Šport > Košarka
12 ogledov

Ming, najpopularnejši velikan

Ming Yao Kitajce spremlja skoraj na vsakem koraku. Žurnal24 main
Yao Ming, prvi neameriški košarkar, ki je bil kot prvi izbran na naboru lige NBA, je eden od simbolov bližajočih se olimpijskih iger v Pekingu. Bo morda prav on prižgal olimpijski ogenj?
 

Preberite še

Anthony, Barkley nove generacije
Eksplozivna otvoritev v deželi smodnika

Da bo najboljši kitajski košarkar Yao Ming z olimpijskih iger v Pekingu odkorakal z medaljo okoli vratu, je malo verjetno. Njegova prisotnost na igrah je za Kitajce bolj totemskega pomena. Potem ko so rezultati nogometne reprezentance v zadnjem času slabi, so se Kitajci zaljubili v košarko in Yaa Minga. Posledično je center Houston Rocketsov postal najbolje plačan in najbolj popularen športnik na Kitajskem. Njegov obraz je zaslediti skoraj na vsakem oglasu. Kako je Ming popularen, potrjujejo besede Alana Paula, urednika košarkarske revije Slam in poznavalca azijske košarke: "Ming je neverjeten. Mislim, da bi si vsaka liga na svetu želela imeti takega igralca, kot je on." Že nekaj časa je znano, da vsako podjetje, ki si želi prodreti na kitajski trg, prosi Minga za oglaševanje.

 
 

Vsekakor je skoraj neverjetno, da je kljub velikosti tako gibljiv.

Alan Paul

 
Xu Jicheng , kitajski komentator in dober prijatelj Minga, je povedal: "To je dobitna kombinacija. NBA ima Minga, kar pritegne številne gledalce iz Kitajske. Ming igra na resnično visoki ravni in s tem zelo pomaga k dvigu kitajske košarke. Morda se že na olimpijskih igrah zgodi presenečenje." Veliko je k Mingovi priljubljenosti pripomoglo tudi to, da kljub velikim uspehom še vedno nastopa za državno reprezentanco. Leta 2004 je na olimpijskih igrah v Atenah prav on nosil zastavo na otvoritveni slovesnosti. Zaradi velikanske priljubljenosti Minga pa marsikdo namiguje, da bo Ming prižgal olimpijski ogenj. Po podatkih revije Forbes je v lanskem letu zaslužil gromozanskih 56,6 milijonov dolarjev.


Na Minga so ponosni vsi Kitajci. © Reuters

 
"Yao ni samo dober košarkar, je tudi dober človek. To kaže tako na igrišču kot izven njega," je povedal Jicheng. Uspeh v ligi NBA pa mu ni bil zagotovljen vnaprej, predvsem zaradi popularnosti na Kitajskem pa je bil kar šeskrat izbran na All Stars tekmo. "V zadnjih dveh letih se je razvil v sijajnega igralca. On je prvi od velikanov, ki lahko resnično igra košarko. Ostali se niti premikati ne morejo. Vsekakor je skoraj neverjetno, da je kljub velikosti tako gibljiv." je o Mingovi gibčnosti povedal Paul. Ming je višino in morda tudi košarkarsko znanje podedoval od staršev. Njegov oče Yao Zhiyuan je visok 208 centimetrov in je nekdanji center košarkarske ekipe iz Šanghaja, medtem ko je Mingova mama Fang Fendi visoka 188 centimetrov in je nekdanja kapetanka ženske reprezentance Kitajske. Pri devetih letih je bil Ming že 30 centimetrov višji od svojih vrstnikov, takrat so ga tudi sprejeli na športno šolo v Šanghaju. Pet let pozneje se ga je prijel vzdevek: " mali velikan “. Pri 18. letih je prvič oblekel članski dres Kitajske in z njo leta 1999 postal azijski prvak. Takrat so ogledniki iz NBA prvič postali pozorni na velikana iz Kitajske. Na olimpijskih igrah v Sydneyu se je s Kitajsko nato uvrstil na deseto mesto.

Po tem, ko je njegov klub Šanghaj Sharks leta 2002 postal kitajski državni prvak, se je Ming odločil, da bo nastopil na draftu lige NBA. Kot prvega ga je izbralo moštvo Houston Rockets. S tem je postal prvi neameriški košarkar, ki je bil kot prvi izbran na naboru lige NBA. Ming je s svojo igro navdušil vse ljubitelje košarke. Ko je istega leta na tekmi proti LA Lakersom dosegel 20 točk, je upokojeni zvezdnik lige NBA Charels Barkley izgubil stavo. Rekel je namreč, da tak velikan nikoli ne bo imel take statistike.

Minga je ob vselitvi v olimpijsko vas obkolila množica novinarjev, fotografov in oboževalcev. © Reuters

 
 
 
 

Ming igra na resnični visoki ravni in s tem zelo pomaga k dvigu kitajske košarke.

Xu Jicheng

 
Redno igranje košarke je na njegovem telesu pustilo številne posledice. Poškodbe so se kopičile, zato je bila za nekaj časa celo ogrožena njegova nadaljna kariera. Lansko sezono ga je mučila poškodba leve noge. V njej je imel zlomljeno eno od kosti. Tik pred igrami je Ming na veselje celotne Kitajske zatrdil, da so poškodbe preteklost. Paul je na to temo povedal: "Če si tako velik, kot Ming ti poškodbe niso tuje. Mislim, da je jasno, da so pri njegovi velikosti stopala in noge še posebej ranljive." Ming se je na igrišče vrnil julija, toda kljub temu je Paul kot poznavalec napovedal, da je zmaga Kitajske na olimpijskem turnirju praktično nemogoča. Res? Pustimo se presenetiti. Z Mingom je možno prav vse. Vsaj tako se zdi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.