Šport > Košarka
19 ogledov

Olimpija boljša od Heliosa, Krka že v finalu

Union Olimpija Jan Močnik
1/9
Saša Despot
Union Olimpija je po tesni končnici, v kateri je bil s črte prostih metov natančen Jaka Blažič, na prvi tekmi polfinala lige Telemach ugnala Helios Domžale s 74:71. Pri zmajih blestel Vladimir Dašić, ki se je ustavil pri 34 točkah. Krka še v drugo boljša od Zlatoroga in se je že uvrstila v finale.

Košarkarji Uniona Olimpije so prišli do vodstva z 1:0 v polfinalni seriji na dve zmagi s Heliosom. V dvorani Stožice so zmagali s 74:71 in bodo že v četrtek ob 20.00 v dvorani Komunalnega centra v Domžalah naskakovali jubilejno dvajseto uvrstitev v finale državnih prvenstev Slovenije. Ljubljančani so bili prvaki petnajstkrat, nazadnje v sezoni 2008/09, v finalu pa niso igrali le 1999/00, ko sta se za naslov udarila Krka in Pivovarna Laško.

Zmaga Uniona Olimpije je zaslužena, saj so bili Ljubljančani boljši praktično vseh štirideset minut. Gostje so jim sicer vseskozi tesno dihali za ovratnik, vendar jih z izjemo nekaj minimalnih vodstev niso uspeli resneje ogroziti. Domžalčani zdaj za uvrstitev v finale, kjer so doslej igrali trikrat (nazadnje 2008/09), potrebujejo dve zmagi vključno s sobotno znova v Stožicah.

Novi direktor Uniona Olimpije Slobodan Subotić je bil zadovoljen s predstavo igralcev in svojo prvo zmago v klubu, kamor se je vrnil po petindvajsetih letih. Končni izid je bil sicer tesen, saj so Domžalčani v zadnji minuti in pol po zaostanku 59:67 zadeli nekaj metov za tri točke in se povsem približali, vendar pa realne možnosti za zmago niso imeli.

Svojo najboljšo partijo v zeleno-belem dresu je odigral Vladimir Dašić, ki je zbral 34 točk, 10 skokov in štiri ukradene žoge. Imel je statistični indeks 36. Več kot deset točk je dosegel še Jaka Blažič (12), ki je na koncu zadel nekaj pomembnih prostih metov, medtem ko je Željko Zagorac zbral kar 13 skokov. Pri Heliosu je Klemen Prepelič dosegel 18 točk.

Krka že v finalu

Košarkarji Krke so tudi v drugi tekmi polfinala lige Telemach premagali Zlatorog in se zanesljivo tretjič zapored uvrstili v finale lige Telemach. Od 17. maja dalje bodo v seriji na tri zmage branili naslov proti zmagovalcu drugega polfinala med Unionom Olimpijo in Heliosom, v katerem so Ljubljančani danes povedli z 1:0 v zmagah. Prva tekma finala bo zanesljivo v Novem mestu, finala pa je lahko konec že v šestih dneh, če bo zmagovalec slavil v treh zmagah, sicer pa najkasneje 26. maja.

Druga tekma v dvorani Tri lilije se je razpletla podobno kot prva v Novem mestu. Medtem ko se je Zlatorog v Leonu Štuklju odlično upiral favorizirani Krki le v prvem polčasu, je tokrat grozil s presenečenjem vse do zadnjih sekund. S porazom je Zlatorog zaključil sezono, v kateri je zamenjal tri trenerje (Rado Trifunović, Ivan Sunara, Ervin Dragšič) in dosegel izkupiček 18 zmag in 12 porazov. Krka na drugi strani pa se bo potegovala za peti naslov državnega prvaka v zgodovini kluba.

Po treh izenačenih četrtinah si je Krka zmago zagotovila z ekipno in borbeno predstavo v zadnjih desetih minutah. Prednost 63:57, ki si jo je priigrala v dobrih treh minutah na začetku zadnje četrtine, je ohranila vse do konca, čeprav so se Laščani večkrat povsem približali. Na 53:56 je Zoran Dragić odgovoril s trojko in košem za 53:61, v zaključku tekme, ko je najboljši posameznik pri domačih Daniel Vujasinović (17 točk, 8 podaj) ohranjal Zlatorog pri življenju pa je prvi igralec tekme Jure Blažič (19 točk) zadel šest prostih metov v nizu in Krki zagotovil sedmo uvrstitev v finale državnih prvenstev.

Liga Telemach, končnica, polfinale:

Union Olimpija : Helios 74:71 (53:51, 38:31, 25:17) /1:0/
Dašić 30, Blažič 12, Salin 9; Prepelič 18, Pašalić 17

Zlatorog : Krka 66:69 (47:47, 31:31, 19:19) /0:2/
Vujasinović 17, Lapornik 15; Balažič 19, Dragić in Pavić 12, Lalić 11

// - izid v zmagah, igrajo na dve zmagi

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 13:27 10.maj 2012.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.V bodoce pa prihaja se kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov.