Šport > Košarka
11 ogledov

Nova liga ABA v celoti v lasti klubov

Krka Crvena zvezda aba KK KRKA/DRAGO PERKO/KOSARKA.SI
Fiba je v pretekli sezoni odrekla priznanje ligi ABA, zato so na skupnem sestanku v Zagrebu klubi udeležencev in njihovih nacionalnih zvez na novo ustanovili Jadransko ligo. Po novem bo v stoodstotni lasti klubov

Na današnjem sestanku vodstva lige ABA, klubov udeležencev in njihovih nacionalnih zvez v Zagrebu so razpravljali o aktualnih dogodkih povezanih regionalno košarkarsko ligo. Dosežen je bil dogovor, da bodo klubi stoodstotni lastniki regionalne košarkarske lige.

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je že med sezono odrekla priznanje ligi ABA, ki ji je med drugim očitala tudi neustrezno lastniško strukturo. Fiba je pozneje tudi napovedala kazni tistim zvezam, ki svojim klubom ne bodo preprečile udeležbe v tem tekmovanju. To je bila tudi glavna tema današnjega sestanka v Zagrebu, ki je prinesel dogovor med klubi, zvezami in vodstvom lige ABA.

Dvanajst klubov, ki so v ligi ABA igrali že v lanski sezoni, med njimi ni madžarskega Szolnokija in bolgarskega Levskega iz Sofije, so z dozdajšnjim vodstvom lige in predstavniki zvez na Fibo poslali pismo, v katerem so med drugim zapisali, da je bil dosežen dogovor o registraciji in oblikovanju nove regionalne lige ABA, ki bo v stoodstotni lasti klubov udeležencev tekmovanja. Ob pismu je bila poslana tudi pogodba o ustanovitvi Jadranske lige.

Na sestanku so poudarili, da je regionalna liga nujno potrebna za razvoj košarke na tem področju in da zdaj izpolnjuje vse pogoje, da bi jo lahko priznala tudi Fiba. Vodstvo lige ABA bo v Zagrebu. Imela bo predsednika in dva podpredsednika, ki se bodo menjali vsako leto. Prvo leto bo predsednik Dragan Dokan iz Budućnosti.

Nova liga ABA bo v stoodstotni lasti klubov, ki bodo v njej igrali v tekoči sezoni, pooblastila za njeno upravljanje pa bodo predana preoblikovanemu podjetju ABA Sidro d. o. o. V tem podjetju bodo po pisanju srbske tiskovne agencije Beta 80 odstotkov lastniških in vodstvenih pravic imeli klubi, medtem ko bo šest fizičnih oseb (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Danko Radić, Josip Bilić, Zmago Sagadin in Bože Miličević) razpolagali s preostalimi 20 odstotki. Fizične osebe se bodo morale v treh letih popolnoma umakniti iz lastniške strukture, ABA Sidro d. o. o. pa bo popolnoma prešla v roke klubov.

"Od danes imamo liga ABA kot poseben pravni subjekt, ki je registriran kot trgovsko podjetje. Novoustanovljena liga bo pravni, ekonomski in športni naslednik stre lige ABA, ki je Fiba ni priznala. Takšna liga lahko najame podjetje, ki bo z njo upravljala. Naš namen je, da to pravico odstopimo podjetju ABA Sidro d. o. o. na 1 + 1 + 1 leto," je za Beto izjavil Nebojša Čović, predsednik košarkarskega kluba Crvena zvezda.

"Dvanajst klubov se je dogovorilo za novo regionalno ligo, ki ima zdaj vse pogoje, da jo Fiba prizna, to pa je tudi najbolj pomembno," je po sestanku v Zagrebu za TV Slovenija dejal Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS).

Ob Krki, Unionu Olimpiji in predstavnikih KZS se je sestanka v Zagrebu udeležilo tudi vodstvo slovenskega državnega prvaka Tajfuna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.