Šport > Košarka
8 ogledov

Na Ptuju manjka le še dvorana

Nar Zanolin (levo) je navdušen nad slovensko reprezentanco. Žurnal24 main
Generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin je v torek obiskal Ptuj in bil z videnim zadovoljen. V najstarejšem slovenskem mestu manjka le še dvorana, ki naj bi bila po zagotovilih župana Štefana Čelana zgrajena pravočasno.

Ptuj je, kar se tiče hotelov in druge infrastrukture, že danes pripravljen na evropsko prvenstvo v košarki, ki ga bo Slovenija gostila leta 2013, manjka mu le še primerna športna dvorana, je ob današnjem obisku najstarejšega slovenskega mesta dejal generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin. Ptujčani zagotavljajo, da bodo poskrbeli tudi za to.

"Od župana sem dobil vsa zagotovila, da se bo to zgodilo bolj ali manj v začrtanih rokih. Ponavadi sem pozitivno naravnan in ljudem zaupam, prav tako od njih pričakujem, da svoje obljube izpolnijo, tako kot to storim sam. Zato nisem zaskrbljen," je na torkovi novinarski konferenci na Ptuju dejal Zanolin in dodal, da so obiski, kakršne te dni opravlja po Sloveniji, nekaj običajnega pred evropskimi prvenstvi. Tako je bilo tudi z Litvo, kjer je bil tolikokrat, da se je že naučil njihovega jezika, je še dodal.

Prvi človek evropske košarke je ob tem poudaril, da je Eurobasket veliko tekmovanje, za katero Fiba zahteva izpolnjevanje visokih pogojev. Predvsem si želijo, da organizatorji tekmovanj spoštujejo dogovorjene roke, čeprav so pri tem vsaj nekoliko fleksibilni, vendar pa ne preveč. Zato pričakujejo, da bo športna dvorana zgrajena do takrat, kot je bilo dogovorjeno, in to po najvišjih možnih standardih, saj drugorazrednih ne bodo dopustili.

Kot je še dejal Zanolin, dobra izvedba tekmovanja ni pomembna le za njegovo organizacijo, pač pa tudi za mesta, ki bodo tekmovanje gostila, in za Slovenijo v celoti. V času tekmovanj bodo oči vsega sveta uprte v Slovenijo, zato meni, da naša država takrat ne bo želela izpasti slabo, v kar je tudi sam močno prepričan.

Ptujski župan Štefan Čelan je glede dvorane povedal, da stvari za zdaj potekajo v predvidenih časovnih okvirih. Gradnja naj bi se začela maja prihodnje leto, pri čemer bi bilo idealno, če bi bila dvorana zgrajena vsaj pol leta pred začetkom prvenstva. Ob tem se vsi zavedajo kriznih razmer, zato je bolj realno, da bo projekt zaključen v letu dni, torej do maja 2013. Če bo mogoče, bodo poskušali dela končati še kakšen mesec prej, da bi do septembrskega prvenstva ostalo dovolj časa za vsa potrebna testiranja.

O finančni konstrukciji je Čelan povedal, da trenutno razpolagajo s sklepom vlade o sofinanciranju v višini 2,5 milijona evrov, zadnji razgovori na ministrstvu za šolstvo in šport pa kažejo, da bi z ustrezno pripravo investicijskega elaborata lahko vložek države dosegal tudi do 85 odstotkov vrednosti investicije v športni del dvorane. Investicija je sicer ovrednotena na okoli 7,5 do osem milijonov evrov, ob državi pa bi del denarja prispevali tudi zasebni partnerji, del pa bo dodala še mestna občina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.