Šport > Košarka
10 ogledov

"Nismo najmočnejši ter najhitrejši"

Jaka Lakovič EPA
"Ekipa je v vsakem trenutku verjela, da bomo začeli zadevati," je po prvih treh tekmah na evropskem prvenstvu dejal kapetan Jaka Lakovič, ki si želi v drugi del napredovati s štirimi točkami.

Slovenski košarkarji so imeli na prvih dveh tekmah evropskega prvenstva veliko težav z metom od daleč. Na uradni spletni strani, kjer objavljajo statistiko dvajsetih najboljših v posameznih kategorijah, tako Slovenije sploh ni bilo na seznamu odstotka zadetih metov za tri točke. A na tekmi z Gruzijo je odstotek skokovito narastel, tudi po zaslugi kapetana Jake Lakoviča.

"Met se slej kot prej odpre, še posebej, če daš za sabo takšne priprave, kot smo jih imeli mi. Ekipa je v vsakem trenutku verjela, da bomo začeli zadevati. Pred metom je še veliko drugih elementov, ki so bolj pomembni – obramba, napad proti coni … Ko to izboljšaš, dobiš tudi samozavest pri odprtih metih, da jih zadaneš. Tako je bilo proti Gruziji," je dejal Jale in dodal: "Nisem se obremenjeval zaradi meta. Hrbet me je proti Gruziji bolj bolel kot na prvih dveh tekmah, a sem več zadel. Met enkrat gre, drugič ne gre. Kar me je bolj skrbelo, so bile moje lahko zapravljene žoge, zaradi katerih so imeli tekmeci protinapade. Ko sem to odpravil, mi je steklo tudi v napadu."

Lakovič, ki je za slovensko izbrano vrsto najprej zaigral na EP leta 2001 v Turčiji, je bil na tretji tekmi zadovoljen tudi z borbenostjo. "Obramba je ključ. Na sestanku smo se o tem pogovarjali in to je tudi selektor poudaril. Ne zanima nas napad, je dejal. Lahko nam steče, lahko ne, a zmaguje trda obramba. Kadar smo agresivni in s tem rušimo sisteme tekmeca, ga prisilimo v napake. Posledično dobimo na samozavesti za napadalne akcije."

Slovenija po treh zaporednih zmagah kandidira tudi za prvo mesto v skupini D. Ključna bo tekma z Rusijo, z zmago pa bi slovenski košarkarji v drugi del tekmovanja prenesli maksimalen izkupiček točk. "Borili se bomo za štiri točke, kar bi bila velika prednost. Večkrat smo že poudarili, da nismo najbolj nadarjena ekipa. In nismo najmočnejši ter najhitrejši, vendar če igramo našo igro, kakor se dogovorimo, lahko igramo prav z vsakim."

Komentarjev 1
  • KOŠARKAmanija 11:30 05.september 2011.

    Navijajmo za naše košarkarje, ki se potijo v Litvi!KLIKNI www.facebook.com/KosarkaManija in zadeni LED TV Gorenje ali mobilnika Nokia/Samsung...