Šport > Košarka
127 ogledov

"Ne smemo navijati za to, da Dallas izpade iz končnice"

matej ejravec Profimedia
Predsednik KZS Matej Erjavec je potegnil črto pod skoraj končano leto 2020.

Prvi mož krovne košarkarske zvezer pri nas Matej Erjavec je koronavirusno leto označil za zahtevno s tremi pozitivnimi točkami, ob tem pa izpostavil številne izzive za prihodnost. Skrbi ga predvsem status Kopra Primorske in razvoj mladih košarkarjev, medtem ko je novi selektor Aleksander Sekulić razlog za sladke skrbi.

Predsednik zveze namreč ne skriva želje, da bi se na klop slovenske reprezentance usedel Dimitris Itudis, ki je bil pred pandemijo, ki je udarila v prvi tretjini leta 2020, glavni kandidat, da nasledi Rada Trifunovića. Sedanji selektor Sekulić pa mu je po dveh zmagah v kvalifikacijah za eurobasket povzročil sladke muke.

Aleksander Sekulić, KK Sixt Primorska | Avtor: facebook KK Sixt Primorska facebook KK Sixt Primorska
"Če bo Sekulić tako nadaljeval, bo zakuhal velik problem ali pa rešitev. On ni samo zasilna, ampak premišljena rešitev v danih okoliščinah. Ves čas imava odkrite pogovore in pogovarjala se bova še naprej. Počakajmo najprej februar, kaj bo z urnikom, kako bo liga NBA vplivala na kvalifikacije. Mislim, da je upravičil zaupanje in nas pripeljal tja v dveh korakih, kamor smo želeli. Tako da moram reči, da je kandidat za naprej, želja pa je še vedno Itudis oziroma 'kapitalec'," je dejal Erjavec.

"Če bo časovno na voljo, bo Dončić igral"

Pomudil se je tudi pri vprašanju razpoložljivosti Luke Dončića reprezentanci v natrpanem letu 2021 z ligo NBA, kvalifikacijskimi nastopi za uvrstitev na olimpijske igre ter drugimi tekmovanji. "Osebno sem bil z Luko v navezi prek očeta, tudi selektor je govoril z njim. Luka je že zdaj naredil vse, da bi igral. Čuti, da je to njegova ekipa, s fanti se razume. Seveda pa navijati za to, da Dallas hitro izpade iz končnice, ne smemo. Če bo časovno na voljo, bo igral," je potrdil predsednik KZS.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Obžaluje dogajanje v Kopru

Bolj kot reprezentanca ga skrbi položaj Kopra Primorske. Status kluba je nekakšna javna skrivnost. "Ne morem reči, da sem presenečen, sem pa žalosten. Ves čas smo upali, da se bodo Koprčani izvlekli. Bolj smo upali, kot verjeli, saj so bili načrti in vprašanje skrivnostnega investitorja predstavljeni zelo nekredibilno. To je velika škoda. Upam vsaj, da se bo za mlade kategorije razrešilo čim prej," je dejal.

Dodal pa je, da če sedma sila ne more pridobiti sogovornikov ali podatkov iz drobovja kluba, je to že dovolj slab znak. "Formalno je status kluba takšen, da ni odigral ene tekme, eno pa je prestavil. Neformalno pa je slabo, saj nismo dobili ničesar uradnega razen obrazložitve za obe zadnji tekmi."

"To je katastrofa"

Glede klubskih tekmovanj zavrača očitke, da na relaciji zveza - klubi obstajajo negodovanja, zavrnil pa je tudi komentarje glede kakovosti lige, saj v njej ne igrajo najboljši klubi. Glavno besedo pri tem ima po njegovih besedah namreč združenje prvoligašev, ki je pred leti preglasovalo Krko in ljubljansko Olimpijo, da sta morala igrati v DP, kasneje pa so jima dopustili, da izpustita prvi del DP.

Največjo težavo v zahtevnih časih pa vidi v mladinskih selekcijah. Izrazita želja ne le košarkarske, ampak tudi drugih krovnih zvez je, da bi se tekmovanja za mlade športnike začela.

"To je katastrofa. Morda niti ne to, da ni gledalcev ali tekem, temveč da mladi ne morejo trenirati. Izpad bo res hud, strokovnjaki že razpredajo o izgubljeni generaciji. Mislim, da temu ne bo tako, naredili pa bomo strokovni program zanje, da bo prehod naprej čim lažji," je poudaril Erjavec.

"Trudimo se, rezultata pa ni"

V tem pogledu je razočaran tudi nad komunikacijo med odgovornimi, ki rešujejo vprašanje tekmovalnega športa na najvišji ter tudi nižjih ravneh. "Sogovorniki so, Olimpijski komite Slovenije je tisti, ki to ureja. Pomembno je, da se začnejo treningi, tudi ministrici je bilo omenjeno. Ministrstvo nam je potrdilo, da bo razmislilo in dalo odgovor po novem letu ali še prej. Trudimo se, rezultata pa ni."

"Včeraj smo imeli sejo izvršnega odbora OKS, pa na njej ni bilo državnega predstavnika. Ministrica je dejala, da naj bomo veseli, ker se odvijajo prve lige, žalostni pa smo, ker ni tekem za mlade," je izpostavil Erjavec in dodal. "Tudi neodločitev je odločitev in ta nekaj sporoča. Ni pravega poguma ali pa so pretehtali, da je strah pred koronavirusom večji kot razvoj košarke in osebnosti mladih. Sam priznam, da bi drugače reagiral, ampak nimam te moči."

Glede prijetnejših tem je omenil tri pozitivne točke v letu 2020. Izpostavil je uspešnost obeh reprezentančnih mehurčkov in boljše igre Cedevite Olimpije v Evropi in regionalni ligi, saj Ljubljančani ostajajo ambasadorji slovenske košarke. Za leto 2021 pa si želi, da bi se rezultatsko nadaljevalo, kot se je letošnje končalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.