Šport > Košarka
17 ogledov

Nov poraz: "To ni pravi način!"

slovenija španija prva tekma Stožice Goran Dragić Nik Rovan
Slovenski košarkarji so na Pokalu Adecco po dveh podaljških izgubili proti Novi Zelandiji (103:104). Razlogi: slaba obramba, nezaustavljivi Kirk Penney in neprimeren pristop. "To ni pravi način. To me jezi!"
Nad porazom niti nisem tako zelo razočaran. Razočaran pa sem nad pristopom. Igralcem zamerim, da so gostje pokazali bistveno več želje. V prvi četrtini nismo izpolnili bonusa, hitro smo prejeli 50 točk … Ne, to ni pravi način. To me jezi. Po takšnem uvodu se je gostom okrepila samozavest, mi pa smo nadaljevali nezainteresirano.
Memi Bečirović

Po treh zaporednih porazih so slovenski košarkarji na Pokalu Adecco gostili Novo Zelandijo. Avstajderja? Niti slučajno. Bili so vsaj enakovreden nasprotnik in so v infarktni končnici tudi zmagali. Po dveh podaljških je bilo 103:104. Z 42 točkami je bil naustavljiv nekdanji NBA-jevec Kirk Penney. Edini za pozitivno oceno v naši izbrani vrsti je bil  z 29 točkami Boštjan Nachbar. Edina opravičila so lahko: Goran Dragić ni igral, Sani Bečirović in Primož Brezec pa samo vsak po pet minminut.

Obramba? V prvi četrtini je ni bilo. Končala se je s 30:26. Gostje so stik z domači držali s trojkami. Iz osmih poizkusov so jih zadeli šest, od tega štiri Penney, ki je srečanje končal z devetimi meti izza črte za tri. Naši so imeli prostor tudi za zabijanja, z devetimi oziroma sedmimi točkami pa sta bila najbolj razpoložena Nachbar in Jaka Lakovič.

Novozelandci so za tri metali 33-krat. Zadeli so jih 15, od tega devet Kirk Penney. Slovenci so zadeli sedem trojk iz 26 poizkusov. Gostje do imeli 67-odstotni met iz igre, naši 57-odstotnega.

Sredi druge četrtine so za tri minute Slovenci le stisnili v obrambi in povišali na 12 točk prednosti (46:34). Zadnji dve minuti prvega polčasa pa so igro na nivoju pokazali gostje in se približali na štiri (48:44). S košem Lakoviča v zadnji sekundi polčasa so domači na odmor odšli z rezultatom 52:44. Nachbar in Penney sta v slačilnico odšla vsak s po 15 točkami.

Začetek drugega polčasa je bil, kot da bi slovenski košarkarji ostali v slačilnici. Po delnem izidu 0:9 so gostje izenačili na 54:54. Na obeh straneh je bila obramba boljša kot v prvem delu igre in moštvi sta se v naslednjim minutah izmenjavali v vodstvu. Ko je Penny v 30. minuti za vodstvo 68:65 zadel svojo sedmo trojko, je bilo jasno, da Novozelandci ne bodo mala malica.

Prvo tekmo Pokala Adecco so popoldne z 69:63 proti Rusiji dobili Srbi. S 17 točkami je bil prvi strelec srečanja Srb Novica Veličković, pri Rusih pa bodoči košarkar lige NBA Timofej Mozgov (New York Knicks), ki je dal 14 točk.

Delni izid 0:9, tri zaporedne trojke (skupno so jih dali že 13) in gostje so v 33. minuti vodili z 78:67.  Še nekaj minut so šolali naše, nakar so se v zadnjih minutah sami pokopali: zapravljali so svoje napade, slovenske pa prehitro prekinjali z osebnimi. Tako so naši s prostimi meti od 75:83 prišli do izenačenja 83:83. Ob zvoku sirene je bilo 86:86.

Slovenski košarkarji so na drugi tekmi zapored morali v podaljšek. Čeprav so imeli gostje že četverico s po petimi osebnimi, jih izbranci Memija Bečirovića niso mogli ustaviti. Po prvem podaljšku je bilo 96:96, nakar so v drugem Novozelandci takoj zadel dve trojki in ušli na neulovljivo prednost 102:96. Lakovič je imel v zadnjih sekundah priložnost za koš za zmago, a ni vedel kaj storiti - podaja so Uroša Slokarja ni bila prava.

Pokal Adecco, prvi dan:

Srbija : Rusija 69:63
Veličković 17, Teodosić in Krstić po 15; Mozgov 14, Monja 12

Slovenija : Nova Zelandija 103:104 (po dveh podaljških)
Nachbar 29, Lakovič 16, Slokar 12; Penney 42, Cameron 15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.