Šport > Košarka
8 ogledov

NBA zdaj rešuje pravnik George Cohen

nba sestanek lockout anthony Reuters
Ker so dogovori med lastniki košarkarskih klubov v ligi NBA in sindikatom igralcev še vedno na mrtvi točki, zaradi česar je komisar lige David Stern že odpovedal prva dva tedna sezone 2011/12, bo zdaj v pogovorih pomagal posrednik. Pravnik George Cohen že ima izkušnje s pravicami delavcev v poklicnih ligah, rešitev zato ni nemogoča.

George Cohen je doslej že uspešno posredoval v nogometni (MLS) in bejzbolski (MLB) ligi ter ligi ameriškega nogometa (NFL). Zdaj se bo skupaj s predstavniki 30 klubov in igralci sestal prihodnji torek v New Yorku.

"Že nekaj mesecev sem se neformalno pogovarjal s predstavniki obeh strani. Ti sta se strinjali, da bosta z mojim posredovanjem nadaljevali pogovore," je dejal Cohen. V ligi NBA so še vedno prekinjene vse aktivnosti, obe strani pa sta še vedno razdeljeni zaradi strukture plač. Lastniki ekip se zavzemajo za omejitev plač, saj zatrjujejo, da je kar 22 ekip od 30 v lanski sezoni vknjižilo izgubo v višini 300 milijonov dolarjev.

Drugo težavo predstavlja delitev dobička. Igralcem je bilo po stari pogodbi zagotovljenih 57 odstotkov dobička, ponudili so jim zmanjšanje na 54,3 odstotka, česar pa lastniki niso sprejeli in vse skupaj je vodilo v prekinitev vseh aktivnosti, tako imenovani lockout. Igralci so zdaj vendarle sprejeli drugačno delitev dobička in zmanjšanje na 54 odstotkov, kar so najprej želeli lastniki, slednji pa po novem želijo še občutnejše zmanjšanje.

V ligi NBA so zaradi lockouta prestavili vse pripravljalne tabore in odpovedali vseh 43 tekem pred začetkom sezone ter uvodna dva tedna rednega dela. Številni košarkarji v ligi NBA so zaradi tega že poiskali nove delodajalce v Evropi in Aziji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.