Šport > Košarka
9 ogledov

Odločala bo borba zunanjih igralcev

Memi Bečirovič – naj ostanem ali grem? Žurnal24 main
V sredo ob 20.45 bo v razprodani dvorani Tivoli v petem kolu košarkarske Evrolige gostoval španski velikan Tau Ceramica. Lahko Olimpija preseneti še tretjega favorita skupine?
Tau Ceramica je že trikrat zapored igrala na sklepnem turnirju četverice, v letošnji sezoni pa njene ambicije segajo vse do vrha Evrolige . Baskovski klub je trenutno na prvem mestu skupine A s tremi zmagami in enim porazom, pod Rožnikom pa se bo moral paziti tudi pred lastnimi igralci. Goran Dragić , organizator Olimpijine igre, namreč za zmaje nastopa kot posojeni igralec španskega evroligaša. Zato ni dvoma, v koga so uprte oči pred sredinim spektaklom:

Goran Dragić © IFP

 
"Zame bo to posebna tekma," pravi Dragić, ki je na zadnjem gostovanju v Kaunasu povsem odpovedal. "V zadnjem kolu smo izgubili, zdaj imamo priložnost, da znova premagamo velikega nasprotnika. Igramo doma, tribune bodo polne. Ne sme se ponoviti slab dan z zadnjih tekem. Moramo združiti moči na parketu in odigrati kakovostno tekmo. Vemo, da Tau igra hitro, treba se bo osredotočiti v obrambi, zaustaviti njihove protinapade in vsiliti svoj ritem," o "svojih" pravi 21-letni branilec, ki bo v bitki zunanjih igralcev, ki jo napoveduje trener Memi Bečirović , sila pomemben člen zeleno-belih.

"Veselimo se tekme, malo pa se tudi bojimo zaradi dveh slabših predstav," je bil iskren Olimpijin strateg. "Doma nas ambient ponese in igramo nad svojimi sposobnostmi. Zdaj v Ljubljano vsi prihajajo previdni, dobro pripravljeni na nas. Verjamem v svoje moštvo. Po dveh slabših predstavah želimo pokazati pravi obraz in zabeležiti še eno odmevno zmago."

Analiza je seveda že opravljena. Od kod preži glavna nevarnost pri Tau Ceramici, ni skrivnost. "Najbolj nevarni so z zunanjih položajev," pravi Bečirović in izpostavlja: "Prigioni, Rakočević, Planinić, tudi Teletović s položaja štiri, ki ima odličen met za tri točke. Igrajo hitro, potrebna bo agresivna obramba. Tudi mi doma igramo hitreje. Mislim, da bo borba zunanjih igralcev odločala," je prepričan trener našega evroligaša. Olimpiji bolj odgovarja igra, ki jo gojita CSKA in Olympiacos . Proti hitrim ekipam so zmaji letos po pravilu izgubljali.

 

Saski Baskonia

.. je španski klub iz baskovskega mesta Vitoria-Gasteiz. Zunaj meja Španije je bolj znan pod imenom Tau Ceramica, ki je posledica generalnega sponzorja kluba, keramičnega giganta Taulella, ki klub financira od leta 1987. Tau se je kot sila v španski košarki predstavil v 90. letih prejšnjega stoletja. V vitrinah imajo Baski le en naslov španskega prvaka (2002), so pa petkrat osvojili državni pokal in trikrat igrali na sklepnem turnirju četverice v Evroligi. Najbolje so se odrezali leta 2005, ko je bil v finalu boljši Maccabi.

"Siena in Žalgiris igrata podobno, dokaj hitro, enostavno, široko," se je strinjal Bečirović. "Doma je lažje igrati na tak način, ker je več tempa, v gosteh pa je treba igrati bolj stabilno. Mi smo nekje med hitro igro in igro pet na pet na pol igrišča. Se še lovimo in iščemo. Atletske sposobnosti ekipe pa nam dajejo slutiti, da bi morali igrati hitro in agresivno košarko. Odprt teren nam bolj odgovarja kot pa bitka. Tau je podobna ekipa," je analiziral nekdanji trener Heliosa, ki se bo v sredo v dvoboju strategij pomeril s svojim prijateljem, hrvaškim trenerjem gostov Nevenom Spahijo .

Zadnji dve tekmi Olimpijinim navijačem sicer ne vlivata preveč zaupanja. Debaklu v Kaunasu je sledil še poraz NLB v Splitu. "Ekipi ne morem zameriti poraza v Splitu. Pozna se nam utrujenost. Želeli smo zmagati, pristop je bil pravi, a ni uspelo. Veliko se pogovarjamo, ampak zdaj samo še iščem palico. Odločam se le, kako dolga in debela bo," se je v svojem slogu pošalil Bečirović. "Igralcem bolj zamerim predstavo v Kaunasu. Ekipa Splita je bila izjemno motivirana, mi pa utrujeni, kar se je poznalo predvsem pri metih z razdalje. Saj poznate tisto staro: če se izgubi od ene do treh točk, je kriv trener, če ne pa igralci. Prevzemam odgovornost," je s košarkarskim pregovorom sklenil trener zmajev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.