Šport > Košarka
11 ogledov

Odšel bom še to noč

Nov neuspeh slovenske košarke ima že nekaj dni staro brado, pa še vedno buri duh Žurnal24 main
Slovenski košarkarji bodo olimpijske igre v Pekingu gledali po televiziji. Aleš Pipan pa je še enkrat dokazal, da ni človek za največje rezultate. Več v naslednjem komentarju.

Vsaj trije vidni člani slovenske odprave bi si morali po petkovem porazu s Portorikom v brk brundati pesem iz naslova (naj nam Anja Rupel oprosti, ker smo besedilo odšla zamenjali z odšel). Selektor Aleš Pipan, predsednik KZS Dušan Šešok in generalni sekretar Iztok Rems morajo čim prej spakirati kovčke in se pridružiti nekdanjemu direktorju reprezentance Tonetu Krumpu, ki je že pred časom pobral šila in kopita.

Matjaž Smodiš je manjkal zaradi poškodbe. Njegovi kolegi v izbrani vrsti so pogrešali še marsikaj. © AFP

 
V Atenah nismo imeli kakovosti, ki bi nas popeljala v Peking. Pipan je izbral tistih 12 košarkarjev, za katere je vedel, da ne bodo dvignili glasu. Željko Zagorac, Jaka Klobučar, Miha Zupan, Emir Preldžić in Dragiša Drobnjak so vsi super fantje, a v normalnih okoliščinah ne bi prišli niti blizu reprezentance. Po zmagah nad povprečnima Korejo in Kanado se je ustvarila neka lažna evforija, ki se je razblinila kot milni mehurček. Pipan je v odločilni tekmi s Portorikom še enkrat (Beograd 2005, Japonska 2006, Španija 2007) dokazal, da ni človek za največje rezultate. Kolega na portoriški klopi Manuel Cintron ga je taktično nadigral. Višek vsega je bila menjava kapetana Nesterovića z Drobnjakom ... Pa igralci niso krivi, oni so se trudili po najboljših močeh. Ja, odsotnost poškodovanega Matjaža Smodiša je bila težava, ki pa ne bi bila tako velika, če bi v ekipi bila denimo Boštjan Nachbar ali Erazem Lorbek.

 

Preberite še ...

Intervju: Aleš Pipan
Intervju: Neven Spahija
Pogovor z Dirkom Bauermannom
Intervju: Theodoros Papaloukas

In smo pri bistvu zgodbe. Zakaj nismo sposobni zbrati vseh najboljših? Erazem Lorbek je imel težave s hrbtom. Kdo je tu nor?! Fant je bil najboljši igralec končnice italijanskega prvenstva, pred kratkim pa je podpisal milijonsko pogodbo z evropskim prvakom, moskovskim CSKA ! In Rusi so znani po tem, da sploh ne preverijo zdravstvenih kartonov igralcev, ki so jim zanimivi ... Težava je, ker se nihče z zveze s fanti ni pogovoril in dorekel njihove vloge v moštvu. Erazem, ne moreš biti prvi center reprezentance, boš pa drugi. Ali pa Primož Brezec . Sam je Pipanu poslal SMS z dopusta. Kakršnakoli zvezda je že, vseeno bi reprezentanci prišel še kako prav in zato bi se veljalo okrog njega in vseh ostalih bolj potruditi.

Generalni sekretar Iztok Rems je eden od trojice mož, ki bi morali oditi (poleg Pipana in Šešoka). © KZS

 
Gospod Rems, v Atenah ste dobili zlato piščalko za sodniške zasluge. V pol ure v naši ulici najdem deset ljudi, ki bi vam postavili zlat kip, če bi se usedli na letalo in se v ZDA pogovorili z enbeajevci. Tako pa smo poslušali zgodbo, da se Aleksander Vujačić ne javlja na telefon ... Ja, verjetno v LA Lakers nihče ne ve, kje se ga dobi. Šešok je poglavje zase. Trmasto sledi Remsu in trdi, da tujca na slovenski klopi ne bo. Najprej, še preden je selektor postal Slobodan Subotić - Piksi, je trdil, da ni denarja za tujega strokovnjaka. Zdaj pa je obrnil ploščo in razlaga, da imamo doma dovolj strokovnjakov. Pa jih očitno nimamo! V 15 letih nismo prišli do nobenega vrhunskega izida. Vedno pogorimo v odločilnih tekmah. Poglejte Hrvate. Najboljši so takrat, ko je to najbolj potrebno. Tudi oni so bili v Atenah močno oslabljeni (Giriček, Vujčić, Kasun ...), pa so stopili skupaj in se po 12 letih znova uvrstili na olimpijske igre. Mi pa smo še enkrat ostali povprečni. In zato obvezno potrebujemo svežo kri na selektorskem stolčku. Dajmo priložnost tujemu strokovnjaku. Slovenci ne znajo pod eno zastavo zbrati vseh najboljših. Potrebujemo človeka, ki bo zadevo premaknil na višjo raven. In to takoj. Pa če stane 150.000 evrov na leto in več.

A zgodilo se ne bo nič. Trije mušketirji bodo še naprej ostali na položajih. Šešok je že napovedal, da Pipan do nadaljnjega ostaja selektor, da bodo najprej pogledali, kaj je vse dobrega naredil. Edini, ki se je poslovil od izbrane vrste, je njen daleč najboljši član, kapetan Rašo Nesterović . Narobe svet.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.