Šport > Košarka
34 ogledov

Novozelandci in njihova Haka

1/2
Žurnal24 main
Nemalo kateri športni navdušenec se začudi, ko vidi košarkarje Nove Zelandije vpiti in mahati proti nasprotnikom pred začetkom srečanja. Gre za hako, bojni ples avtohtonih Novozelandcev.

Novozelandski ekipni šport številka ena je zagotovo ragbi , reprezentanco orjakov pa v njihovi državi ljubkovalno imenujejo All Blacks (Črni) zaradi njihovih tradicionalno črnih dresov. Poseben naziv nosijo tudi košarkarji Nove Zelandije , ki so si nadeli ime Tall (Visoki) Blacks .  Čeprav so tudi slednji zelo postavni, pa njihova Haka (maorski bojni ples) na njihove nasprotnike ne deluje tako zastrašujoče kot ples ragbijistov. Morda tudi zato, ker Kiviji v košarki ne sodijo v sam svetovni vrh.

 
 

Glede na to, da Novozelandci pred tekmo plešejo, menim, da srečanja vidijo kot nekakšen slavnostni dogodek.

Panagiotis Giannakis

 
Kljub temu Haka vedno vzbudi zanimanje, nad njo pa je bil na turnirju v Atenah navdušen tudi grški selektor Panagiotis Giannakis : "Glede na to, da Novozelandci pred tekmo plešejo, menim, da srečanja vidijo kot nekakšen slavnostni dogodek. To je sporočilo za vse ostale. Tudi mi bi morali tekme obravnavati podobno ter na vsaki stremati k temu, da prikažemo svojo najboljšo prestavo. Tako bi gledalci dvorane vselej zapuščali zadovoljni s tem kar so videli."  Na žalost za novozelandske košarkarje Haka tekmece ponavadi ne prestraši dovolj, za uspeh je potrebno veliko pokazati tudi med samo igro.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.