Šport > Košarka
44 ogledov

Nov šok: zmaje ugnal še Maribor

Markota final4 final four Union Olimpija Partizan Stožice finale Liga NLB ABA Anže Petkovšek
Union Olimpija je v 10. kolu lige Telemach (za prvaka) doživela že četrti poraz. Zmaje je v dvorani Tabor ugnal še Maribor, ki je slavili z 80:72. Krka zvečer v derbiju premagala Zlatorog (79:72).
Alilović: "Poraz je zaslužen"
"Igrali smo slabo in preveč individualno. Obupno smo odigrali tudi v obrambi. Žoge nismo spravili pod koš in tudi met iz razdalje ni stekel, zato je poraz zaslužen. Imamo težave, saj se nam ponavljajo stare napake," je po koncu tekme dejal trener Olimpije Miro Alilović, medtem ko je njegov stanovski kolega na klopi Maribora Slobodan Rmuš povedal: "Zdi se mi, da je so košarkarji Uniona Olimpije našo ekipo nekoliko podcenjevali in so po visoki zmagi proti Heliosu ter našem visokem porazu s Hopsi verjeli, da nismo sposobni odigrati tekme na taki ravni. Naši fantje so se trudili po vseh močeh, menjave so držale ritem in ta zmaga je pokazatelj, da imajo moji izbranci veliko talenta in izkušenj, a žal na določenih tekmah očitno niso dovolj motivirani. Verjamem, da zmaga proti Ljubljančanom ni bila zadnja v Ligi Telemach za prvaka."

Senzacija v Mariboru. Domači Messer je v dvorani Tabor nadigral in zasluženo premagal evroligaško Union Olimpijo, ki je tako doživela četrti poraz v ligi za prvaka in zdrsnila v nezavidljiv položaj, v katerem lahko postane vprašljivo tudi njeno sodelovanje v Evroligi v naslednji sezoni.

Mariborčani so po tekmi še dolgo slavili, saj so pripravili eno največjih presenečenj v zgodovini slovenskih državnih prvenstev. Do te tekme so imeli namreč le eno zmago iz devetih nastopov in bili trdno zasidrani na zadnjem mestu osemčlanske lige.

Maribor Messer je že v Stožicah pokazal, da zna biti neugoden tekmec za ekipo, ki ni stoodstotno pri stvari, pred 800 svojih gledalcev pa je dobro igro pretvoril tudi v uspešen rezultat. Vajeti igre je v svoje roke prevzel v drugi četrtini, ko je z delnim izidom 18:6 prišel v vodstvo s 37:29.

Ljubljančani tega zaostanka niso več izničili, oziroma Mariborčani so suvereno nadzorovali potek dogodkov na parketu. Ilija Zolotić (18 točk), Saša Mučič (13), Bojan Jovanovič (13) so bili nerešljive uganke za nerazpoložene gostujoče branilce, ki na manj kot tri točke zaostanka niso prišli. Toliko je bilo na začetku zadnje četrtine (54:51), vendar zgolj za trenutek, saj je Maribor hitro prišel na 61:51 in prednost v zadnjih osmih minutah brez težav zadržal.

Union Olimpija, ki za sigurno uvrstitev v Evroligo v prihodnji sezoni potrebuje drugo mesto po ligi za prvaka, ima v zadnjih štirih kolih zahteven razpored. Doma se bo merila z Geoplinom Slovanom in Hopsi, v gosteh pa z Zlatorogom ter v zadnjem kolu s Krko.

Krki derbi proti Zlatorogu in 10. zaporedna zmaga

Medtem ko je njen tekmec, Union Olimpija, doživel šokanten poraz proti zadnjeuvrščeni ekipi lige Telemach, so košarkarji Krke v derbiju desetega kola upravičili vlogo favorita in v zadnji četrtini strli odpor žilavih gostov iz Laškega. Novomeščani so tako zabeležili deseto zaporedno zmago in so le še korak do prve štartne pozicije za končnico, Zlatorog pa je doživel četrti poraz in zdrsnil na četrto mesto.

Podobno kot v prejšnjem krogu na gostovanju v Šoštanju so Novomeščani potrebovali nekaj časa, da so se pred 1400 gledalci, ki so z navdušenjem pozdravili nove prvake pokala EuroChallenge, ogreli na delovno temperaturo. Šele v zaključku prvega polčasa so prišli do prve občutnejše prednosti, jo nato v 23. minuti povišali na 44:35, vendar Zlatorog se je vrnil v igro in bil pred zadnjimi desetimi minutami v igri za presenečenje.

Da do njega ni prišlo, so poskrbeli izkušeni igralci Krke, ki so v zaključku tekme s kolektivno predstavo zadržali nalet gostov. Tako pri gostiteljih znova ni bilo izstopajočega posameznika - Goran Ikonić 13, Zoran Dragić 13, Dragiša Drobnjak 12, Bojan Krivec 11, medtem ko so pri Zlatorogu odsotnost prvega strelca lige Vladimirja Panića skušali zakrpati Maj Kovačevič (16), Slobodan Božović (14), Danijel Vujasinović (12) in Simo Atanacković (10).

V enajstem krogu (11. 5.) bo Krka gostovala v Domžalah, Zlatorog pa na Polzeli.

Lestvica:
1. Krka 20 točk

2. Helios Domžale 17
3. Union Olimpija 16
4. Zlatorog 16
5. Hopsi Polzela 14
6. Geoplin Slovan 14
7. Maribor Messer 12
8. Elektra Šoštanj 11

Liga Telemach, za prvaka, 10. kolo:

Maribor Messer : Union Olimpija 80:72 (54:48, 37:32, 15:20)
Zolotić 18, Mučič in Jovanovič 13, J. Brolih 9; Markota 20, Gregory 12

Geoplin Slovan : Hopsi Polzela 82:45 (29:12, 42:25, 62:35)
Djapa 17, Blažič 15; Podvšrnik 11

Krka : Zlatorog 79:72 (22:19, 39:33, 60:55)
Ikonić in Dragić 13; Kovačevič 16, Božović 14 

Helios Domžale : Elektra Šoštanj 78:72 (25:20, 41:39, 54:56)
Raymond 27, Zagorc 17; Miljković 18, Bilič 14

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.