Šport > Košarka
18 ogledov

Nič bližje dogovoru

NBA, Nowitzki Reuters
Začetek košarkarske sezone v ligi NBA je še vedno pod velikim vprašajem. Vodstvo lige, lastniki moštev in igralci namreč še vedno niso našli skupnega jezika, zadnji poskus oblikovanja kolektivne pogodbe pa se je izjalovil v torek.

"Prišli smo z dobrimi pogajalskimi nameni. Pripravljeni smo bili na kompromise, iskali možnosti za dogovor in kako bi kakšen dolar prihranili ter morda sezono začeli pravočasno," je po sinočnjem pet ur trajajočem pogajalskem sestanku na Manhattnu dejal predstavnik združenja igralcev Billy Hunter.

Slednji je dodal, da ni optimist glede tega, da bi se sezona začela pravočasno. "Nismo imeli dobrega dne, mislim, da je pošteno, da to povemo," pa je dejal David Stern, komisar lige NBA. Tako imenovani lockout traja že poltretji mesec in kot kaže, se dejavnosti v ligi NBA še nekaj časa ne bodo nadaljevale.

Pripravljalni tabori naj bi se začeli 3. oktobra, šest dni pozneje naj bi sledile prve pripravljalne tekme, sezona naj bi se začela 1. novembra. Čeprav za zdaj še obstajajo minimalne možnosti, da se sezona začne pravočasno, pa je predsednik združenja igralcev Derek Fisher iz ekipe Los Angeles Lakers vse prej kot optimističen: "Pričakujem, da bo vodstvo lige prihodnji teden začelo z odpovedmi napovedanih dogodkov, posebej zato, ker novi pogovori do takrat niso predvideni."

Strani sta še vedno razdeljeni zaradi strukture plač. Lastniki ekip se zavzemajo za salary cap – omejitev plač, saj trdijo, da je kar 22 ekip od 30 v lanski sezoni vknjižilo izgubo v višini 300 milijonov dolarjev. Združenje igralcev pa vztraja, da zadeve ostanejo nespremenjene. Drugo težavo predstavlja še delitev dobička. Igralcem je bilo po stari pogodbi zagotovljenih 57 odstotkov dobička, ponudili so zmanjšanje na 54,3 odstotka, česar pa lastniki niso sprejeli, vse skupaj pa je vodilo v lockout 1. julija. Mnogi igralci NBA so že najavili, da si bodo v primeru lockouta klube poiskali v Evropi.

 

SLO košarka - najnovejši spored vseh tekem v Sloveniji na naših spletnih straneh.

Komentarjev 1
  • KOŠARKAmanija 17:09 14.september 2011.

    Gremo fantje, premagajmo Špance! ;)Navijači, vi pa napovejte izid današnje tekme in zadenite 40€: http://www.facebook.com/KosarkaManija