dosega 6,8 točke in 5,9 skoka na tekmo.

Darko Miličić je z Detroit Pistonsi osvojil šampionski prstan. Leta 2004 je pri 18 letih in 356 dnevih postal najmlajši udeleženec finala lige NBA. A je na svojih 16 tekmah končnice v dresu Pistonsov igral skupaj vsega 35 minut. Danes 22-letni Srb še ni pokazal vsega svojega potenciala, še vedno ni upravičil tako zelo visokega izbora na naboru. "Moram postati boljši, igrati bolje, se še bolj truditi. Trudim se in se bom še naprej trudil," je dejal Darko v pogovoru z novinarji ob robu minulega vikenda All Stars v New Orleansu: "Če ne igram tako, kot od mene pričakujejo, je prav, da mi to povedo. Moram delati na samozaupanju. Vse je na meni."

 
 

Še naprej izgubljam zaupanje sam vase, pa ne vem, zakaj. Vse to, kar se mi je do sedaj zgodilo, je pustilo brazgotine.

Darko Miličić

 
"Memphis mi je dal priložnost, vse so mi ponudili, dali so mi minutažo, dejali so mi, naj mečem na koš in igram svojo igro," pravi Miličić, ki je bil pred letošnjo sezono prosti igralec in je ob odhodu Pauja Gasola dobil še nekaj več priložnosti za igro: "Še naprej izgubljam zaupanje sam vase, pa ne vem zakaj. Vse to, kar se mi je do sedaj zgodilo, je pustilo brazgotine." Še kako dobro se spominja žvižgov in bujev navijačev Detroita, ki so od njega pričakovali mnogo, mnogo več. "Težko je. Imam dobrega trenerja in super soigralce. Dobro so me sprejeli in mi pustijo, da razvijam svojo igro. Poskušam se zabavati, a če ne igraš kot pričakuješ, se pač ne moreš zabavati."

Kevin Garnett (generacija 1995), Dwyane Wade in LeBron James (generacija 2003) iz leta v leto dokazujejo svojo veličino in so že stalni člani prve peterke tekem All Stars. © Action Images

 


 

Preberi še

Kralj James MVP tekme zvezd
Olajuwon bo dobil spomenik

Kljub Darku Miličiću si je večina NBA-strokovnjakov enotna, da je generacija 2003 dejansko najmočnejša v zgodovini. Za odtenek boljša naj bi bila tudi od generacije 1984, ko je bil številka 1 na naboru Hakeem Olajuwon , številka 3 Michael Jordan in številka 5 Charles Barkley , ter generacije 1995, ko so v NBA prišli Jerry Stackhouse , Rasheew Wallace ter Kevin Garnett . Prepričan v veličino svoje generacije je tudi MVP minulega vikenda All Stars LeBron James: "Zagotovo nas je dovolj dobrih iz generacije 2003, da smo boljši od igralcev iz let 1984 in 1995."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.