Šport > Košarka
47 ogledov

Mojstri končnic tokrat krkaši: derbi Dolenjcem

Krka Union Olimpija superpokal Lucijać Gailius Booker Kastrati
1/28
Saša Despot
Košarkarji novomeške Krke so po pravi drami in podaljšku v Novem mestu premagali Union Olimpijo na derbiju 12. kola lige ABA (67:63). Zmagovit debi Sanija Bečirovića.

Tekmo v dvorani Leona Štuklja je izjemno začel Edo Murić, ki je s kar desetimi točkami popeljal Krko do najvišje prednosti proti Unionu Olimpiji (14:6). Neustavljivi Murić je še naprej pridno polnil koš gostov, ki so vseeno ostali na znosni razdalji do konca prve četrtine.

Prve minute po povratku v klub je v osmi minuti dobil tudi Sani Bečirović in s polnih tribun dobil huronske ovacije. Murić je izjemno prvo četrtino zaključil s 15 točkami, Novomeščani pa so zanesljivo vodili (22:11).

Krka padla v črno luknjo

Olimpija se je z lahkim polaganjem Nebojše Joksimovića in delnim izidom 6:0 v drugi četrtini močno približala (22:17). Po kar desetih točkah brez odgovora krkašev je Olimpija pet minut pred polčasom zaostajala le še za točko. Koš je "zaklenil" razpoloženi bloker Alex Stepheson, nekdanji član farmacevtov Jakov Vladović pa je poskrbel še za prvo vodstvo (23:22).

Povsem razglašena domača ekipa je izid na levi polovici semaforja le uspela spremeniti z uspešno izvedenim prostim metom Zvonka Buljana, a je Aleksandar Džikić po dveh hitrih koših Sasuja Salina razjarjeno vzel še eno minuto odmora. Sušo je šele s prvim košem iz igre v katastrofalni četrtini prekinil Bečirović. Zeleno-beli so pred polčasom malce popustili in na odmor odšli s +5 (32:27).

Buljan prebudil ekipo

Murić je na začetku tretje četrtine dosegel že svojo 17. točko za novo približanje Krke, ki pa ni prišla blizu popolnemu izenačenju po zaslugi prvega strelca Ljubljančanov Sasuja Salina, ki je zadel tudi prvo trojko svojega kluba na tekmi. Olimpija se je slabih pet minut pred koncem četrtine uspela odlepiti celo na rekordnih enajst točk razlike (44:33).

Domači so nekaj prepotrebnega zaleta dobili po nekaj uspešnih obrambnih akcijah, pomembne koše pa je za znižanje zaostanka prispeval Buljan. Ko je prvič zadel še Jaka Klobučar, je to pomenilo le še minus štiri (40:44), a je razlika do zadnjega večjega premora znova narasla. Murić je s trojko odgovoril lahkemu košu Stephesona in Krka je v zadnji četrtini začela lov za preobratom. 

Napeto do konca

V zaključku z malo koši so domači navijači nekajkrat ostro protestirali ob po njihovem mnenju nepravičnih sodniških odločitvah. Stepheson je odlično individualno predstavo kronal z dvojnim dvojčkom, ko je pet minut pred koncem zadel za 52:43. Toda tekme še zdaleč ni bilo konec in Jasmin Hukić, še en v nizu košarkarjev z zeleno-belo preteklostjo, je s trojko povsem približal Krko (48:52).

Krka Novo mesto Union Olimpija liga ABA derbi Klobučar Vladović | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Novomeščani niso dobro izpeljali naslednjih napadov, Olimpija pa je imela ob zapravljenih žogah Joksimovića tudi nekaj sreče, da je zadržala naskok. Klobučar je nato zadel svojo prvo trojko in še uspešno položil za rekordno nizek zaostanek dobro minuto pred koncem tekme (53:54). Bečirovića je Stepheson v enem zadnjih napadov blokiral, a sodniki niso dosodili koša kljub temu, da se je žoga že dotaknila table.

Klobučar začel delirij

Chris Booker je nato zadel dva prosta meta za vodstvo (55:54), kazen pa je bila za Olimpijo še hujša, ko je novo polaganje za plus tri zadel Klobučar. Vladović je v zadnjem napadu Ljubljančanov zadel trojko in izenačil, Murić pa je za zmago iz kota metal povsem zgrešeno. Podaljšek! V prvih dveh minutah je Krka s košema Hukića in Bečirovića pobegnila na 63:59 in bila na dobri poti proti zmagi.

Bečirović je sicer zapravil zadnjih nekaj napadov, Stepheson je z novim košem približal zmaje na tri točke zaostanka, nato pa je ključno polaganje v velikem loku za veliko zmago zadel Klobučar.

Liga ABA, 12. kolo:

Krka : Union Olimpija 67:63* (22:11, 5:21, 13:16, 17:9, 10:6)
Murić 22 točk in 6 skokov, Klobučar 11, Buljan 10 in 6 sk.; Salin 17 in 5 sk., Stepheson 13, 11 sk in 6 blokad
* – po podaljšku

Igokea : Cedevita 96:89 (25:27, 43:46, 61:66, 80:80)
Cibona : Široki Primorka 91:80 (24:23, 46:33, 66:56)
Mega Vizura : Szolnoki Olaj 95:89 (26:21, 50:48, 66:67)
Zadar : Radnički 89:76 (20:16, 53:42, 68:60)

Nedelja ob 17.00:
MZT Skopje - Crvena zvezda Telekom

Ob 19.00:
Partizan NIS - Budućnost VOLI

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.