Šport > Košarka
11 ogledov

MVP James nekoristen: Bulls šokirali prvake

James Miami Heat Chicago Bulls NBA končnica EPA
LeBron James je iz rok komisarja lige Davida Sterna pred prvo tekmo konferenčnega polfinala NBA proti Chicago Bulls dobil najprestižnejšo posamično nagrado leta, za najkoristnejšega igralca (MVP) sezone, toda branilci naslova Miami Heat so proti eni najtrših ekip lige doživeli boleč poraz (86:93). San Antonio prek Golden Stata po dveh podaljških.

Izjemni Nate Robinson (27 točk) in Jimmy Butler, ki je 21 točkam dodal rekord kariere 14 skokov, sta bila udarni dvojec Chicago Bulls, ki so po napornih sedmih tekmah z Brooklyn Nets v prvem krogu končnice uspeli šokirati aktualne prvake Miami Heat na prvi tekmi konferenčnega polfinala.

Zanimivo - prav Chicago je bil tisti, ki je po 27 tekmah nepremaganosti v rednem delu sezone, kar je bil drugi najdaljši niz v zgodovini lige NBA, prekinil niz vročice, ki jih je tokrat ustavil po 12 zaporednih zmagah. Bulls so spet preživeli kljub seriji poškodovanih igralcev, s čudežnimi predstavami pa bodo očitno navduševali tudi proti Miamiju.

"Igral sem že v nekaj čvrstih ekipah. Ampak ta je malce drugačna. Nekaj je posebnega na tej skupini," je po tekmi dejal Robinson, ki se je s soigralci uspel vrniti tudi ob sedmih točkah zaostanka v zadnji četrtini. Bulls so odgovorili z nizom 0:10 v zadnjih dveh minutah in brez Kirka Hinricha in Luola Denga, seveda tudi Derricka Rosa, znova šokirali ameriško javnost.

Bolniška postelja srečna za Denga

"Tako sem ponosen na svojo ekipo, človek. Očitno ta postelja vseeno prinaša srečo," je na Twitterju iz bolniške postelje zapisal Deng, ki preboleva meningitis. Miami je v zadnjih 44 tekmah le trikrat izgubil, kar dvakrat pa so bili usodni košarkarji iz vetrovnega mesta, ki imajo z aktualnimi prvaki zdaj pozitiven "score" v letošnji sezoni (3-2).

"Mislim, da ko si soočen s stisko, potem moraš biti mentalno čvrst. Ampak to je le ena tekma. Na naslednji bomo morali igrati veliko bolje," je razmišljal čudodelec na klopi gostov, trener Tom Thibodeau. Miami je v obdobju "velikih treh", LeBrona Jamesa, Dwyana Wada in Chrisa Bosha sicer le dvakrat zaostal z 0:1 v končnici, obakrat pa nato odgovoril s štirimi zmagami.

James je pred tekmo dobil pokal za najkoristnejšega igralca sezone iz rok komisarja lige Davida Sterna, nato pa v prvem polčasu dosegel mizerni dve točki, a bil do konca obračuna vseeno prvi igralec Miamija s 24 točkami, osmimi skoki in sedmimi podajami. Wade je bil s 14 točkami edini pri prvakih, ki je še dosegel dvomestno število točk. Miami je s 40-odstotnim metom izgubil tudi skok (32:46).

Rojeni strelec z razbito ustnico

"Nisem šokiran. Takšne reči se dogajajo v končnici. Igramo proti zares dobri ekipi," je dejal James. Čustva pa je le stežka brzdal njegov trener Erik Spoelstra, potem ko je Miami kljub vodstvu visoko izgubil zadnjo četrtino (24:35), kar je bilo na koncu tudi usodno.

"Ni izgovorov. Ne opravičujemo se zaradi tega, ker smo počivali, ali česar koli drugega," je dejal Spoelstra, čigar varovanci niso igrali več kot teden dni, medtem ko je bil Chicago zaradi dolge serije z Brooklynom seveda v polnem pogonu.

Moštveni duh Chicaga je najbolje ponazoril Robinson, ki je moral že v prvem polčasu na šivanje ustnice, dobil jih je deset, potem ko se je boril za žogo z Jamesom, nato pa kljub vsemu kot prvi strelec Bulls zaključil tekmo z nekaj odločilnimi točkami.

"Manu" odločil v Teksasu

"Rodil se je za strelca," ga je pohvalil Miamijev branilec Mario Chalmers. Francoz Joakhim Noah, junak zadnje tekme prvega kroga proti Nets, je tokrat 13 točkam pristavil še enajst skokov, sledila sta Taj Gibson (12) in Marco Belinelli (10). Druga tekma bo na sporedu v sredo zvečer na Floridi.

Zelo zanimivo je bilo tudi v San Antoniu, kjer je drugi podaljšek in s tem dvoboj odločil Argentinec Emanuel Ginóbili (16 točk, 11 podaj, sedem skokov) s trojko 1,2 sekunde pred zvokom sirene. Ekipi Golden State tako ni pomagalo niti to, da je Stephen Curry dosegal 44 točk in 11 podaj, ter da je imela prednost šestnajstih točk štiri minute pred koncem rednega dela.

Liga NBA, končnica, konferenčni polfinale, rezultati:

Vzhod

Miami Heat : Chicago Bulls 86:93 (15:21, 22:16, 25:21, 24:35) /0:1/
James 24 točk, Wade 14; Robinson 27, Butler 21 in 14 skokov, Noah 13 in 11 sk.

Zahod

San Antonio Spurs : Golden State Warriors 129:127* (25:28, 24:25, 31:39, 26:14) /1:0/
Parker 28 in 8 podaj, Green 22, Duncan 19 in 11 sk.; Curry 44, Barnes (12 sk.) in Thompson 19

* - po dveh podaljških
/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.