Šport > Košarka
36 ogledov

Na Alcatraz odhaja Ovnik

King of the rock, Ljubljanski grad
1/37
Philip Platzer
Na Ljubljanskem gradu se je 32 košarkarjev spopadlo za naslov prvaka slovenskega Red Bull King of The Rock. V igri 1 na 1 je po izjemnem boju v finalu slavil Gašper Ovnik, ki se bo septembra na Alcatrazu lahko boril za naziv kralja skale.

Dvorišče Ljubljanskega gradu se je v nedeljo prvič v zgodovini spremenilo v košarkarsko igrišče. Slovenijo je namreč v okviru mednarodne košarkarske serije Red Bull King of The Rock obiskal edinstven turnir v igri ena na ena. Za košarko sicer precej neobičajno lokacijo so organizatorji izbrali v slogu celotne serije, ki bo zmagovalce turnirjev z vsega sveta soočila v slavnem, zdaj nedelujočem, ameriškem zaporu Alcatraz. 64 najboljših se bo na dvorišču tega nekdanjega domovanja ameriških zlikovcev pomerilo za prestižen naziv kralja skale in nagrado 10.000 ameriških dolarjev. The Rock (skala) je namreč vzdevek tega slavnega zapora, ki stoji na skalni pečini, sredi zaliva pred San Franciscom.

V Sloveniji so se košarkarji najprej spoprijeli s predizbori v Kranju in Novem mestu, nastop na turnirju v Ljubljani pa so si lahko priborili tudi z dobrim igranjem na turnirjih Samsung DP v ulični košarki, ki poteka v organizaciji Košarkarske zveze Slovenije in ŠD Extrema. Na ljubljanski turnir se je uvrstilo 32 najboljših pod Alpami, po prikazanem v predizborih pa je bilo na nekdanjem ljubljanskem zaporniškem dvorišču pričakovati dobro akcijo. In tako je tudi bilo.

Vse skupaj se je začelo ob 18. uri, ko je popoldansko sonce že izgubljalo moč. Glede na letni čas bi to moralo biti dobro znamenje za udobno in ne prevroče nadaljevanje turnirja, a temperature te dni nekako niso uspele zlesti na običajne višine in kmalu je postalo jasno, da bo na Gradu toplo le igralcem, ki so se v petminutnih dvobojih gnali do zadnjih moči. Pet minut se marsikomu verjetno ne zdi veliko, a v igri ena na ena je to včasih dovolj, da o zmagovalcu odloča tudi kondicija.

"V ekipnem športu si lahko pomagaš s soigralci, tukaj pa si odvisen sam od sebe, poleg dobre tehnike pa je potrebna tudi vzdržljivost. Danes se je videlo, da sta proti koncu igralca v finalu že komaj stala na nogah, a vseeno sta pripravila enkratno predstavo," je o specifiki igre mož na moža razlagal v nedeljo najvišji in menda tudi najmočnejši med gledalci, Matjaž Smodiš.

Polne tribune, ki so jih za ta turnir postavili znotraj grajskega obzidja, je ves čas hladil tudi mrzel veter, a gledalci se niso dali, saj je bilo na igrišču iz kroga v krog bolj vroče. Pred polfinalnimi boji sta jih uradna govornika, Boštjan Rebršak in Aljoša Rebolj, povabila še bliže, da so se zgnetli povsem ob igrišče in poskrbeli za fantastično vzdušje, ob katerem so štirje najboljši še enkrat prekrižali roke ter odločali o malem in velikem finalu. Prvi je pripadel Gašperju Budkoviču in Urošu Niniču, tretje mesto pa si je na koncu z rezultatom 13:10 priigral Ninič. V boju za našega predstavnika v ZDA sta tako ostala le še dva, Igor Tratnik in Gašper Ovnik, pred njunim obračunom pa je gledalce razveselil še raper Zlatko, v roza hlačah in s klobukom na glavi ter z nekaj prijatelji, ki so se mu pridružili ob izvedbi treh uspešnic.

Finale se je nato začel bolje za Tratnika, ki je kmalu vodil že z 10:4. Ovnik se mu je sicer približal na 10:6, a minuto do konca je vseeno kazalo, da bo preobrat zelo težak. To je potrdil še Tratnik, ki je znova zadel s srednje razdalje in povedel z 12:6. Gašper Ovnik se je takrat moral odločiti za igro na vse ali nič ter poskusiti z meti za tri točke. Zadel je prvič in rezultat 15 sekund pred koncem znižal na 12:9. Žogo je takoj dobil Tratnik, ki pa je pod košem zgrešil, v skoku je bil boljši Ovnik, ki je žogo vodil do črte za tri točke, se sunkovito obrnil, počakal Tratnika, da je nasedel nakazanemu metu, nato pa neoviran v zadnji sekundi vrgel in zadel ter izsilil podaljšek. Naslednji dve minuti sta prinesli izenačeno igro, ki je s 14:14 prinesla še en podaljšek, v tem pa je Tratnik sekundo pred koncem vodil za dve (21:19), a je Ovnik spet izkoristil zadnjo minuto in izsilil še tretji podaljšek. Tudi ta ni prinesel zmagovalca, v četrtem pa je Tratnik nekoliko popustil in 4 točke prednosti Ovnika 15 sekund pred koncem sta bili preveč za ponovno presenečenje. Po 13 minutah boja v finalu je slovenski potnik za Alcatraz tako postal 188 centimetrov visoki branilec iz Trbovelj, Gašper Ovnik (31:27).

"Sem srečen, zadovoljen, malo utrujen. Kakšen dan ali dva bom počival, nato pa gremo dalje. Z Igorjem še nikoli nisem igral, vedel sem le, da je visok in da bo borba v finalu težka. Na koncu se mi je poklopilo, zato sem zelo srečen, tudi zaradi nagrade," je takoj po koncu razlagal Gašper, ki se je pred štirinajstimi dnevi tudi poročil, z ženo pa načrtujeta poročno potovanje prav po ZDA. "V Alcatrazu pričakujem težko igro, a zastopal bom Slovenijo in se boril do konca, zato vsekakor ne nameravam izpasti na začetku. Bo pa veliko dobrih igralcev, o tem ni dvoma. Zmaga tam bi bila seveda velika stopnica v moji karieri, a o tem raje ne razmišljam preveč."

Drugo-, tretje- in četrtouvrščeni so se na koncu prav tako lahko veselili nagrad, saj sta si prva priborila brezplačno udeležbo na Pro Basketball Kampu, skupaj s poražencem v malem finalu pa so se veselili tudi novih slušalk znamke Skullcandy, s kakršnimi to podjetje opremlja igralce v ligi NBA. Glasba je pač nepogrešljiva spremljevalka košarke in košarkarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.