Šport > Košarka
16 ogledov

Nachbar: "Pripravljeni smo za deset"

Boštjan Nachbar je standardni član slovenske reprezentance. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Čeprav ni kapetan ali njegov namestnik, bo Boštjan Nachbar zelo pomemben element v slovenski košarkarski reprezentanci. Svetovno prvenstvo bo v "njegovem" Istanbulu, česar se zelo veseli.

Kako bi ocenili priprave?
Bile so zelo uspešne. Veliko pripravljalnih tekem nam je koristilo glede uigravanja. Imeli smo manj poškodb kot v prejšnjih letih, kar je dobra stvar.

V Sloveniji potica, v Turčiji kebab

Boki Nachbar je podelil tudi nekaj gurmanskih nasvetov navijačem glede turških specialitet: "Poskusil sem ogromno stvari, vendar si nisem zapomnil vseh imen. Hrana ima malo drugačne začimbe, a je zelo okusna. Sam imam rad ribe, imajo izjemne. Tisti, ki uživajo v hrani, naj naročajo tudi tisto, česar ne poznajo, saj se splača poskusiti." Kaj pa znameniti kebab? "Turški kebab je zelo dober. Mislil sem, da je dober slovenski, dokler nisem poskusil turškega. Tudi potica je boljša v Sloveniji kot v Turčiji, kajne?"


V preteklih tednih ste igralci poudarili, da so bile fizične priprave lažje kot denimo pred evropskim prvenstvom. To ne bo minus?

Mislim, da ne gre za minus ali plus. Vsi smo že dovolj stari, da se znamo sami pripraviti – kdaj "pritisniti“, kdaj popustiti. Način dela je bil malo drugačen, kar ne pomeni, da je bil slabši oziroma, da smo manj delali. Kar zadeva fizično pripravljenost, se tako jaz kot ostali počutimo super. Nekaj manjših poškodb je, ampak redko se gre na tovrstna prvenstva popolnoma zdrav.

Če bi z ničlo ocenili slabo pripravljenost, z desetico pa odlično, kakšno oceno bi dali?
Deset. Če ne bi verjel, da sem najbolje možno pripravljen, si ne bi upal iti na svetovno prvenstvo. Okrog tega si ne belim preveč glave. Trenirali smo dobro, kaj to pomeni, pa bo pokazalo prvenstvo.

Ste zadovoljni z igrami in rezultati na pripravljalnih srečanjih?
Da in ne. Kar zadeva zmage, sem, saj ni bilo pričakovati, da bomo dobili vseh 15 tekem. To ni bil primarni cilj. Glavno je bilo uigravanje in to, da "teče“ igra. Imeli smo nekaj težav, tudi na zadnjih tekmah. Jaz gledam s pozitivne strani – to je za nas plus, ker lahko pomanjkljivosti v zadnjih dneh še popravimo. Nočemo, da bi na pripravah prikazali vrhunske igre, nato pa padli na prvenstvu in da nas po enem tednu ne bi bilo več na turnirju.

Bostjan Nachbar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako razmišljate o reprezentanci ZDA? Proti Američanom ste že igrali na SP in tedaj našli kar nekaj rešitev zanje.
Prepričan sem, da jih bomo našli tudi letos. Upam, da jih bo dovolj za morebitno presenečenje. Tako kot na vseh ostalih tekmah bomo šli na zmago, ki bi nam ogromno pomenila, čeprav so ZDA eden glavnih kandidatov za kolajne. Prednost Američanov je predvsem velika želja. Imajo mlado ekipo, so gibljivi, hitri, skočni. Njihov minus je morda to, da so manj izkušeni. Mnogi še niso igrali na prvenstvih Fibe, kjer so pravila drugačna kot v NBA. Zato imajo ti košarkarji lahko nekaj težav s prilagajanjem. Glede na to, da mi z njimi igramo drugo tekmo, jih bomo skušali ujeti na levi nogi.

Kaj lahko od Turčije pričakujejo navijači? Kako bi opisali deželo in ljudi?
Mislim, da se bodo imeli odlično, sploh v Istanbulu, kjer bomo na srečo igrali tako v skupini kot v nadaljevanju. Tisti navijači, ki morda še oklevajo, naj vedo, da to ne bo le ogled košarke. Kar malo se bojim, da bodo ljudje zamujali na tekme, ker se bodo tako fajn imeli drugje po mestu (smeh). Mesto nudi ogromno tako podnevi kot ponoči.

Kako bi primerjali turške in slovenske navijače?
Ko govorimo o reprezentanci, imamo – odkrito povedano – najboljše navijače. Kar pa zadeva klubsko sceno, pa je med turško in slovensko ligo ogromna razlika. Rivalstvo med klubi v Turčiji je neverjetno. Vsak dan se govori o tem, v slovenski ligi pa ni tako.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.