Šport > Košarka
14561 ogledov

Mentor Luki Dončiću? Nowitzki povedal vso resnico

Nowitzki Print Screen
Nekdanjemu nemškemu košarkarju se običajno pripisuje vloga mentorja Luki Dončiću. Pa to res drži?

Legenda košarkarske franšize Dallas Mavericks, Dirk Nowitzki, je v podkastu All The Smoke spregovoril o prihodu Luke Dončića v ligo NBA in prvih vtisih o tedaj komaj 19-letnem aktualnem MVP-ju evropske košarke.

"V Dallasu se stvari niso premikale v pravo smer. Ekipa se je mučila in obkrožale so nas zgodbe o 'tankanju' (namernem izgubljanju tekem, op. a.). Potrebovali smo iskro, da nas usmeri na pravo pot. Nisem verjel, da bo to ta fant (Luka Dončić, op. a.)," je priznal najboljši strelec v zgodovini teksaške ekipe.

Nowitzki | Avtor: Print Screen Print Screen
"Ko je prvič prišel na trening, mi ni deloval prepričljivo. Zdel se mi je velik fant, vendar nisem bil prepričan, če je dovolj hiter in atletski, da bo lahko preigraval kot v Evropi. Veliko je bilo dvomov z vseh strani. Spoznali smo se mesec dni pred začetkom priprav in vsak dan igrali skupaj. Soigralci so ga malce preizkušali in nad njim delali prekrške. Videlo se je, da je nekaj na njem. Fant je znal igrati, izvedel je nekaj podaj, ki so prišle od nikoder. Videli smo, da je dober košarkar, toda nisem pričakoval, da bo igral na tako visokem nivoju," je dodal.

Nowitzki in Dončić sta skupaj igrala samo eno sezono, v kateri so nemškega krilnega centra pestile poškodbe. Nowitzki naj bi bil v tem kratkem skupnem času nekakšen Dončićev mentor, čeprav sam pravi, da Slovencu, ki je imel bogate izkušnje v samem vrhu evropske košarke, ni mogel kaj bistveno pomagati.

"Njegovo prvo leto je bilo moje zadnje. Zaradi poškodbe sem izpustil prvih 30 ali 40 tekem. Na začetku sezone nisem hodil na gostovanja, zato z njim nisem preživel toliko časa, kot bi si želel. To je bil njegov trenutek. Žogo je vzel v svoje roke. Kar zadeva najin odnos, sem ponosen nanj in njegov napredek. Prijatelja sva in dobro se razumeva. Kadar sem v mestu, greva skupaj na večerjo."

"Mentor je močna beseda, ker me pravzaprav ni potreboval. Luka igra kot 32-letni veteran. Z veseljem bi rekel, da sem mu pomagal, toda fant je profesionalec že od svojega enajstega leta. On igra svoj igro. Nič ga ne morem vreči iz tira. Nisem pričakoval, da lahko tako napreduje iz leta v leto, vendar mi je dokazal nasprotno. Zelo sem vesel zanj," je povedal 45-letni Nemec.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.