Šport > Košarka
16 ogledov

Ming v solzah dokončno sklenil kariero

Yao Ming
1/10
Reuters
"Danes uradno sporočam, da sem končal svojo športno kariero," je v sredo v Šanghaju medijem sporočil najboljši kitajski košarkar Yao Ming, ki je imel v zadnjem času velike težave s poškodbami.

Kitajski košarkar Yao Ming je v sredo uradno končal igralko kariero. Kar 2,29 metra visoki košarkar je osem sezon igral v najmočnejši ligi na svetu NBA za Houston Rockets, vendar je zaradi poškodb v zadnjih šestih letih izpustil kar 250 tekem.

"Danes uradno sporočam, da sem končal svojo športno kariero," je številnim predstavnikom sedme sile sporočil eden najbolj priljubljenih kitajskih športnikov vseh časov, ki je globoke sledi pustil tudi na humanitarnem področju.

Na medijsko izjemno podprti sredini tiskovni konferenci v njegovem rojstnem mestu Šanghaju je Yao Ming med drugim dejal: "O svoji prihodnosti sem veliko razmišljal, najbolj intenzivno v zadnjih šestih mesecih, odločitev o koncu kariere pa je povsem osebna. Danes sem se uradno upokojil, v svojem življenju sem torej dokončno zaprl ena vrata, druga pa bom šele odprl."

"Yao Ming je preobrazil ligo NBA in veliko postoril za globalizacijo košarke," je v sporočilu za javnost zapisal komisar lige NBA David Stern, medtem ko je Kobe Bryant, eden največjih zvezdnikov v zadnjem desetletju in igralec moštva Los Angeles Lakers, dodal: "Yao Ming je ogromno prispeval k razmahu košarke, je velik človek in fenomenalen igralec."

Yao Ming se je kar osemkrat prebil na tekmo zvezd All Star, v povprečju pa je na tekmo dosegal po 19 točk in 9,2 skoka. A njegov ugled v ligi NBA je povzročil ogromno povečanje zanimanja za ameriško košarko po vsej Aziji.

Preden je Yao Ming odšel v ZDA, je že šest let igral za kitajsko reprezentanco in je bil v domovini že velik zvezdnik. Na olimpijskih igrah 2008 je na Trgu nebeškega miru nosil olimpijsko baklo, na slovesnem odprtju pekinških iger pa je bil nosilec zastave svoje domovine. Po potresu v provinci Sečuan je namenil dva milijona dolarjev za obnovo šol.

Sredine novinarske konference se je udeležila tudi Mingova družina, poleg staršev še njegova soproga Ye Li in 14-mesečna hčerka Qinlei Yao, ki je bila oblečena v rdeč kvipao, tradicionalno žensko kitajsko obleko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.