Šport > Košarka
20 ogledov

Mladinci ciljajo na višja mesta

Aleksander Sekulić bo vodil mladinsko reprezentanco na EP v Litvi. (Foto: Iztok Žurnal24 main
Slovensko mladinsko košarkarsko reprezentanco julija čaka nastop na evropskem prvenstvu v Litvi. Selektor Aleksander Sekulić je spregovoril o slovenski košarki.
V vsaki sezoni je glavni cilj obstati med elito. Glede na to, da je ta generacija zelo nadarjena, pa lahko ciljamo tudi na nekoliko višja mesta.
Aleksander Sekulič

Dvaintridesetletni trener Aleksander Sekulić je to poletje zelo zaposlen. Kot glavni trener bo vodil mladinsko reprezentanco na evropskem prvenstvu v Litvi od 22. julija do 1. avgusta, nato pa se bo kot pomočnik trenerja pridružil članski izbrani vrsti. Zamenjal je tudi klubsko sredino; v naslednji sezoni bo pomočnik v novem NLB-ligašu Krki.

Kaj pričakujete pred EP v Litvi?
V vsaki sezoni je glavni cilj obstati med elito. Glede na to, da je ta generacija zelo nadarjena, pa lahko ciljamo tudi na nekoliko višja mesta. Vse bo odvisno od tega, v kakšni postavi se bo odšlo na EP in če se bodo reči poklopile tako, kot je treba. Je nekaj posameznikov, ki izstopajo, skozi pripravljalne tekme pa bomo tudi videli, kdo je sposoben nositi breme nosilca v moštvu.

Že nekaj časa ste na pripravah. Se pojavljajo kakšne težave s poškodbami?
Poškodbe so predvsem manjše. To je nekaj povsem običajnega. Večjih za zdaj ni in upam, da bo tako tudi ostalo do prvenstva.

Takoj po mladinskem EP vas čaka delo s člani. Boste zdržali takšen ritem?
Če nekaj delaš z veseljem, pozabiš na napore. Takšna je pač narava našega posla, to je treba sprejeti.

Kako visoko lahko Slovenija poseže na SP v Turčiji?
Zdaj je o tem še težko govoriti. Marsikaj ni odvisno le od nas samih, temveč tudi od drugih reprezentanc. Želimo pa nadaljevati z vzponom slovenske reprezentančne košarke. Vsako leto je izbrana vrsta nekoliko višje. To bo za nas drugo svetovno prvenstvo in želimo narediti korak višje. Generacija je dobra, čeprav je bilo nekaj odpovedi. Kljub temu menim, da se lahko kosamo z vsemi najboljšimi reprezentancami.

 

Sekuli%C4%8D, Pipan, Okorn | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Kaj bi bil ta korak višje? Je to četrtfinale?
Zakaj pa ne. Lahko se zgodi tudi kaj več. Že na lanskem EP na Poljskem smo videli, da je veliko odvisno tudi od sodniških odločitev. Slovenija je vsako leto prepoznavnejša in bolje kotira pri sodnikih, igralci, ki jih imamo, pa so v svoji igri dozoreli in so prav tako prepoznavnejši.

Se bo poznala odsotnost Matjaža Smodiša in Erazma Lorbka?
Seveda se bo poznala. Gre za igralca, ki sodita v sam vrh evropske košarke. Seveda pa ju je treba razumeti in sprejeti njuno odločitev. To je tudi priložnost za nekatere mlajše, da se dokažejo in pokažejo, kaj znajo. Morda bodo prav ti v prihodnosti nosilci slovenske izbrane vrste.

Menim, da se lahko Krka kosa tudi z najboljšimi klubi v jadranski ligi. Veliko pa bo odvisno od igralskega kadra, ki bo v Novem mestu.
Aleksander Sekulič
Na SP boste skavtirali nasprotne ekipe. Kako poteka vaše delo?
Bolj kot analiza tekmeca je naporen ritem tekmovanja. Tako za igralce kot za trenerje. To je eden izmed glavnih razlogov, zakaj so v strokovnem štabu trije pomočniki. Zaradi zgoščenega ritma tekmovanja je potrebnih več rok in glav. Takoj po tekmi se je treba pripraviti na naslednjega tekmeca, ga preučiti in potem vso reč predstaviti igralcem tako, da lahko informacije izkoristijo na parketu. Glede na to, da imamo kakovostne igralce, mora biti tudi delo trenerskega štaba na zelo visoki ravni.

Naslednjo sezono boste v Krki tudi pomočnik Aleksandra Džikića. Se bodo Novomeščani lahko kosali z drugimi klubi v ligi NLB?
Menim, da se lahko Krka kosa tudi z najboljšimi klubi v jadranski ligi. Veliko pa bo odvisno od igralskega kadra, ki bo v Novem mestu. Za zdaj je težko reči, kakšna bo ekipa. Je pa Krka klub, ki ima vselej visoke ambicije. Navsezadnje si je že tretjič zasluženo priigrala naslov državnega prvaka. Cilji bodo visoki, a več bo jasno v avgustu. Vesel sem, da sem dobil priložnost delati v takšnem klubu.

Kakšen je vaš pogled na stanje v Unionu Olimpiji?
Težko komentiram položaj v Olimpiji. Še največ izvem iz medijev. Menim pa, da Olimpija mora biti močna. Je vlečni konj slovenske košarke, saj igra v Evroligi. Vsa ta leta je pomagala k prepoznavnosti slovenske košarke in tudi k rezultatom reprezentance. Še vedno verjamem, da se Olimpija lahko reši iz tega težkega položaja, a bodo morali biti odgovorni v klubu v prihodnosti precej pametnejši pri uporabljanju sredstev, ki jih imajo na voljo. V Evropi je ugled Olimpije še vedno visok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.