Šport > Košarka
23 ogledov

Najin spor z Zdovcem je bil banalen

null Žurnal24 main
Peter Vilfan, živa legenda slovenske košarke, je v pogovoru za zurnal24.si spregovoril o trenutnem stanju v slovenski košarki. Objavljamo prvi del velikega intervjuja.
 
 

Jureta Zdovca absolutno podpiram kot trenerja Olimpije in selektorja.

Peter Vilfan

 
Bi lahko na kratko ocenili trenutno stanje v slovenski košarki?
Dejstvo je, da je slovenska klubska košarka v pravkar končani sezoni nazadovala. Je pa v slovenski košarki veliko odvisno od Uniona Olimpije. Kadar je v krizi Olimpija, je to vidno tudi pri ostalih. Dejstvo, da smo izgubili enega predstavnika v ligi NLB, kaže na to. Klubi se bodo morali v določeni meri reorganizirati. Ne gledam pa na to kot na kritično stanje. Vsaka kriza je priložnost, da se nekaj postavi na novo in se gre potem le navzgor.

Olimpija v zadnjih letih ne blesti. V čem vidite glavni vzrok neuspeha?
Ko beseda nanese na Olimpijo, vsi govorijo, da bi se moralo veliko delati z mladimi igralci. Ob tem pa vsi pozabljajo, da v Sloveniji nihče nima živcev in nihče nikomur ne da dovolj časa, da bi to tudi uresničil. Zdaj se veliko govori o Partizanu. Upravičeno, saj ima odlične rezultate in odlične mlade igralce. Toda nihče v zadnjem letu ni napisal, da ta isti Duško Vujošević s Partizanom od leta 1999 do 2006 niti enkrat ni prišel med najboljših šestnajst v Evroligi. Toda kljub temu ga mediji niso menjali in o nobenem od igralcev niso govorili slabo. Posledica tega pa je rezultat v zadnjih dveh sezonah. V Sloveniji tega potrpljenja ni. Tako da bi rekel naslednje, napake so se delale. Ekipo je bilo treba sestavljati vsako leto znova. In seveda je zelo težko zadeti dobro ekipo in trenerja. Potem pa si odvisen od nekih malenkosti, na katere ne računaš. Lansko sezono je imela Olimpija veliko težav s poškodbami. Tako da se mora zdaj znova postaviti na noge in sestaviti na novo.

Vilfan in Zdovc sta na mesto športnega direktorja pri Unionu Olimpiji hotela pripeljati Slobodana Subotića, a jima to ni uspelo.

 
Jure Zdovc je pred kratkim dejal, da ne čuti podpore vodstva kluba. Vaš komentar?
Jure je nekatere stvari izjavil, da bi spodbudil dogajanje znotraj kluba. Morate vedeti, da se take izjave včasih uporabijo zato, da se nekatere stvari premaknejo. Kolikor jaz vem, pa je imel Jure po tej izjavi že kar nekaj pogovorov z vodilnimi v klubu, s katerimi je zelo približal svoja stališča. To pomeni, da je s to izjavo nekaj premaknil. O vseh ljudeh, ki vodijo klub, pa verjamem, da delajo za dobro Olimpije.

Med samo sezono je bilo kar nekaj premikov znotraj kluba. Med drugim ste odšli tudi vi. Lahko zdaj po skoraj pol leta pojasnite ozadje dogodkov?
Pravzaprav ni nekega težkega ozadja. Ljudje so presenečeni, ker ob odhodu nisem nič povedal niti nisem govoril čez en mesec niti čez pet mesecev. In tudi zdaj nimam kaj veliko za povedati. Še enkrat bom ponovil, da je tisti upravni odbor, v katerem sem bil tudi jaz, naredil zelo veliko delo. Dolg, velik 5,5 milijona evrov, smo spravili na približno dva milijona evrov. Po mojem mnenju smo sestavili dobro ekipo, ki pa nato res ni dala pravega rezultata. Mogoče smo v časovni stiski katerega od igralcev preplačali. Kar pa se tiče mojega odstopa, jaz sem trdno stal za Aleksandrom Džikićem, tako kot zdaj trdno stojim za Zdovcem. In jaz sem v tistem trenutku, ko je odhajal Džikić, ocenil, da če se jaz s tem strinjam, potem je morda prišel čas, da tudi sam odidem. Zdelo se mi je, da bi s svojim odhodom več premaknil, kot če bi ostal. Po odstopu so mi ljudje govorili, zakaj ne ostanem vsaj v upravnem odboru. Toda jaz nikoli nisem bil polovičar in se za to nisem odločil. Ali sem ali nisem. Ti dve leti sta bili zame dobra izkušnja. Bom pa tudi zdaj, ko v klubu ne opravljam nobene funkcije, poskušal pomagati po svojih najboljših močeh. In to tudi počnem.

 
 

Organiziral sem tudi dva sestanka s Subotićem. Ampak na žalost je ta ideja padla v vodo, saj je Subotić sprejel delo v zagrebški Cedeviti.

Peter Vilfan

 
Verjetno se v Olimpijo ne boste več vračali?
Ne, mislim, da ne. Ta zgodba je končana. Pred leti so me postavili na mesto trenerja pri Olimpiji. Toda ne na mojo željo. Delo sem sprejel zaradi takratnega položaja. Ob odstopu pa sem dejal, da nikoli več ne bom trener v vrhunski košarki. Čeprav je od takrat minilo že kar nekaj časa in so nekateri dejali, da bom spremenil svojo odločitev, še vedno stojim za tem. Sem pa v košarki dejavno prisoten in upam, da bom v prihodnje še bolj. Kmalu bomo tudi začeli z nekim projektom, o katerem zaenkrat še ne bi nič govoril. S tem pa bom lahko pomagal tudi Olimpiji.

 

Vilfan pripravlja projekt, s katerim bo lahko pomagal tudi Olimpiji. © Lojze Grčman

 
Lahko kaj več poveste o tem projektu?
O tem bomo raje govorili kdaj drugič.

Zdovc je v preteklih dneh dejal, da sta zakopala bojno sekiro in da je pripravljen na sodelovanje z vami. Kaj lahko poveste glede tega spora?
Midva se z Zdovcem v zadnjih desetih letih praktično nisva srečala. Spor pa je bil povsem banalen. Vrhunski športniki, kot sva bila jaz in Zdovc, smo posebneži. Imamo svoj ego in svoj način razmišljanja in ponavadi smo zelo trmoglavi. Ko pa se dva taka srečata, pride do kakšnega spora. Toda jaz temu, kar je bilo med nama, sploh ne bi rekel spor. Ko sva se z Zdovcem srečala dva dni potem, ko je prevzel mesto trenerja pri Olimpiji, sva si segla v roke in odšla na kavo. In težav ni bilo več. Res pa je, da mediji tak spor, ki naj bi to bil, ponavadi napihnejo. Nato se je govorilo: Vilfan je proti Zdovcu. To sploh ni res. Nasprotno, mislim da je tudi Jure to že ugotovil, da če ga kdo podpira, sem to jaz.

 
 

Zdaj se veliko govori o Partizanu. Upravičeno, saj ima odlične rezultate in odlične mlade igralce.

Peter Vilfan

 
Zdovc bi na mestu športnega direktorja rad videl Slobodana Subotića. Menite, da je on pravi človek za to mesto?
Tudi jaz podpiram to idejo. Organiziral sem tudi dva sestanka s Subotićem. Ampak na žalost je ta ideja padla v vodo, saj je Subotić sprejel delo v zagrebški Cedeviti. S to idejo smo bili tudi pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću, kjer smo se jaz, Zdovc, Subotić in župan strinjali s to možnostjo, toda ljudje v klubu so ocenili, da v tem trenutku ni denarja za športnega direktorja, čeprav jaz mislim, da če se športni direktor sam ne izplača, potem je neuspešen. Ljudje, ki vodijo klub, bi se lahko odločili tudi drugače, vendar se niso in ta zadeva je zdaj zaključena.

Dejali ste, da v vseh pogledih podpirate Jureta Zdovca.
Jureta Zdovca absolutno podpiram kot trenerja Olimpije in selektorja. Predvsem zato, ker je to eden zadnjih vrhunskih košarkarjev iz časov bivše jugoslovanske košarke, ki je bila zelo kakovostna. Trenirala so ga številna velika trenerska imena. Bil je tudi vrhunski igralec. Svojo kariero je gradil na marljivosti, delu in vztrajnosti. In prepričan sem, da bo vse to znal prenesti na svoje igralce. Samo zdaj moramo res končno biti potrpežljivi in mu stati ob strani ter mu dati vsaj dve leti. Ne, da bomo znova že decembra imeli novega trenerja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.