Šport > Košarka
13 ogledov

Ne Vročica ne vročina ne ustavita Dirka

NBA finale Mavs Heat Dirk Nowitzki EPA
Odlična Dwyane Wade in Chris Bosh, premalo od LeBrona Jamesa. Tesna končnica in nova magija zadnje četrtine Dirka Nowitzkega. Nemec je kljub vročini zaključil z 10 točkami za 86:83 in izenačenje v finalu na 2:2.

Dvajset tisoč teksaških navijačev je v zadnji četrtini vnovič poneslo Nemca Dirka Nowitzkega in njegove Dallas Maverickse. V zadnjih osmih minutah so nadoknadili devet točk zaostanka. Sedem sekund do konca je Jason Terry (17 točk) zadel dva prosta meta in postavil končni rezultat 86:83. Po minuti odmora je Dwyane Wade (32 točk) skoraj zapravil zadnji napad, nato žogo le spravil do Mika Millerja (šest točk), a ta trojke iz obupa in nemogočega položaja ni mogel zadeti. Finalna serija z Miami Heati je tako izenačena na 2:2, tudi peta tekma pa se igra v Dallasu (v noči na petek ob 3.00).

 

Zgodba tekme pa kdo drug kot Dirk Nowitzki. Zadel je le šest od svojih 19 metov iz igre, a bil vseeno junak velike zmage. Imel je vročino, bil je povsem prepoten in je komaj stal, a šampionov to ne ustavi (v galeriji poglejte, kako se je v drugi četrtini poskušal ohladiti pod brisačo). Omenjeni preobrat je bil predvsem njegovo delo – tekmo je namreč zaključil z 10 točkami. "Boril se je z vročino. Zdravniki so jo poskušali znižati, a jim ni uspelo. Njegov nocojšnji prispevek je res neverjeten. Pokazal je srčnost," je o Nowitzkem povedal Tyson Chandler (13 točk, 16 skokov). "Lahko smo videli, kako se je boril sam s sabo. Komaj je hodil. Ko je hotel kaj povedati, je takoj zakašljal. Vedeli smo, da moramo več dati od sebe tudi drugi." In tudi so: ob Terryju in Chandlerju še Shawn Marion 16 in DeShawn Stevenson 11 točk.

Tudi tokrat pa ni bil pravi dvakratni MVP, LeBron James. Sicer je skakal, podajal in igral v obrambi, a če da All-Star igralec le osem točk pri metu iz igre tri proti 11, je težko pričakovati, da bo njegova ekipa zmagala. Tako 32 točk Wada in 24 Chrisa Bosha ob le 19 točkah vseh drugih ni bilo dovolj. "Moral bom opraviti bolje v napadu. Prepričan sem v svoje kvalitete. Treba je le napasti in izkoristiti priložnosti," se je hrabril James, ki proti Mavsom še ni pokazal tistega, kar je kazal v zadnjih minutah tekme finala Vzhoda proti Chicago Bullsom.

Liga NBA, velike finale:

Dallas Mavericks : Miami Heat 86:83 /2:2/
Nowitzki 21, 11 sk., Terry 17, Marion 16, Chandler 13, 16 sk., Stevenson 11; Wade 32, Bosh 24, James 8, 9 sk., 7 as., Miller 6

*V poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri.