Šport > Košarka
12 ogledov

Nowitzki prvi zvezdnik

DirkNowitzkiMain Žurnal24 main
Premor po prvem delu je primeren trenutek za prve statistične analize.

Prve statistične analize kažejo, da na evropskem prvenstvu, bolj ali manj pričakovano, prevladujejo košarkarji, ki svoje znanje prodajajo v profesionalni ligi NBA. Tako ni nobeno presenečenje, da je najboljši strelec prvega dela član reprezentance Nemčije Dirk Nowitzki. Ta je svojo reprezentanco dobro vodil do drugega dela, v povprečju pa je dosegal 29 točk na tekmo. Za njim se je na drugo mesto statistične lestvice uvrstil Francoz Tony Parker z nekaj manj kot 26 točkami.

Najboljši skakalec je Rus Andrej Kirilenko. Član Utah Jazza, bolj znan po vzdevku AK 47, je v svoje dolge roke povprečno ulovil 14 žog. Drugi skakalec, ki pa je že zapustil prvenstvo, je Latvijec Andris Biedrins s povprečno desetimi skoki na tekmo.

Pri asistencah je absolutni kralj litovski organizator igre, sicer pa nekdanji igralec Olimpije, Šarunas Jasikevičius. Ta je svojim soigralcem uspešno "serviral" sedem žog na tekmo. Za njim je Italijan Massimo Bulleri, ki je zbral nekaj več kot pet podaj na tekmo.

Na statističnem seznamu imamo tudi Slovenci vodilnega. Čeprav bi mogoče raje videli, da ne bi bilo tako: Jaka Lakovič je namreč vodilni v izgubljenih žogah na tekmo. Nasprotniku mu ukradejo povprečno skoraj pet žog na srečanje. Na drugem mestu po izgubljenih žogah je Izraelec Meir Tapiro, ki prav tako izgubi nekaj manj kot pet žog na tekmo.

Strah in trepet nasprotnikov pa je bil srbski center Darko Miličić, ki je povprečno na dvoboj dal dobre tri blokade. Srbija se je s prvenstva že poslovila, mogoče pa bo primat najboljšega blokerja sedaj prevzel Rus Andrej Kirilenko. Kirilenko ima po prvem delu povprečje dve blokadi na tekmo.

Kaj pa naši?
Matjaž Smodiš je najboljši strelec naše izbrane vrste, na tekmo pa povprečno doseže nekaj več kot trinajst točk. Jaka Lakovič vodi v odstotku zadetih prostih metov: zadel je namreč vseh enajst, ki jih je imel na voljo. Lakovič je najboljši tudi v asistencah, po štiri žoge so po njegovi podaji končale tudi v košu naprotnikov. Najboljša blokatorja naše reprezentace pa sta Erazem Lorbek in Rašo Nesterovič: oba s po eno blokado na tekmo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.