Šport > Košarka
121 ogledov

Oblak: Po zmago več kot na EP v Pragi

Teja Oblak KZS/Twitter
"Slovenija bo v Nišu igrala hitro košarko z agresivno obrambo," meni reprezentantka Teja Oblak.

Čeprav ima komaj 28 let, je Teja Oblak daleč najstarejša igralka v slovenski košarkarski reprezentanci. Izkušnje z veseljem prenaša na mlade in se veseli izziva, ki Slovenijo čaka konec junija na evropskem prvenstvu v Nišu. "Želim si, da se prebijemo iz skupine, vendar moramo biti realne in se zavedati majhnosti Slovenije," poudarja Oblakova.

Stodvainsedemdeset centimetrov visoka organizatorka igre iz Škofje Loke ima za seboj odlično sezono. V dresu USK Prage je osvojila tretje mesto v evroligi, postala je prvakinje Češke, vesela pa je tudi zavoljo vloge, ki jo ima v ekipi. "Res sem zadovoljna, saj igramo po sistemu, ki mi ugaja. Skozi celo sezono sem imela visoko minutažo, zato sem dobro pripravljena in komaj čakam, da se po uvodnem delu priprav začnejo prve prijateljske tekme," pravi Oblakova, ki ima s praško ekipo pogodbo še za eno leto.

Prvo prijateljsko tekmo bo Slovenija igrala prav proti Češki, dvanajsto reprezentanco s Fibine lestvice (Slovenija je 63.), ki se lahko pohvali z medaljami s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Na domačem eurobasketu 2017 je sicer bila šele trinajsta. "Manjkala bo njihova vodilna igralka, Američanka, ki se bo ekipi pridružila tik pred prvenstvom, vseeno pa gre za dobro ekipo, ki ima odlične strelke. Poznam skoraj polovico zasedbe in pričakujem zanimivo tekmo. Rezultat seveda ni v prvem planu, zato se bomo osredotočile na ostale stvari," dodaja Teja Oblak.

Teja Oblak USK Praga | Avtor: Epa Teja Oblak ni mogla preprečiti poraza moštva USK Praga. Epa

"Naša reprezentanca se je v primerjavi s prvenstvom 2017 precej spremenila. Veliko je mladih igralk, kar pet jih je letnik 1999, zato je vsaka tekma pomembna, da se uigramo in spoznamo. Nimamo širokega nabora igralk, kar je na majhnost Slovenije povsem razumljivo, a imamo kakovostno ogrodje, okoli katerega je treba graditi igro. S strokovnim vodstvom preizkušamo veliko novih obrambnih in napadalnih različic, zagotovo pa bomo ostale pri sistemu igre, ki nas je krasil že v Pragi 2017 ter v kvalifikacijah za to prvenstvo. Slovenija bo v Nišu igrala hitro košarko z agresivno obrambo," meni Oblakova.

"Zelo pomembno je vzdušje v ekipi in to je odlično. Mlajše igralke pridno delajo, poslušajo nasvete in se učijo, me starejše pa z izkušnjami, ki smo jih dobile na prejšnjem evropskem prvenstvu, vemo, na kaj moramo biti pozorne in čemu se moramo bolj temeljito posvetiti," dodaja Oblakova.

POKAL SLOVENIJE (FINALE): 
Olimpija Ljubljana - Maribor 
četrtek, 30.05.2019, ob 20:15 na SK1

Slovenija se bo domačim gledalcem predstavile ta petek in soboto v Laškem, naslednji teden ima dve tekmi v Trbovljah sredi junija pa še eno v Škofji Loki. Na evropskem prvenstvu v Nišu jo prva tekma čaka 27. junija proti Madžarski, naslednji dan se bo pomerila s Turčijo, 30. junija pa z Italijo.

"Želim si, da bi dosegle eno zmago več kot na prvenstvu s Pragi, kar bi pomenilo, da bi se prebile iz predtekmovalne skupine. To bi bil v tej zahtevni skupini lep uspeh. Vseeno pa moramo biti realni in se zavedati, da ima Slovenija zelo ozek nabor igralk, da bo prvenstvo zahtevno in da se nam lahko zgodi, da se domov vrnemo brez zmage," pravi sestra vratarja slovenske nogometne reprezentance Jana Oblaka.

Teja Oblak | Avtor: twitter KZS twitter KZS

Zvezdnik Atletica iz Madrida je bil pred dvema letoma med slovenskimi navijači v Pragi, ali bo letos prišel v Niš, pa Oblakova še ni znala povedati. Žal ji je, da ne bo mogla 7. junija iti v Celovec, kjer bo Slovenija igrala kvalifikacije za evropsko nogometno prvenstvo z Avstrijo. "Škoda, saj ob isti uri igramo prijateljsko tekmo v Trbovljah. Sem njegova najglasnejša navijačica in tudi on me, vedno ko lahko, spodbuja na tekmah," pravi Oblakova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.