Šport > Košarka
7 ogledov

Olimpija gladko do prve zmage

Murić Salin Blažič Dragić Močnik Krivec Union Olimpija Krka pokal Spar finale Br Benjamin Kovač
Košarkarji Uniona Olimpije so v prvi tekmi finala lige Telemach v gosteh premagali Krko s 76:65 (18:8, 33:26, 48:40).

Dvorana Leon Štukelj, gledalcev 2000, sodniki: Boltauzer, Petek (oba Limbuš), D. Javor (Ljubljana)
Krka: Abdul Hamid 2, Lučić 11 (2:2), Murić 11 (3:3), Pavič 11 (1:2), Nissim 9 (2:2), Dragić 5 (1:2), Krivec 3 (1:2), Lalić 13 (5:7)
Union Olimpija: Jeretin 3, Blažič 15 (3:4), Thompson 12 (4:5), Murić 5 (2:2), Jagodnik 2 (2:2), Salin 14, Dašić 8 (2:2), Močnik 8 (2:4), Mitchell 6 (2:2), Zagorac 3 (1:2)
Prosti meti: Krka 15:20, Union Olimpija 18:23
Met za tri točke: Krka 4:18 (Murić 2, Nissim, Lučić), Union Olimpija 10:24 (Salin 4, Blažič 2, Močnik 2, Jeretin, Murić)
Osebne napake: Krka 26, Union Olimpija 22
Pet osebnih: Salin (39.)

Košarkarji Uniona Olimpije so dobili prvo tekmo finala državnega prvenstva. V Novem mestu so premagali branilce zadnjih dveh naslovov, tako da za svojo šestnajsto zvezdico v klubskih vitrinah potrebujejo še dve zmagi. Naslednja tekma bo v nedeljo ob 19.30 v Stožicah, naslov pa si lahko Ljubljančani teoretično zagotovijo že naslednji torek, ko bo v dvorani Leona Štuklja tretja tekma.

Varovanci trenerja Saša Filipovskega so tekmo dobili nepričakovano prepričljivo. Izkoristili so izjemno slab dan Novomeščanov v praktično vseh elementih igre, hkrati pa pametno in učinkovito nadzorovali dogajanje na parketu. Union Olimpija je vodila vseh štirideset minut, zmagovalec pa je bil znan že na začetku zadnje četrtine, ko se je razlika na semaforju povzpela na 19 točk.

Medtem ko Union Olimpija tokrat ni imela slabega moža na igrišču – največ točk so dosegli Jaka Blažič (15), Sasu Salin (14) in Deon Thompson (12) –, je pri domačih s 13 točkami in 10 skoki izstopal le Jure Lalić. Še posebej sta razočarala Zoran Dragić (5 točk, 4 izgubljene žoge), ki se nikakor ni znašel proti agresivni obrambi Dina Murića in Jake Blažića, ter kapetan Jure Balažič, ki se sploh ni vpisal med strelce.

Že uvodne minute so nakazale, da Krki ne leži vloga favorita v finalu, saj so bili njeni igralci preveč nervozni in v krču, ki zavoljo preudarne igre zeleno-belih iz Ljubljane ni popustil. Tako so v prvih desetih minutah zmogli vsega štiri koše, na semaforju tedaj zaostajali 8:18, z izjemo nekaj minut v drugi četrtini pa vodstva Uniona Olimpije niso ogrozili niti v nadaljevanju.

Dokončen potop barke, za krmilom katere poveljuje Aleksander Sekulič, je sledil na začetku zadnje četrtine. Union Olimpija jo je po dveh zaporednih trojkah Jake Blažiča, košu Deona Thompsona in novi trojki Sasuja Salina odprla z delnim izidom 11:0, povedla z 59:40 in predčasno rešila vprašanje zmagovalca. V zadnjih minutah so domači lahko le omilili nepričakovan poraz.

Izjave po tekmi:

Aleksander Sekulić, trener Krke: "Na tej tekmi enostavno nismo bili pravi, predvsem v napadu pa je bilo čutiti preveč nervoze, kar je Union Olimpija s pridom izkoristila. Njeni košarkarji so bili tokrat enostavno boljši in jim čestitam za zmago."

Edo Murić, košarkar Krke: "Tokrat nismo leteli po parketu, kot znamo, in nismo imeli tiste energije, ki nas je krasila na prejšnjih tekmah. Na vseh položajih so nas košarkarji Uniona Olimpije dobro ustavili. Celo sezono že kažemo, da lahko igramo proti Ljubljančanom, tako da gremo v Stožice po zmago in upam, da bo šlo odslej po naših in ne njihovih načrtih."

Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije: "Videlo se nam je, da smo izjemno motivirani, saj smo, razen občasnih napak, odigrali pametno na obeh straneh. Vseeno, to je šele prvi korak, čaka nas še dolga finalna serija lige Telemach."

Jaka Blažič, košarkar Uniona Olimpije: "Na prvo finalno tekmo smo se dobro pripravljali, vedeli vse prednosti Krke, na tekmi pa se držali sistema, ki ga je postavil trener. Zmagujemo lahko le, če igramo kolektivno, in to se izplača. To je šele prva tekma, zmagati moramo še na dveh, da bi osvojili ligo Telemach."

Komentarjev 1
  • Darko 07:59 18.maj 2012.

    ..........Jake Blažića, ter.............kaj kle na žurnalu vsakega opremite z mehkim ć, če to tudi ni res? matr ste ene nesposobne ovce.Kdaj bo crknu žurnal, ker si drugega ne zasluži? Nasplošno zaradi prispevkov ne samo zaradi ć-jev