Šport > Košarka
0 ogledov

Obdržati drugo mesto v državi

Rade Mijanović je lani vodil Krko, zdaj je prvi trener Heliosa. Žurnal24 main
Rade Mijanović je prejšnjo sezono uspešno vodil košarkarje Krke, ki jih je popeljal do polfinala državnega prvenstva in v pokalu Spar. V novi sezoni bo vodil domžalski Helios.
Rade Mijanović je Novomeščanom lani zagotovil tudi nastop v prihajajoči sezoni lige NLB. Po koncu pretekle sezone je sprejel ponudbo slovenskih podprvakov in bo tako v tej sezoni vodil domžalski Helios . Prvo kolo v najmočnejši slovenski ligi bo na sporedu 30. septembra, v jadranski ligi pa 4. oktobra.

Kako ste se znašli v novem klubu?
Sem zadovoljen. Prišel sem v zelo profesionalno okolje, ki ponuja odlične pogoje za delo. Za zdaj vse poteka po načrtih.

Mijanović želi drugo mesto. © Saša Despot

 
Do prvih tekem je še manj kot en mesec časa. Kako ste zadovoljni s trenutno formo ekipe?
Seveda pričakujem, da bomo pravo formo pokazali šele na prvih tekmah v slovenskem državnem prvenstvu in v jadranski ligi. Same priprave so bile razdeljene na dva dela. V prvem smo nekako poskušali postaviti taktično in fizično podlago za napore, ki nas čakajo skozi sezono, zdaj pa smo v drugem delu, kjer večino časa in pozornosti posvečamo uigranosti ekipe. Zato so dobrodošle številne pripravljalne tekme, napake, ki se pojavljajo na njih, pa nato poskušamo odpraviti na treningih.

Na teh tekmah ste premagali tudi poljski Turow in le za točko izgubili z ukrajinskim Azovmašem. To je kar lepa napoved in spodbuda pred sezono ...
Vsekakor sta to lepa izida. Gre za dva ugledna kluba, ki tudi v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju, v pokalu ULEB, merita zelo visoko. Imata odlično zasedbo in sta tudi finančno precej močnejša kot Helios. Dokazali smo, da se lahko kosamo tudi s tako dobrimi ekipami, kot sta Turow in Azovmaš. Na drugi strani se zavedamo, da so prave preizkušnje šele pred nami.

Kakšni so cilji Heliosa v ligi NLB, državnem prvenstvu in slovenskem pokalu?

Kot trener bom storil vse, kar je v moji moči, da se uspešna košarkarska zgodba v Domžalah nadaljuje. Želimo zadržati mesta, ki jih je Helios v zadnjih letih dosegal v slovenski košarki. Vsekakor si želimo biti finalisti pokala Spar in državnega prvenstva, kar pa bo vse prej kot lahko. Kakovost v slovenski ligi se iz leta v leto širi in tu je še kar nekaj ekip, ki imajo podobne ambicije kot mi. V ligi NLB se želimo izogniti boju za obstanek. V vsako tekmo bomo krenili odločno, poskušali pa se bomo prebiti kakšno mesto višje proti sredini lestvice.

Mijanović bo vodil povsem novo ekipo Heliosa. © KZS

 
Ekipa Heliosa bo precej spremenjena ...
Tako je. Helios je povsem nova ekipa, saj so prišli štirje novi igralci, pet pa se jih je od kluba poslovilo. Za zdaj sem zadovoljen z vsemi novinci. Na treningih se zelo trudijo in tudi na pripravljalnih tekmah so se že izkazali. Menim, da smo naredili dober posel. Vsi štirje (Vjekoslav Petrovič, Željko Zagorac, Nick Jacobson, Alvin Snow) so res prava okrepitev za Helios.

Že imate v mislih peterko, ki bo začenjala tekme?
Moja filozofija košarke je pač taka, da ni važno, kdo začenja tekme, temveč, kdo je na igrišču v zadnjih petih minutah srečanja, ko se to velikokrat odloča. Začetna peterka ne bo nekaj konstantnega. Odvisna bo od številnih dejavnikov: tega, kakšno formo bomo pokazali, kdo bo naš tekmec, poškodb in podobno. V sezoni bomo odigrali okoli 70 tekem in na vseh zagotovo ne bom mogel računati na isto začetno peterko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.