Šport > Košarka
1230 ogledov

Najbolj vroč igralec Cedevite Olimpije zapušča Ljubljano

Karlo Matković ABA League/Dragana Stjepanović
Šok za navijače. Hrvat Karlo Matković, 208 cm visoki center Cedevite Olimpije, v začetku februarja odhaja v severnoameriško ligo NBA.

22-letni Karlo Matković, ki je eden najboljših posameznikov Cedevite Olimpije v obeh tekmovanjih, je bil leta 2022 kot 52. po vrsti izbran na naboru lige NBA s strani New Orleans Pelicans, je na spletni strani zapisala ljubljanska ekipa.

Matković je otrok košarkarske družine Cedevite, saj je v sezoni 2018/19 v dresu takratne zagrebške Cedevite napravil prve profesionalne korake, aprila 2019 pa nato s klubom podpisal tudi svojo prvo pogodbo. Septembra 2019, po nastanku Cedevite Olimpije, je bil sprva posojen v OKK Beograd, kjer je preživel eno sezono, nato pa se je v sezonah 2020/21 in 2021/22 razvijal v beograjski Megi.

V sezoni 2023/24 je Karlo zaenkrat zaigral na 14 tekmah evropskega pokala in 15 tekmah lige Aba. V evropskem pokalu v povprečju dosega 14,4 točke, 6,3 skoke, 1,9 blokade in 1,1 asistence na tekmo, v regionalni ligi pa 15,4 točke, 6,9 skokov in 2,8 blokade na obračun.

V tekmovalni sezoni 2022/23 je v ligi Aba zaigral na 24 tekmah, v evropskem pokalu pa je na parket stopil na desetih preizkušnjah. Na evropski sceni je v povprečju dosegal 9,3 točke in 5,2 skoka, v regionalni ligi pa 8,9 točke in 3,5 skokov na tekmo.

"Že leta 2022, ko je bil izbran na naboru Lige NBA, smo vedeli, da bo prišel dan, ko nas bo Karlo zapustil, zato imamo ob njegovem odhodu, ki prihaja v začetku februarja, vsi v klubu mešane občutke. Karlo se nam je, takrat še v zagrebški Cedeviti, pridružil pred osmimi leti, in v vseh teh sezonah smo z navdušenjem spremljali njegov razvoj, ne le v Zagrebu in Ljubljani, temveč tudi v Beogradu, kjer se je nekaj časa kalil kot posojeni igralec," je ob naznanitvi odhoda Matkovića iz Ljubljane v ZDA uvodoma povedal direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec.

"Ponosni smo, da se je v aktualni sezoni razvil v pravega nosilca naše igre, ki je dominanten, ne le v regionalni ligi, temveč tudi v evropskem pokalu, in njegov odhod je dokaz, da se s trdim in dolgoročnim delom lahko pride daleč. Zavedamo se, da izgubljamo enega izmed najbolj pomembnih členov našega moštva, hkrati pa smo izredno srečni zanj in za njegovo družino. Karla bomo neizmerno pogrešali, obenem pa ga bomo spremljali v nadaljevanju kariere, želimo pa mu vso srečo na nadaljnji športni poti," je še dodal Užbinec.

Karlo bo v Združene države odpotoval po tekmi 19. kola rednega dela lige Aba z Borcem v Čačku. Do takrat zmaje čaka še gostovanje v Podgorici pri Derbyju in domača tekma z London Lionsi, ki bo v sredo, 31. januarja, ob 18.30 v Stožicah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • andrej084 19:07 26.januar 2024.

    Upam, da bo v NBA igral, če ne, bi bilo bolje še malo počakati.