Šport > Košarka
6 ogledov

Olimpija ima poseben status

Olimpija_Fenerbahce_NIK1 - main Žurnal24 main
V Rimu je potekal sestanek o prihodnosti Evrolige, kjer so potrdili spremembo strukture tekmovanja, ki bo temeljila na licencah A, B in C. Liga NLB ima poseben status.
 

Preberite še ...

Intervju: Jasmin Hukić

V italijanski prestolnici so se predstavniki najboljših evropskih lig in klubov dogovorili o prihodnji strukturi najmočnejšega košarkarskega klubskega tekmovanja v Evropi. "V Rimu je prišlo do prenosa kompetenc in skupščine Evrolige na podjetje Euroligue Comercial Assets. Ta družba je pravna oseba, ki ima vse komercialne in TV-pravice nad Evroligo. Omogoča ji tudi dogovarjanja okoli same strukture. Delničar te družbe je tudi liga NLB kot tudi Partizan, Cibona in Olimpija. Mi vsi imamo možnosti soodločanja, " je za začetek pogovora za zurnal24.si povedal predsednik lige NLB Radovan Lorbek , ki sta mu v Rimu družbo delala tudi Roman Lisac ter Igor Dolenc . O samih sklepih sestanka pa je Lorbek dejal: "Kar se tiče dogovorov, je rezultat tak, da ima NLB-liga poseben status. Trije njeni predstavniki si s statusom, ki ga ustvarjajo v ligi NLB in državnih prvenstvih in evropskih tekmovanjih, ter na podlagi rezultatov, pridobijo pravico nastopa v Evroligi. Hkrati smo za naslednjo sezono potrdili, da imamo kot liga NLB zagotovljena tri mesta v pokalu Uleb, oziroma po novem Euro Cupu."

Rado Lorbek poudarja, da ima liga NLB priviligiran status v Evroligi. © ABA

 
Že za letos je predvidena kvalifikacijska skupina za nastop v Evroligi, ki jo bo sestavljalo osem klubov, kjer predstavnikov lige NLB še ne bo zraven. Že leto kasneje pa bosta imela pravico sodelovanja v razširjenih kvalifikacijah šestnajstih klubov dva predstavnika NLB-lige. Zaenkrat je še stvar dogovora okoli tega, kakšen bo način uvrstitve v kvalifikacije znotraj lige NLB, pravi Lorbek. O samih licencah pa meni: "Trenutno imamo rezervirane tri B licence za najboljši klub iz teh treh držav. Partizan in Olimpija bosta zagotovo zastopala barve svoje države v Evropi, medtem ko je resen konkurent Ciboni Zadar, ki bi se lahko do Evrolige prebil z uvrstitvijo na zaključni turnir četverice lige NLB."

Olimpija je imela do sedaj licenco A. "To so triletne pogodbe z zelo visokimi kriteriji. Od tega, da moraš prispevati milijon evrov kavcije, do dvorane za 10.000 gledalcev," pojasnjuje Lorbek. Za B licenco so pogoji blažji, klubi pa imajo nastop v Evroligi zagotovljen le za eno leto. Trije klubi iz lige NLB so izjema. Licenca C pripada prvaku Euro Cupa. Skupaj bo imelo 13 klubov A licenco, osem licenco B in en licenco C, dva kluba pa se bosta v Evroligo prebila skozi kvalifikacije. Odločitvi o licenciranju, pobudnik je bil že junija lani direktor Evrolige Jordi Bertomeu , so nasprotovali predstavniki španske ACB lige in Joventuda, vendar pa Lorbek pravi, da je zadeva formalno zaključena.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.