Šport > Košarka
18 ogledov

Olimpija brez težav

Sašo Ožbolt je bil s 25 točkami najboljši strelec srečanja v Ljubljani. (Foto: S Žurnal24 main
Union Olimpija na prvi tekmi polfinala lige Telemach proti Šentjurju ni dopustila presenečenja in slavila gladko zmago (94:75). Krka je zanesljivo dobila srečanja proti Heliosu (83:65).
Čeprav se je tekma igrala v dvorani Tivoli, pa domači košarkarji niso imeli nobene podpore s tribun, saj je bila večina gledalcev privržencev Šentjurja. Preko 200 se jih je zbralo v hramu slovenskega športa in zagotovo je njihova bučna podpora pomagala igralcem Šentjurja do nove dobre predstave in potrditve zaslužene uvrstitve med štiri najboljša slovenska moštva.

Košarkarji Uniona Olimpije so v prvi polfinalni tekmi lige Telemach upravičili vlogo favorita in prepričljivo premagali novinca na tej stopnji tekmovanja Šentjur. Ljubljančani tako vodijo z 1:0 v zmagah in si lahko že v soboto zagotovijo 17. uvrstitev v veliki finale državnega prvenstva. Union Olimpija je doslej osvojila 15 naslovov državnega prvaka, v finalu pa ni nastopila le v sezoni 1999/2000, ko sta se za naslov udarila Krka in Pivovarna Laško.

Šentjur se je v borbeni luči predstavil zlasti v tretji četrtini, v kateri mu je uspelo skoraj izničiti visoko vodstvo, ki si ga je Union Olimpija priigrala v prvem polčasu. Na krilih zvestih navijačev so se gostje v 25. minuti približali na 49:43, v 28. na 57:52, nato pa še na 59:55. Če Union Olimpija ne bi zadela 16 trojk in imela v svojih vrstah razpoloženih Saša Ožbolta in Vlatka Ilievskega, bi se lahko gostje celo prebili v ospredje. Tako pa sta najizkušenejša zmaja vendarle stvari vzela v svoje roke, hitro Union Olimpijo popeljala do občutnejše prednosti (74:58, 33. minuta) in jo s suvereno igro nato pripeljala tudi do zaslužene zmage.

Helios pred težko nalogo
Glede na to, da je Krka dobila tudi peto medsebojno srečanje v tej sezoni, se Heliosu v naslednjih dveh tekmah obeta težko delo, če se želi četrtič zapored uvrstiti v veliki finale državnega prvenstva.

Krka brez večjih težav
Košarkarji Krke so naredili prvega od dveh korakov proti finalu lige Telemach, v katerem so nazadnje igrali v sezoni 2002/03. V domači dvorani Leon Štukelj v Novem mestu so nadigrali domžalski Helios in tako v dvoboju na dve zmagi – druga tekma bo v soboto, morebitna tretja pa v torek prihodnji teden – povedli z 1:0.

Novomeščani so bili v vseh pogledih boljša ekipa na parketu, še zlasti prepričljivi pa so bili v tretji četrtini, v kateri so gostje dosegli vsega sedem točk in po kateri se je razlika med moštvoma povzpela na 14 točk (51:37).

Po izenačeni prvi četrtini je Krka pričela svoje vodstvo graditi v zaključku prvega dela, ko se je razlika prvič povzpela na nekaj košev (36:30). Nadaljevanje pa je bilo povsem druga zgodba. Alvina Snowa, ki je bil z 11 točkami najnevarnejši strelec Heliosa v prvem polčasu, so branilci Krke uspešno zaustavili, drugih pravih rešitev v napadu pa trener Ivan Sunara tokrat ni imel. V glave igralcev Heliosa so se naselili dvom, nervoza in neodločenost, medtem ko so gostitelji dobili krila in po zaslugi kolektivne igre polnili tekmečev koš. Ko je v začetku zadnje četrtine Simon Petrov zadel trojko za 56:37, je bil zmagovalec dokončno odločen.

Liga Telemach, polfinale:


Krka : Helios 83:65 (15:14, 21:16, 15:7, 32:28)
Ikonić 17, Balažič 11, Petrov 10; Snow 17, Močnik 14

Union Olimpija : Šentjur 94:75 (21:13, 26:21, 17:23, 30:18)
Ožbolt 25, Ilievski 19, Bavčić 13; Simović 16, Crenshaw 14

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.