Šport > Košarka
17205 ogledov

Odločitev, ki ga je stala milijarde: "Še vedno se tepem po glavi"

Magic Johnson Epa
Eden najboljših košarkarjev vseh časov obžaluje nekatere slabe poslovne odločitve.

Petkratni prvak lige NBA Magic Johnson je v karieri zaslužil ogromno denarja, njegovo premoženje se ocenjuje na 620 milijonov dolarjev, ta znesek pa bi bil lahko še precej višji, če konec 70-ih let ne bi zavrnil velikodušne ponudbe ameriškega proizvajalca športne opreme Nikeja.

V času, ko je Magic Johnson prodiral med velikane NBA košarke, je bil ameriški gigant, s katerim je kasneje nesramno obogatel Michael Jordan, še v povojih.

 | Avtor: Epa Epa
Ustanovitelj Phil Knight ni imel denarja, s katerim bi pod svoje okrilje lahko zvabil največja športna imena, zato je potencialnim ambasadorjem ponujal delnice v podjetju.

Kot se je kasneje izkazalo, je bila to izjemna poslovna priložnost, ki pa je neizkušeni Magic ni prepoznal, zato je raje sklenil posel s proizvajalcem Converse, ki mu je na račun nakazal za takratne razmere visokih 100.000 ameriških zelencev.

"Ko sem s kolidža vstopil v ligo NBA, so se v lov za mano podali vsi proizvajalci špornih copatov, tudi Phil Knight, ki je pravkar začel z Nikejem. Vsa podjetja so mi ponujala denar, razen Phila, ki si tega ni mogel privoščiti."

"Predlagal mi je delnice. Obljubil mi je veliko število delnic, toda jaz nisem imel pojma o delnicah. To je bila zame španska vas. Fant, kakšno napako sem naredil! Še vedno se tepem po glavi. Razjezim se vsakič, ko obiščem Nikejevo trgovino. Zavedam se, da bi lahko zaslužil z vsakim prodanim Nikejevim proizvodom," je razkril 63-letnik, trikratni MVP lige NBA.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi Magic z Nikejem zaslužil več milijard dolarjev, s čimer bi postal eden najbogatejših športnikov vseh časov.

Komentarjev 2
  • vladimir8 02:07 22.december 2022.

    Nimam

  • malarin 19:34 21.december 2022.

    V Šenčurju imam kolega ki se namest mene sekira. Sevedam konc leta mu morm dt 10 evrov. To je pa tut vse . . .