Šport > Košarka
7 ogledov

Naj napad proti naj obrambi

Goran Dragič in Jaka Lakovič, to je naš najboljši par. Žurnal24 main
Slovenski košarkarji iščejo še tretje povračilo za poraze na velikih tekmovanjih v minulih letih. Litovci v povprečju dosežejo 86 točk na tekmo, Slovenci jih prejmejo vsega 57. Brez evforije, prosim.

Kdo bo prevladal? Kdo bo zmagal? Kdo si bo zagotovil prvo mesto? Vsi odgovori v obračunu neporaženih – v sredo v Madridu. Tanto monta, monta tanto. Do koder se povzpne eden, se povzpne tudi drugi. Ne glede na ovire, ne glede na nezaupanje. Zdaj nismo več presenečenje, zdaj smo kandidati za najvišja mesta. Še lepše se sliši: kandidati za kolajne "Ne prehitevajmo. Tako kot so bili pred odhodom vsi pesimistični, zdaj ni treba, da so vsi preveč optimistični. Tekma proti Litvi je tista glavna, in tam bomo morali znova dati vse od sebe," je umirjen kapetan Rašo Nesterović.

Slovenci smo se z Litvo pomerili petkrat in zmagali zgolj enkrat – daljnega leta 1993. Zadnjič sta se tekmeca srečala na evropskem prvenstvu pred dvema letoma, ko so bili v tekmi za peto mesto boljši Litovci. Obe ekipi sta od takrat doživeli velike spremembe; Litovci so na primer z odprtimi rokami sprejeli vrnitev Šarunasa Jasikevičiusa: "Šarunas je njihovo prvo ime, to se je videlo na vseh tekmah. Je izjemen motivator, velik borec in rojen zmagovalec," je o glavnem možu tekmecev dejal selektor Aleš Pipan in nadaljeval: "Litva je poleg Španije glavni favorit za zmago, vendar pa se mi ukvarjamo predvsem s seboj. Merimo se lahko z vsakim moštvom na tem prvenstvu, če smo maksimalno zbrani in osredotočeni na svoje obrambne naloge. Pomembno je, da smo si zagotovili vsaj drugo mesto, tako da bomo imeli pred četrtfinalom še dan počitka."


Šarunas Jasikevičius, prvo ime litovske reprezentance © AFP

 
Tudi Litovci bodo četrtfinalno tekmo odigrali v petek. V dosedanjih petih tekmah so pokazali izjemno igro, zgolj enkrat so dosegli manj kot 80 točk, tako kot naši pa so pokazali izjemen moštveni duh: "Zadovoljen sem z dosedanjim delom prvenstva. Tudi proti Slovencem bomo nadaljevali v takšnem slogu. Čeprav jih spoštujemo, pa sem prepričan, da bomo zmagali še šestič zaporedoma," je optimističen Ramunas Šiškauskas , ki je z nekaj več kot 11 točkami na tekmo drugi strelec ekipe. Bomo videli, štiri velesile so že tako razmišljale, pa so kmalu padle na trd parket ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.