Šport > Košarka
10 ogledov

Nachbar: Zasluga za EP gre navijačem

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Boštjan Nachbar, sicer član turškega Efes Pilsna, je bil eden najbolj aktivnih reprezentantov kar zadeva prizadevanje, da bi Slovenija gostila EP v košarki leta 2013.

Boštjan Nachbar je v intervjuju med drugim dejal, da so za pridobitev organizacije najbolj zaslužni navijači, ki reprezentanco množično spremljajo po vsej Evropi. Več v intervjuju.

S Sanijem Bečirovičem sva se dolgo po tekmi pogovarjala o prvenstvu. Skupnega mnenja sva bila, da je skoraj težko verjeti, da bo tako velik dogodek pri nas. Mi smo navajeni evropska in svetovna prvenstva igrati v drugih državah. Še dve leti nazaj je bilo to nepredstavljivo.
Boštjan Nachbar
Ste bili kaj na trnih, ko se je odločalo o prireditelju EP v košarki leta 2013?
Ves čas sem spremljal celotno zgodbo. Na trnih nisem bil, saj sem imel ravno tekmo. Novico sem zvedel preko očeta, ki mi je poslal SMS-sporočilo. Bil sem zelo vesel, celo lahko bi rekel, da mi je odleglo, da smo dobili ta izjemen športni dogodek. Ves čas smo bili centimeter oddaljeni od organizacije prvenstva, ni pa bilo dokončne potrditve.

Ste pričakovali pozitivno odločitev?
Sem. Nisem si želel, da bi se na koncu kakšen pametnjakovič na Fibi odločil in podaljšal proces ter Sloveniji onemogočil organizacijo prvenstva. Kolikor sem spremljal dogajanje na KZS in v politiki, tudi novinarje je treba pohvaliti, da so naprej potiskali ta dogodek, nisem več dvomil, da ne bi uspeli.

Kakšen motiv je EP v Sloveniji za vas košarkarje?
Ogromen motiv. Slučajno smo v nedeljo, potem ko je bila že znana odločitev, igrali proti ekipi Sanija Bečiroviča, s katerim sva se dolgo po tekmi pogovarjala o prvenstvu. Skupnega mnenja sva bila, da je skoraj težko verjeti, da bo tako velik dogodek pri nas. Mi smo navajeni evropska in svetovna prvenstva igrati v drugih državah. Še dve leti nazaj je bilo to nepredstavljivo. Vsi vemo, da košarkarji skoraj vsi igramo v tujini. Tekme pred domačimi slovenskimi navijači so redke, igrati tak turnir doma bo velika čast za vsakega. Ne glede na to, ali bo na tekmi kdo igral ali ne, bo to praznik vsakega košarkarja in ljubitelja košarke v Sloveniji. Slovenska košarka in navijači si to zaslužijo, ker smo fenomen v Evropi.

Nachbar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



To bo lepa priložnost, da se končno na enem turnirju združi vse najboljše košarkarje?
O tem se bo najbrž veliko govorilo. Že večkrat smo imeli močno reprezentanco. Včasih je težko vse zbrati na kupu, s tem imajo težave tudi druge reprezentance. Do prvenstva je še veliko časa, ne smemo dvigati evforije. Pred seboj imamo še tri sezone. Prepričan sem, da motiva ne bo manjkalo. Že zdaj napovedujem igranje za reprezentanco na EP, ob sebi pa si želim imeti vse ostale najboljše košarkarje.

Treba je priznati, da so navijači najbolj zaslužni, da smo dobili to evropsko prvenstvo. O naših navijačih se po Evropi veliko govori. Podobno kot košarkarji so velikokrat bolj cenjeni v tujini kot doma. V Turčiji me ljubitelji košarke, ki so fanatiki za šport, še danes ustavljajo in sprašujejo, kako je mogoče, da je v Istanbul prišlo navijat toliko Slovencev.
Boštjan Nachbar
Organizacija EP-ja verjetno pomeni, da si bo kdo želel podaljšati reprezentančno kariero?
To je vprašanje vsakega posameznika. Sam sem imel namen za reprezentanco igrati do leta 2013. V primeru, da nam na EP uspe odličen rezultat, bo to pravi trenutek, da se poslovim od reprezentančnega dresa. Vmes je še EP v Litvi in morebiti olimpijske igre. Na to se moramo trenutno osredotočiti.

Menite, da je lahko EP, tudi zaradi najbolj zvestih navijačev, ki jih imamo, najboljše do zdaj?
Treba je priznati, da so navijači najbolj zaslužni, da smo dobili to evropsko prvenstvo. O naših navijačih se po Evropi veliko govori. Podobno kot košarkarji so velikokrat bolj cenjeni v tujini kot doma. V Turčiji me ljubitelji košarke, ki so fanatiki za šport, še danes ustavljajo in sprašujejo, kako je mogoče, da je v Istanbul prišlo navijat toliko Slovencev. Tudi sami si želijo, da bi Turčijo na tujem tako pošteno vzpodbujali navijači. Slovenija si je spoštovanje zaslužila tudi zaradi navijačev. Košarkarji smo ponosni, ko nam govorijo o naših navijačih.

Kakšen je bil odziv na EP pri soigralcih in v Turčiji?

Dobil smo zelo veliko čestitk in vzpodbud. Predvsem znotraj moje ekipe in turške reprezentance so vsi veseli, da bo EP leta 2013 gostila Slovenija. Vedo, kako močno sem si tega želel, po drugi strani pa poznajo, da smo košarkarska država, da bo turnir medijsko in organizacijsko dobro pokrit, da bo na tekmah ogromno navijačev. Po tihem so prav vsi držali pesti, da Slovenija dobi EP, ker si ga tudi zasluži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.