Šport > Košarka
12 ogledov

Ob neuspehu ni potrebno odpustiti Maljkovića

Hrabri in tisti, ki garajo, imajo tudi srečo, pove Peter Vilfan. (Foto: Boštjan Boštjan Tacol
Evropsko prvenstvo v košarki je vse bližje. Nekaj dni pred prvimi boji smo se pogovarjali s Petrom Vilfanom, ki opozarja, da moramo biti ob vseh odpovedih realni.

Kakšen vtis je na vas naredila slovenska reprezentanca na tekmah s Španijo?
Ne vem. Seveda bi bil bolj zadovoljen, če bi se na teh tekmah bolj enakovredno kosali s Španci, na drugi strani pa imajo tudi nekatere druge izbrane vrste, ki računajo na visoko uvrstitev v Litvi, podobne slabe trenutke. Španija tudi ni pravo merilo. Ne smemo se primerjati z njo, temveč z reprezentancami, ki se bodo bojevale za eno izmed prvih šest mest, ki še vodijo v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre. Po tekmah s Španijo nisem razočaran, tudi ne nezadovoljen, sem pa morda nekoliko manjši optimist glede napovedi o boju za kolajne.

Kaj trenutno manjka slovenski reprezentanci?
To mora ugotoviti selektor Božidar Maljković. Menim, da nam manjka predvsem konstantnost v igri. Morali bomo začeti igrati vseh 40 minut v podobnem ritmu ter tako vseskozi nadzirati igro in rezultat. Manj bo moralo biti tudi izgubljanja žog. V zadnjih dneh do EP moramo uskladiti igro tistih, ki bi radi igrali hitro, atraktivno in eksplozivno košarko, s tistimi, ki bi radi igrali nekoliko počasnejšo, bolj umirjeno in kontrolirano igro. To je zdaj naloga za Maljkovića.

Imamo po vseh poškodbah in odpovedih prekratko klop?
Moramo biti realni. To je povsem drugačna reprezentanca, kot si jo je selektor ob prevzemu funkcije želel odpeljati na EP. Če bi na mestu organizatorja igre dodali Bena Udriha, na krilu Boštjana Nachbarja, na centru Gašperja Vidmarja in Primoža Brezca, pa še kdo bi se našel, bi bilo to povsem drugačna izbrana vrsta. Svoje želje in pričakovanja moramo zdaj nekoliko prilagoditi oziroma nekoliko zmanjšati. Smo pač v takšnem položaju in menim, da tudi če ne bo kakšnega vidnega rezultata v Litvi, še ni treba vreči puške v koruzo in morda odpustiti Maljkovića. Treba bo iti naprej. Maljković se je v tem času, odkar je selektor, pokazal kot dobra rešitev. Naj vztraja do leta 2013, ko se bodo videli rezultati njegovega dela.

Predtekmovalna skupina je na papirju lahka, v drugi del prvenstva pa se tudi prenašajo točke. Četrtfinale nam verjetno ne bi smelo uiti, do polfinala pa je nato le še korak ...
Tako je. Glede na način tekmovanja in našo skupino se bomo v četrtfinale že uvrstili. Tam je pa tako ali tako vse odvisno od dneva, razpoloženja, od vsega mogočega. Do takrat je še veliko časa. Morda pa bomo prav takrat v najboljši formi, kar bi bilo idealno. Na EP je vedno ključna četrtfinalna tekma. Solidne reprezentance se med najboljših osem skoraj vedno uvrstijo. V Evropi je kakšnih deset izbranih vrst, ki konkurirajo za četrtfinale. Nato te lahko naprej popelje tudi sreča, a v glavnem gredo v polfinale tiste reprezentance, ki so nekoliko boljše. Vsaj četrtfinale je za Slovenijo dosegljiv.

Kdo so še favoriti poleg Španije?
Zame so Španci vsekakor glavni favoriti, osebno bom zelo presenečen, če ne bodo zaigrali v finalu. Menim, da bodo letos zelo dobri tudi Rusi, vsekakor pa ne bi odpisal Francozov in seveda Litve. Ne glede na vse so gostitelji tekmovanja, imajo sijajne gledalce in dolgo košarkarsko tradicijo. Tu so morda še Srbi. Za kolajne se bo tako bojevalo kakšnih pet reprezentanc, približno toliko pa tudi za četrtfinale in nato za uvrstitev v prvo šesterico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.