Šport > Košarka
17 ogledov

Najprej med štiri ...

Jure Zdovc se zaveda, da si bodo Rusi proti zmajem reševali kožo. FOTO: Boštjan Žurnal24 main
Pred začetkom evropskega prvenstva v košarki na Poljskem smo se pogovarjali s selektorjem Juretom Zdovcom.
 

Pošljite svoje fotografije!

Spoštovani bralci in obenem navijači naše reprezentance, ki ste na Poljskem! Zelo bomo veseli vaših zanimivih fotografij, ki jih lahko kot MMS pošljete na številko 4224 ali pa na elektronski naslov sport@zurnal24.si. Najboljše bodo objavljene.

Kakšno igro pričakujete od svojih izbrancev na Poljskem?
Vse je v glavah. Najpomembnejši je odnos. Če je ta pravi, potem lahko tudi na parketu izpelješ reči, ki so povezane s taktiko. Zato pričakujem, da bodo fantje v tekme šli zelo fizično,da bodo skakali, se borili in soigralcu kriti hrbet. Da bo na igrišču spet viden ekipni duh, ki sem ga na primer pogrešal na turnirju v Španiji. Še enkrat poudarjam, da me zanima ekipni duh in timska igra na igrišču. Kar se dogaja zunaj parketa, ni več toliko pomembno. Nekdo ima nekoga rajši, drugega malo manj. Vendar na parketu morajo igralci spoštovati drug drugega, tu se gradi ekipa. Fantje so že prej pokazali, da to zmorejo.

Kakšna bo končna uvrstitev Slovenije?
Ekipe bodo precej izenačene in odločale bodo malenkosti. V vsako tekmo bo treba kreniti brez kakršnegakoli preračunavanja. Rezultatsko pa bi me zadovoljila uvrstitev med najboljše štiri. Potem bo vsa reč veliko lažja, bolj odprta.

Zdovc meni, da že prisotnost Smodiša na klopi veliko pomeni ekipi. © Anže Petkovšek

 
Že razmišljate, kako po EP? Boste ostali selektor glede na rezultat?
O tem za zdaj še ne razmišljam. Trenutno imam polno glavo stvari, ki se tičejo tega EP. Ni nezanemarljivo, da je tu še Union Olimpija. Hočeš, nočeš – tudi to je treba priznati. Dejansko je glava polna in to je težko združljivo delo.

Čemu ste se največ posvečali v zadnjih dnevih pred EP?
Po turnirju v Sevilli smo prišli v položaj, ko smo se morali posvetiti prav vsemu. Skoku, vračanju v obrambo, pomaganju, blokadam, rotacijam, skušali smo zmanjšati nekolektivno igro … Vse je povezano, vse pa izhaja, kot sem že omenil, iz angažiranosti. V dresu s slovenskim grbom mora namreč vsakdo pokazati 120 odstotkov svojih zmožnosti.

Veliko prahu je dvignila vaša odločitev, da se odrečete Saši Vujačiću. Kako jo je sprejel on?

S Sašom sva imela od začetka priprav izjemno dober odnos. Jaz sem vztrajal, da je bil toliko časa z nami. Morda sem tu storil napako. Verjetno bi bolje, da bi to odločitev sprejel že nekoliko prej. Na koncu sem prišel do spoznanja, da bo bolje za ekipo in tudi zanj, da sedeva in se pogovoriva na štiri oči. Šlo je za zelo korekten pogovor, ki je potekal brez kakršnihkoli težav. To so zelo težke in nezahvalne odločitve. Je pa tudi to žal del posla. Ima drugačen pogled na košarko in bilo je premalo časa, da bi se vključil v ekipo. Če bi bil od prvega dne vseskozi z nami, bi bil položaj povsem drugačen.

Je pozornost medijev ob porazih v Španiji in ob odhodu Vujačića kaj vplivala na ostale košarkarje?
Ne. Popolnoma nič. Vzdušje v reprezentanci je vseskozi enkratno. V zadnjem času smo delali zares zelo trdo, zato je morda tu in tam čutiti kaj negodovanja, vendar je to povsem normalno. To pomeni, da so igralci utrujeni, to pa je znak, da dobro delajo.

Zdovc pravi, da bodo na prvenstvu odločale malenkosti. © Anže Petkovšek

 

Ste v zadnjem času opazili napredek na treningih?
Da. Vso to pozitivno energijo je le še potrebno prenesti na tekme. Na EP ne bo lahkih dvobojev, tudi z Britanci ne. Še težje bo na preostalih srečanjih. Turnir v Španiji je bil s tega vidika zelo dobrodošel. Pokazale so se reči, ki sem jih potihoma pričakoval, prišle pa so še pravočasno. Zato je dobro, da v pripravah igramo z močnimi tekmeci, ki so morda celo boljši od nas, a vseeno niso nepremagljivi.

 
 

Prvih peterk pravzaprav ni več. Ekipe se ponavadi postavljajo glede na postavitev tekmeca.

Jure Zdovc

 
Kaj ste v Sevilli izvedeli o Britancih in Špancih?
Nič novega. Španci so sicer razred zase, po mojem mnenju gre za najboljšo reprezentanco na svetu. O njih ni potrebno veliko govoriti, tudi pri sodnikih imajo status nedotakljivih. So ekipa, ki ima izjemno samozavest, že vrsto let igrajo skupaj. Vendar vsakega tekmeca je moč ugnati. Tudi Britanci me niso presenetili. Prav tako že dolgo igrajo skupaj, imajo istega trenerja. V Sevilli smo jih rahlo podcenjevali. S takratnim prvim polčasom pravzaprav nisem nezadovoljen. Prejeli smo le 22 točk, met pa nam ni stekel. Enostavno nam ni šlo. Če bi z enako obrambo nadaljevali tudi v drugem delu igre, bi zmagali. Vendar je naša obramba padla, poznala se je utrujenost, Britanci pa so začutili, da lahko igrajo z nami. Bili so sproščeni in na koncu so tudi zmagali. Vse ekipe na EP bodo zelo močne. Če se ne bomo pripravljeni stepsti in če ne bomo dobro igrali v obrambi, bomo težko dobili katerokoli tekmo. Vseh 40 minut bo treba garati v obrambi.

Zdovc še ne razmišlja o tem ali bo tudi po koncu EP ostal selektor reprezentance. © Saša Despot

 
Lahko ta poraz tudi pozitivno vpliva na igralce?
Prepričan sem v to. Do sedaj so se te stvari spremenile v dobro, če so košarkarji in strokovni štab odreagirali pravilno.

Cilji na Poljskem torej ostajajo zelo visoki?
Seveda. Morda bodo zaradi težav Matjaža Smodiša nekoliko težje dosegljivi, vendar cilji ostajajo in morajo biti isti. Zato se igra košarka, zato je šport, da zmaguješ.

Odločili ste se, da na Poljsko odhaja tudi Smodiš, ki ima težave s hrbtom. Verjetno to njegovim delodajalcem ni najbolj všeč …
Za zdaj ni bilo nobenih znakov, da bi CSKA kakorkoli pritiskal na Matjaža. Je pa on v vsakem primeru vedno dobrodošla okrepitev. Pa čeprav bo morda najprej igral le kakšno minuto, v četrtfinalu pa morda 15 minut. Načrt je, da počasi stopnjujemo njegovo minutažo. Seveda, če bo to njegova poškodba to dovoljevala. Matjaž se trudi, da bi lahko spet normalno zaigral in za takšen pristop se mu lahko le zahvalim. Se je pa že tudi na tekmah v Mariboru videlo, kako pomembna je njegova prisotnost. Tudi, če le sedi na klopi.

Omenili ste Britance in Špance. Kaj pa menite o Srbih?

Imam dosti informacij o njih, ogledal sem si že tudi nekaj kaset z njihovo igro. Gre za izjemno dobro reprezentanco. Njihova največja orožja so ekipna igra, obramba, mladost, energija, hitrost … Igrajo zelo dobro. Na trenutke se jim pozna, da gre za mlado ekipo, saj v določenih situacijah odigrajo nekontrolirano, ampak to počasi že odpravljajo. So pravi in njihove predstave me zelo spominjajo na Partizanov model igre.

Ste se že odločili kdo bo na EP začenjal v prvi peterki?

Prvih peterk pravzaprav ni več. Ekipe se ponavadi postavljajo glede na postavitev tekmeca. Več ali manj je na zadnjih tekmah začenjalo sedem igralcev, tako pa bo tudi v bodoče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.