Šport > Košarka
10 ogledov

Nachbar: Kobe boljši od LeBrona

nachbar_bostjan_GP_02
1/31
Žurnal24 main
Boštjan Nachbar je letošnjo ligo NBA spremljal prek televizijskih zaslonov, tudi v vlogi komentatorja. Razplet finala je pokomentiral tudi za nas.
Pred finalom konferenc ste nam dejali, da bodo odločile izkušnje Lakersov. Je bilo res tako?
Poznalo se je, da so Lakersi igrali bolj umirjeno in zbrano. Igralci Orlanda so bili vsaj na prvih dveh tekmah preveč "navdušeni" nad uvrstitvijo v finale in niso igrali sproščeno. Na domačih tekmah so ujeli ritem, na žalost pa izgubili četrto tekmo, ki je bila daleč najpomembnejša in v kateri so imeli ob koncu že občutno prednost, a so Jezerniki uspeli izsiliti podaljšek. To so izkušnje, ki so na koncu prevesile tehtnico.Čeprav je bil rezultat 4:1 v zmagah, pa strokovnjaki menijo, da je šlo za enega najbolj izenačenih finalov. Mogoč bi bil tudi obraten rezultat. Gledali smo dober finale, a na žalost le pet tekem.

 
 

Čeprav je bil rezultat 4:1 v zmagah, pa strokovnjaki menijo, da je šlo za enega najbolj izenačenih finalov. Mogoč bi bil tudi obraten rezultat.

Boštjan Nachbar

 
Obramba Lakersov je bila povsem drugačna kot med Clevelandom in Orlandom. Je bil to ključ do naslova?
Obramba je bila zelo pomemben element. Predvsem so uspeli ustaviti Howarda, ki je bil potisnjen v stransko vlogo. Le na eni tekmi je prevladoval. Hkrati se je Orlandu ustavil met za tri točke. Orlando je bil znan kot najboljša strelska ekipa. Tretja in hkrati največja težava je bila, da niso imeli pravega organizatorja igre.

Kakšen je vaš pogled na finalne predstave Kobeja Bryanta?
Odigral je odlično kot že nekaj zadnjih sezon. Je povsem drugačen igralec kot na začetku kariere. Razvil se je v pravega vodjo, v pravih trenutkih sprejema prave odločitve. Ne posiljuje meta. Trenutno je najboljši igralec lige NBA, to je dokazal z novim šampionskim prstanom in s tem, da je MVP (najkoristnejši igralec).

Na zadnji tekmi so Jezerniki igrali kot prava ekipa.
Kobe Bryant sam ne bi mogel zmagati. Vemo, da zmagujejo ekipe, ki igrajo moštveno. Lakers to vsekakor so. Lani so bili to košarkarji Bostona, ki so prav z ekipno igro prišli na vrh. Zanimivo bo videti, koliko časa bodo Jezerniki vztrajali na vrhu. Vse pogoje za to imajo.

Saša Vujačić ni bil tako opazen kot lani. Ste od njega v finalu pričakovali več?
Mislim, da je sam pričakoval več od sebe. V preteklosti je dokazal, da zna in da zmore dobro igrati v ligi NBA. Malo razočaranja je bilo. Igral je le štiri do pet minut na tekmo in ne 20 kot lani. Tako je v ligi NBA. Ko si igralec, ki je v menjavi, se lahko zgodi, da si šesti igralec, lahko pa si tudi deseti. Trener v določenem delu sezone postavi nosilce igre, Saša to žal ni bil.

Nachbar bi se rad po letu dni igranja v Rusiji spet vrnil v ligo NBA. © EPA

 
Kaj pa Magici, bodo čez leto dni izkušenejši in zreli za naslov?
Čas je na strani Magicov. Imajo mlado ekipo, ki raste. Naredili so ogromen korak naprej. Nihče ni pričakoval, da bodo prišli do finala. Tudi oni bodo morali odgovoriti na določena vprašanja. Nekaj igralcev je prostih, zato bo moral lastnik globoko seči v žep, da bo zadržal jedro ekipe. Kaj se bo zgodilo v tem trenutku, ne ve nihče.

LeBron James ali Kobe Bryant? Kdo je boljši?
Glede na to, da je Kobe osvojil prvenstvo, je treba reči, da je boljši. Je celovitejši igralec, končno merilo pa je vedno zmaga. LeBron je veliko mlajši in prepričan sem, da bo nekega dne dohitel, če ne celo prehitel Bryanta.

V vlogi komentatorja ste se zelo dobro znašli. Boste morda po koncu športne kariere šli po sledeh Petra Vilfana?
Ena od mojih želja oziroma stvari, ki bi jih počel po karieri, je komentiranje. Že nekajkrat sem se preizkusil v tem. Žal mi je bilo, da nisem mogel komentirati več tekem. Imam veliko izkušenj iz lige NBA in želim tudi s svojega stališča pomagati gledalcem pred TV-zasloni. V Sloveniji pri komentiranju manjka druga stran, zato z veseljem pomagam. To me zelo veseli.

Trenutno ste v Ameriki. Zakaj? Že navezujete stike s klubi lige NBA?
V ZDA sem zaradi osebnih zadev, ki sem jih moral urediti. Iskanje kluba bo aktualno po prvem juliju, ko se v NBA odpre tržnica. Čez nekaj dni se že vrnem domov. Obisk ni neposredno povezan z iskanjem novega kluba.

 
 

Rad bi se vrnil v ZDA, vendar pa je tudi Evropa v igri.

Boštjan Nachbar

 
Pa je NBA prva želja?
Neki pogovori potekajo, do tega imam pravico, saj lani nisem igral v NBA. Najprej bo treba videti, kaj se bo zgodilo na naboru. Trenutno je še prezgodaj govoriti o čemerkoli. Veliko klubov je v denarni stiski in bodo poskušali z določenimi menjavami. Čakam, da se določene stvari premaknejo, predem grem v resnejše pogovore. Rad bi se vrnil v ZDA, vendar pa je tudi Evropa v igri.

New York ali New Jersey?
Zaenkrat je še prezgodaj. Oba kluba imata svoje položaje trenutno povsem zapolnjene. Najbolje jo bom odnesel, če bom potrpežljiv in v pravem trenutku zapolnil luknjo. Če se bom zaletaval z glavo v zid, bom potegnil kratko. Sem zelo sproščen in enostavno čakam.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.