Šport > Košarka
14 ogledov

Ni pošteno, da se kritizira le LeBrona

Poražena Wade in James 2011 Reuters
Še bolj kot se "svet" veseli naslova Dallas Mavericksov, se veseli "neuspeha" LeBrona Jamesa in njegovih Heatov. "Ni pošteno, da se kritizira le njega." Pozablja se, da je Miami ekipa v gradnji in je že z uvrstitvijo v finale presegla pričakovanja.

Dallas slavi svoje Maverickse, v Miamiju objokujejo zapravljeno priložnost Heatov. Poraz na drugi tekmi, ki so jo šest minut do konca imeli dobljeno, se je za Vročico izkazal za usodnega. Namesto da bi po treh tekmah vodili s 3:0 v zmagah, so le 2:1, nakar je začel delati strelski stroj Teličkov, ki ga ne ustavi niti odlična obramba. Hvali se predvsem Dirka Nowitzkega, a pravzaprav njegov met v tem finalu ni bil najboljši (na šesti tekmi le devet proti 27). Če ne bi imel na zadnjih treh srečanjih zelo razpoloženih Jasona Terryja, Shawna Mariona, DeShawna Stevensona in Juana Bareo, danes Nemec ne bi imel šampionskega prstana. Na drugi strani se kritizira le LeBrona Jamesa. Že res, da se v zadnjih četrtinah ni izkazal, a sicer je igral zelo racionalno – dobro je zadeval, skakal in podajal. V finalu se je izkazalo, da je klop Miamija vendarle prešibka, pa tudi Erik Spoelsta se ni posebej izkazal – le kako si lahko razlagamo, da je dal Eddieju Housu priložnost šele na zadnji tekmi, ko je bilo že vse izgubljeno, Mika Bibbyja pa je v nedeljo kar pustil na klopi.

Ključne zadnje štiri minute

"Heati so imeli priložnost, da pometejo z Mavericks, a so v zaključkih tekem ponavljali napake iz tekme v tekmo. Od druge do pete tekme so Heati v zadnjih štirih minutah zadeli le pet od 27 metov in imeli devet izgubljenih žog. To pove vse," zatrjuje nekdanji trener in danes analitik na ESPN-u, Jack Ramsay. Ameriški mediji so pred začetkom finala Miami šteli za velikega favorita (na tej strani velike luže se nas s tem večina ni strinjala), a na koncu morajo dati kapo dol za širše ameriško tržišče malo zanimivemu Nowitzkemu in njegovim Mavericksom. Še zdaj, ko so postali prvaki, se nekajkrat več piše o Heatih kot o Dallasu, konec tedna pa je bila na spletu še bolj kot šesta tekma aktualna fotografija bosega Jamesa, ki je nakazovala, da ima na desni nogi šest prstov (kar se ni izkazalo za resnično). "Mavsom moramo priznati, da se niso nikoli vdali, tudi ko so zaostajali za več kot 10 točk. V zaključkih so zadevali in tako zmagali finale," dodaja Ramsay.

Trener Spoelstra poudarja, da so bile kritike na račun Jamesa pretirane: "Ni pošteno, da se kritizira le njega. Veliko je žrtvoval, da je prišel v ekipo. Izkazal se je za pravega timskega igralca. Ne bi smeli govoriti, da to ni. Včasih ni koga kriviti in ni izgovorov, preprosto nam ni uspelo. Včasih je tekmec pač boljši." Ima povsem prav, četudi bi LeBron v zadnji četrtini dal kaj več, bi težko osvojili prvenstvo. Da je mnogim v veselje, da je LeBron izgubil, dvakratnemu MVP-ju ni mar. "Vsi, ki so bili proti meni, se bodo jutri zbudili in njihov dan bo enak kot vsi do zdaj. Tudi zame se nič ne spreminja." Pravi, da ga zunanji vplivi ne bodo zmotili pri želji, da doseže svoj cilj. "V ligi sem osem sezon. Nič me ne more zmotiti, da ne bi postal prvak. Trdo treniram, da bi igral na najvišji ravni. Ko grem na parket, ali gre žoga vedno skozi obroč? Seveda ne. Nikoli ne bom sklonil glave in se predal. Ta poraz bo le dodatna motivacija, da bom naslednje leto še boljši igralec."

Miamijev čas bo prišel

Dallas je v svoji 31. sezoni prvič postal prvak, Jason Kidd v svoji 17., tudi Dirk je že v drugem delu svoje kariere. Letos je bilo njihovo leto, že naslednja sezona pa bi lahko bila Miamijeva in tega se zaveda tudi trener Mavsov, Rick Carlisle. "Miamijev čas bo prišel. Njihovega talenta ne more nihče zanikati. A zdaj še ni njihov čas. Zdaj je naš, moral je biti naš čas." Da bi res prišel čas Heatov, bodo potrebovali mirnejšega Jamesa v zadnji četrtini (neverjeten medijski pritisk mu pri tem ne koristi veliko), centra, ki bo znal zadeti, jasno opredeljeno vlogo prvega organizatorja igre in še enega ali dva zanesljiva igralca s klopi. In bržkone tudi trenerja, a Pat Riley zaupa v Spoelstro in to se ne bo zgodilo. Tudi Ramsay se strinja, da bodo pokal Larryja O'Briena prej ali slej dvignili Heati. "Zagotovo bodo osvojili prvenstvo. Riley bo osvežil kader, dodal kakšno okrepitev. A Wade in James bosta morala realizirati akcije v kritičnih trenutkih."

Komentarjev 1
  • Borut Bizjak 13:11 14.junij 2011.

    Najovejši vic na tole temo:"I asked Lebron James for a dollar and all he gave me was .75 cents, he didnt have a 4th quarter!" :)