Šport > Košarka
593 ogledov

Očaral je Kim Jong-Una, zdaj se bo lotil še Putina

Dennis Rodman Epa
Petkratni prvak lige NBA Dennis Rodman odhaja v Moskvo, da bi pomagal obsojeni zvezdnici ligi WNBA Brittney Griner.

Nekdanji zvezdnik severnoameriške košarkarske lige NBA Dennis Rodman namerava odpotovati v Rusijo in si prizadevati za izpustitev Brittney Griner.

Ameriško košarkarico so v Rusiji v začetku avgusta obsodili na devet let zapora zaradi tihotapljenja in posedovanja marihuane, ameriški NBC News povzemajo tuje tiskovne agencije.

Brittney Griner | Avtor: Profimedia Profimedia
Po navedbah NBC je Rodman izrazil upanje, da bo ta teden odletel v Rusijo in pomagal 31-letni priprti košarkarici. Oblasti so jo aretirale februarja v Moskvi, le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino. Takoj po njeni obsodbi so se med Moskvo in Washingtonom začeli pogovori o morebitni izmenjavi zapornikov, še poroča francoska agencija AFP.

"Dobil sem dovoljenje, da grem v Rusijo in pomagam tej punci. Poskušal bom priti tja še ta teden," je za NBC dejal Rodman. Ni pa povedal, kdo naj bi mu izdal to dovoljenje.

Petkratni prvak lige NBA pri 61 letih ni prvič vpleten v geopolitiko. Tesno je povezan s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom in je večkrat obiskal Severno Korejo. Političnega voditelja je nekoč označil kot "prijatelja za vse življenje".

Dennis Rodman | Avtor: Epa Epa
Leta 2018 je bil tudi v Singapurju, ko je potekalo srečanje med Kim Jong-unom in nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Leta 2014 pa se je ekscentrični košarkar v Moskvi srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ga opisal kot "res kul", v intervjuju za NBC pa je glede odnosa s Putinom dodal: "Predobro ga poznam."

Ameriške oblasti svojim državljanom močno odsvetujejo potovanja v Rusijo, bojijo pa se tudi, da bo Rodman s svojim vmešavanjem storil več škode kot koristi. 

"Javno je znano, da smo Rusiji posredovali velikodušno ponudbo. Karkoli drugega kot pogajanja prek ustaljenih kanalov bo samo še dodatno zakompliciralo reči," je za NBC povedal visoki predstavnik administracije predsednika Joeja Bidna.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:35 22.avgust 2022.

    Še en k bi rad z naftalina zlezel pa bi vse naredil za to da bi se spet malo o njem pisalo.