Šport > Košarka
16 ogledov

Od vseh ljudi ... Mitchell zadel za finale!

Union Olimpija Filipovski Saša Despot
Union Olimpija je po podaljšku tudi na drugi tekmi polfinala lige Telemach premagala domžalski Helios in se uvrstila v finale (81:78). Na neverjetni tekmi so imeli Domžalčani v rokah zanesljivo zmago, a je podaljšek s trojko v zadnji sekundi izsilil Sasu Salin, v podaljšku pa je prav tako z zadnjim metom na tekmi finale zmajem prinesel Casey Mitchell.

Košarkarji Uniona Olimpije so drugi finalisti lige Telemach. V izjemno dramatični tekmi v dvorani Komunalnega centra v Domžalah so premagali Helios in se s skupnim izidom 2:0 v zmagah dvajsetič v samostojni Sloveniji uvrstili v zaključno dejanje državnega prvenstva.

Ljubljančani se bodo v finalu pomerili z novomeško Krko. Prva tekma bo 17. maja v Novem mestu, druga pa v nedeljo, 20. maja, v Stožicah. Ekipi bosta igrali na tri zmage. Krka bo naskakovala peti naslov v zgodovini kluba in tretjega v nizu, Olimpija, ki je nazadnje slavila v sezoni 2008/09, pa je bila prvak Slovenije že petnajstkrat.

Medtem ko je bil pri Heliosu tragična figura dvoboja Klemen Prepelič, ki je pri treh točkah prednosti pet sekund pred koncem rednega dela zgrešil dva prosta meta, ima Olimpija dva svoja junaka. Prvi je Sasu Salin, ki je v zadnji sekundi rednega dela po zgrešenih metih Prepeliča zadel trojko za podaljšek, drugi pa Casey Mitchell, ki je trojko za končno zmago zadel v zadnji sekundi podaljška pri izenačenju na semaforju.

Helios je bil večji del tekme v prednosti, a kot že velikokrat v tej sezoni mu v zadnjih minutah ni uspelo ohraniti mirne glave in natančnih rok. Izgubil je praktično dobljeno tekmo. Manj kot dve minuti pred koncem rednega dela je imel prednost 67:60, tudi ko je Prepelič zgrešil oba prosta meta, pa bi lahko domači naredili osebno napako nad gostujočimi igralci in tako preprečili met za tri točke.

V podaljšku je imel Helios še eno zaključno žogo. Štirinajst sekund pred koncem je krenil v zadnji napad, toda Prepelič je storil osebno napako v napadu. Na drugi strani je Olimpija spretno izkoristila zadnje štiri sekunde in prek Mitchella, ki se po prihodu v klub od februarja dalje nikakor ni uveljavil v moštvu, poskrbela za veliko slavje med svojimi privrženci.

Liga Telemach, končnica, druga tekma polfinala:

Helios Domžale : UNION OLIMPIJA 78:81* (71:71, 50:49, 33:28, 11:17) /0:2/
Prepelič 22 točk, Pašalič 19 in 5 sk.; Salin 23, Dašić 21 in 10 sk., Thompson 12 in 7 sk.
* - po podaljšku

Torek:
Zlatorog : KRKA 66:69 (47:47, 31:31, 19:19) /0:2/
Vujasinović 17, L. Lapornik 15; Balažič 19, Dragić in Pavič 12, Lalić 11

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na dve
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v finale

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.