Šport > Košarka
4 ogledov

Mozaik se še sestavlja

Aleksandar Džikić je na skupščini Združenja košarkarskih trenerjev Slovenije pre Žurnal24 main
Nova košarkarska sezona se nezadržno bliža, zato smo se o pričakovanjih pogovarjali s trenerjem U. Olimpije Aleksandrom Džikićem. Kaj je povedal strateg zmajev, preberite v intervjuju.
 
 

Tudi v prihodnosti bodo mladi košarkarji dobivali priložnosti, v klub bomo pripeljali še nekaj takšnih košarkarjev, saj želimo spet na noge postaviti mladinski pogon kluba.

Aleksandar Džikić

 
Ste zadovoljni s sestavo ekipe za prihajajojočo sezono?
Rad se držim reka, ki pravi: "Kakšni so, takšni so, vseeno so moji." Boljših igralcev nimam in tudi slabših ne. Z njimi delam in to je to. Nekaj stvari se je zgodilo, ki niso bile pod našo kontrolo. Tu mislim predvsem na nekatere igralce, ki smo si jih želeli, a so nato odšli v druge klube. Tudi reprezentančni nastopi zahtevajo svoje. Tako smo ustregli košarkarskim zvezam Hrvaške, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Makedonije. Če sem pošten, sem pričakoval, da bom nekaj časa tudi brez slovenskih reprezentantov, vendar se to ni zgodilo. Na trening vsak dan prihajajo novi igralci, šele okoli 20. septembra pa bom imel na voljo vse košarkarje. Takrat se bosta ekipi od nosilcev priključila še Vladimir Golubović in Vlatko Ilievski. Problem je v tem, da moramo zaradi igralcev, ki prihajajo, ponovno postavljati sisteme v napadu in obrambi. Vračamo se nazaj zaradi novih obrazov. Žal je tako in tega ne morem spremeniti.

 

Poglejte še ...

Video: Jonathan Wallace se predstavi

Kje ste trenutno najbolj tanki?
Zagotovo je še prostor za okrepitve na položaju visokega branilca, kjer imamo sedaj le Jako Klobučarja, ki je mlad igralec, še nikoli pa ni igral v evroligi. Tu je res tudi Sašo Ožbolt, ki pa se vrača po treh letih neigranja zaradi poškodb. Vedno sem začuden, ko omenjajo Ožboltove igre izpred treh let in kako dober je bil. To je preteklost. V športu je že včerajšnji dan lahko zelo daleč. Z Ožboltom imava odnos, ki ustreza obema in temelji na zaupanju. Jaz ga ne bom priganjal, vem pa kakšen je Sašo. Je borec in zelo rad ima košarko. Storil bo vse, da se bo pripravljen vrnil na parket. Pomagal bo ekipi po najboljših močeh, vendar je vprašanje kako velika bo ta pomoč. Zato potrebujemo še eno dvojko, še zlasti tako, ki nam bo pomagala v obrambi. Vem, da nekateri tožijo nad tem, da bomo imeli težave z doseganjem košev, vendar predvsem potrebujemo košarkarja, ki bo zmožen pomagati v obrambi. Kot trener veliko dam tudi na karakter igralcev, na to ali so dobri tudi izven parketa. V moštvu ne želim slabih ljudi. Ne nameravam trgovati s talentom na račun slabega karakterja. Vem, da nekateri razmišlajo drugače, vendar sam stojim za svojimi odločitvami.


Ronell Taylor bo svojo kariero nadaljeval na Cipru. © SPS

 
V ekipo ste vključili tudi nekaj mladih fantov. Tu sta npr. Sarajlija, Sirnik ...
Sem zadovoljen. So v veliko pomoč na začetku priprav in tudi naprej bodo blizu prve ekipe. Tudi v prihodnosti bodo mladi košarkarji dobivali priložnosti, v klub bomo pripeljali še nekaj takšnih košarkarjev, saj želimo spet na noge postaviti mladinski pogon kluba. Olimpija mora proivesti svoje igralce, ki bodo čez nekaj let lahko uspešno igrali na visokem nivoju. Želimo, da v prihodnosti ne bo potrebno kupovati toliko tujih igralcev.

Kakšni so glavni cilji sezone?
Cilji so vseskozi zelo visoki. Državno prvenstvo in regionalna liga sta za nas zelo pomembna, v evroligi pa smo imeli kar nekaj smole pri žrebu. Tako kot lani, ko so kar tri moštva iz naše skupine zaigrala na zaključnem turnirju četverice. Tokrat bomo igrali proti dvema španskima kluboma (Tau Cermica in Juventut, op. p.), proti zelo okrepljeni Romi, ter Fenerbahceju in Albi. V takšni skupini se bomo borili po najboljših močeh.

Konec septembra vas v Ljubljani čaka nastop na zelo težkem turnirju...
Na žalost do takrat še ne bomo pripravljeni, saj bo ekipa popolna šele nekaj dni pred začetkom turnirja. Igrati z Maccabijem, Panathinaikosom in Fenerbahcejem bo dober pokazatelj naše forme. Zagotovo pa še ne bomo sposobni pokazati našega maksimuma.

 
 

Taylor se je odločil za drugačno pot, na Cipru pa ne bo igral za manj denarja kot pri Olimpiji.

Aleksandar Džikić

 
V Olimpijo ste prišli v zelo težkih trenutkih. Je zdaj bolje?
Po prihodu nisem nikoli gledal nazaj, tako da o položaju pred mojim prihodom verjetno veste veliko več kot jaz. Zdaj je položaj zelo stabilen, vendar ni skrivnost, da so stvari lahko še veliko boljše. Treba je dokončati sanacijo kluba, za kaj takšnega pa je potrebno veliko časa.

V prestopnem roku je v klub prišlo nekaj novih igralcev, na preizkušnji pa je sedaj Tyler Crawford. Bo ostal?
Zaenkrat ostaja, vendar to še ne pomeni, da na preizkušnjo ne bodo prihajali še nekateri igralci. Crawford po karakterju sodi v to ekipo, nekoliko pa je pri njem vidno pomanjkanje izkušenj. Malce so mi smešne zgodbe, ki so prihajale na dan, o tem zakaj ni veliko igral na univerzi Georgetown. Nihče se ni o tem pozanimal pri meni.

Sašo Ožbolt (desno) je odločen, da se uspešno vrne pod obroče. © AFP

 
In zakaj ni igral?
Na začetku je bil rezerva trem ali štirim izjemnim igralcem, dva od njiju pa sta celo prišla v NBA. Ko se je v tretji sezoni prebil v začetno petorko, pa je imel veliko smole, saj je zbolel, pri tem pa izgubil okoli 14 kilogramov. Bolezen ga je izčrpala in tako je zamudil pravi vlak. Je igralec, ki se je pripravljen žrtvovati v dobro ekipe.

Večkrat ste omenili, da bi hoteli zadržati Ronella Taylorja. Zakaj se to ni zgodilo?
Taylor se je odločil za drugačno pot, na Cipru pa ne bo igral za manj denarja kot pri Olimpiji. V to sem prepričan. V Evropi imajo tako kakovostni igralci določeno ceno in vseskozi sem poudarjal, da mu je potrebno ponuditi ustrezno pogodbo. Morda je odšel zaradi denarja, pritiska, krajše sezone... Ne vem. Vem pa, da se želi vrniti v ligo NBA.


Vladko Ilijevski bo znova obleke zeleno-beli dres. © AFP

 
Kaj pa Maurice Bailey?
Fanta popolnoma razumem. Razšli smo se povsem korektno. Lani je oddelal celotne priprave na novo sezono, potem pa je prišel Goran Dragić in ga potisnil iz začetne peterke. Pred to sezono se je Olimpiji pridružil Ilievski in seveda bo tekme začenjal on. Kljub temu da se nam bo pridružil šele v drugi polovici septembra. Tudi osebno nisem želel Baileya še enkrat peljati skozi vse stvari, ki jih je doživljal lani.

Omenili ste Dragića. Mu bo uspelo v ligi NBA?
Verjamem v to. Še zlasti po tem koliko zanimanja so zanj pokazali pri Phoenixu. Nanj resno računajo. Pri Soncih verjetno računajo, da bo Steve Nash tako kakovostno lahko igral še kakšni dve sezoni, nato pa naj bi vajeti njihove igre prevzel Goran. Temu bi morala igra Phoenixa zelo ustrezati. Je hiter, atletsko zelo dobro razvit in tudi neverjetno pogumen. Je eden najpogumnejših košarkarjev na svetu. To mnogi pozabljajo. V NBA mu želim vse najboljše.

Za konec še malce drugačno vprašanje. Kako je z vašimi kilogrami? Ali dobivate stavo?
(smeh). Stavo, ki sem jo sklenil in po kateri naj bi shujšal za kar precej kilogramov dobivam. Kar pošteno sem zmanjšal svojo težo in moram priznati, da se zaradi tega počutim precej bolje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.