Šport > Košarka
12 ogledov

Nachbar: Potrebujemo tudi izključitve

Fantje so letos dokazali, da bi si zaslužili domače EP. (Foto: Saša Despot)
1/14
Žurnal24 main
Ob odštevanju zadnjih dni pred košarkarskim evropskim prvenstvom na Poljskem smo se pogovarjali z enim od glavnih slovenskih adutov Boštjanom Nachbarjem.
So cilji še vedno tako visoki kot pred enim mesecem, ko ste se zbrali na Rogli?
So, vendar je treba biti realen. Na evropskem prvenstvu ne bo lahkega tekmeca. To so dokazali Britanci v Španiji, tudi Rusi, ki nimajo tako močne ekipe kot prejšnja leta, so nas premagali tu v Sloveniji. Odločala bo dnevna forma, morda ena žoga. Bo zelo težko, vendar imamo kakovost. V tekme bo treba vstopati s trezno glavo in ne smemo pričakovati, da se bomo do finala sprehodili.

Katera uvrstitev bi vas zadovoljila?

Želim, da dosežemo svoj maksimum. To je zdaj zelo težko napovedati. Vemo, da smo sposobni marsičesa, in če bi se prebili v polfinale, bi bil to lep uspeh. Nato bi lahko nastopili nekoliko razbremenjeni. Kot veste, je do zdaj slovenska košarka vedno obtičala v četrtfinalu in uvrstitev med štiri najboljše bi bil lep korak naprej.

Je bilo tokrat poskrbljeno, da ste košarkarji med pripravami lahko razmišljali le o košarki?

Bilo je fenomenalno. Z novimi ljudmi na Košarkarski zvezi Slovenije so se stvari resnično zelo premaknile na bolje. Sam si želim, da bi se v njeno delo vključilo še nekaj mladih ljudi, ki imajo veliko željo, da nam košarkarjem pomagajo, da spravimo slovensko košarko na višjo raven. Rad bi se zahvalil tem ljudem za pomoč.

Kako bodo potekali zadnji treningi pred začetkom EP?
Tu so še reči, ki jih bo treba izpiliti. Pogledali bomo nekaj svojih tekem in se pripravljali tudi na tekmece, mogoče bomo dodali še kakšno akcijo … Imam občutek, da se korak za korakom dvigujemo in bomo pravo ekipno formo ujeli že za prvi dan tekmovanja na Poljskem. V napadu in obrambi se že bolje poznamo in verjamem, da bomo na evropskem prvenstvu pravi.

Boki se zaveda, da je treba dobiti tudi vojno v glavah. © Saša Despot

 
Kaj menite o tekmecih, ki bodo skupaj z vami igrali v predtekmovalni skupini v Varšavi?
Vse tri reprezentance so močne in imajo določeno kakovost. Španci so že kar nekaj časa v vrhu, če ne celo v samem vrhu, evropske in svetovne košarke. Srbi imajo mlado ekipo, ki se dviga iz leta v leto, Velika Britanija pa ima velik motiv, da se dokaže. Tudi oni odhajajo na Poljsko z velikimi apetiti, čeprav imajo morda manj znane igralce. Kot sem že prej dejal, to ni sezona, ko lahko v 60 tekmah dokažeš, da si boljši kot tekmec. Tu gre za en dan, samo za 40 minut.

Na tokratnem EP ne bo veliko zvezdnikov. Grki so precej oslabljeni, Nemci bodo brez Nowitzkega … Vidite tudi tu možnost za Slovenijo?

Eden ali dva igralca sta vedno dovolj, da obrneta tehtnico na svojo stran. To, da manjka nekaj igralcev, ni nič takšnega, da bi lahko pričakovali lažje delo. V bistvu reprezentance v takšnih primerih še bolj strnejo vrste in igrajo še bolje.

 
 

Morda ti igralci ne bodo igrali 30 minut na tekmo, vendar se od njih ob vstopu na parket pričakuje, da bodo naši igri nekaj dodali.

Boštjan Nachbar

 
Na prijateljski tekmi z Grki ste bili izključeni. Postavili ste se zase in soigralce, verjetno bo treba biti podobno agresiven tudi na Poljskem …
Seveda si nisem želel, da bi me sodniki izključili, ampak takrat je bilo treba nekako presekati nalet Grkov. Takšne reči se bodo dogajale tudi na evropskem prvenstvu. Treba bo odreagirati in tudi na takšen način zaustaviti tekmeca.

Še nekaj se je pokazalo na tekmi z Grčijo. V odločilnih trenutkih so dobro zaigrali tudi igralci s klopi …

To mora biti del naše igre in kakovost slovenske reprezentance. Morda ti igralci ne bodo igrali 30 minut na tekmo, vendar se od njih ob vstopu na parket pričakuje, da bodo naši igri nekaj dodali.

Nachbar bo seveda prva izbira na krilnem položaju. © Anže Petkovšek

 
 
 

Nič nimam proti vam novinarjem, med pripravami preprosto ne berem veliko takšnih vesti, ni pa lepo, ko se govori o vsem drugem, samo o reprezentanci ne. O stvareh, ki pravzaprav ne spadajo zraven. Celo poletje se trudimo, potem pa nekdo zapiše nekaj neresnic. To se mi ne zdi pravično.

Boštjan Nachbar

 
V zadnjem času je bilo kar nekaj medijskega pritiska. Ste igralci to čutili?
Res je bilo nekaj pritiska. Nimam nič proti vam novinarjem, med pripravami preprosto ne berem veliko takšnih vesti, ni pa lepo, ko se govori o vsem drugem, samo o reprezentanci ne. O stvareh, ki pravzaprav ne spadajo zraven. Celo poletje se trudimo, potem pa nekdo zapiše nekaj neresnic. To se mi ne zdi pravično.

Na EP naj bi se odpravilo okoli 2.500 slovenskih navijačev. Ste zadovoljni s tem?

Menim, da jih bo še več. Verjamem, da jih bo še kar nekaj kupilo karte. Osebno vsakega navijača vabimo na Poljsko, saj se vsi reprezentanti zavedamo, da imamo izjemno podporo. Naši navijači so fenomen v Evropi in njihova podpora nam izredno veliko pomeni. Ne samo zato, ker jih slišimo in vidimo na tekmah, ob njihovem navijanju tudi čutimo, da je vsa Slovenija z nami. To je fenomenalna stvar, lep občutek in ponosen sem, da imamo takšne navijače.

Jih pričakujete tudi na tekmah v drugem delu, v Lodžu?
Seveda. Upam, da se bo število navijačev le še stopnjevalo. Dlje kot bomo prišli mi, večja bo tudi podpora s tribun.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.